DSP: ILICA İSMİNE SAHİP ÇIKILMALIDIR
DSP İlçe Başkanı Musa Kuşan, Ilıca isminin değiştirilmesine tepki göstererek, Dadaşkent ve ılıcanın birleşmesine karşı olmadıklarını ancak, isim değişikliği konusunda tepkilerini ilgili kurumlara iletmeye devam edeceklerini söyledi.
DSP İlçe Başkanı Musa Kuşan, Ilıca isminin değiştirilmesine tepki göstererek, Dadaşkent ve ılıcanın birleşmesine karşı olmadıklarını anacak, isim değişikliği konusunda tepkilerini ilgili kurumlara iletmeye devam ettiklerini söyledi.
Parti olarak birleşmeye karşı olamadıklarını ancak Ilıca ilçesinin tarihi bir geçmişi olduğu için isim değişikliğinin yersiz olduğunu belirten Kuşan, “ 5389 sayılı yasa gereği birçok belediyeler kapatılıyor. Bu çerçevede Ilıca ve Dadaşkent Belediyeleri de birleşiyor. DSP olarak bu birleşmeye karşı değiliz. Köklü tarihinde savaşların ve büyük orduların konak yeri olan Ilıca ilçesi tarihinde büyük izler bırakmıştır. Ilıca isminin değiştirilmesine karşıyız. Ilıcanın tarihini bilmeyenlere ilçe tarihini incelemelerini öneriyoruz. 2002 yılında ilçe termal turizm merkezi oldu ” dedi.
İLÇENİN TARİHİ HAKKINDA BİLGİ
İlçenin tarihi hakkında bilgi veren Kuşan, “Ilıca İlçesinin ilk yerleşme yeri, Karasu ile Pulur çayı arasındaki verimli bölgedir. Bu bölgenin sınırları içinde yer alan Karaz (Kahramanlar Köyü ) da yapılan kazılar ve arkeolojik araştırmalar buradaki hayatın M. Ö. 4000 yıllara kadar uzandığını göstermektedir. Ilıca sırasıyla; Huriler, Hayasa, Azzi krallığı, Urartular (MÖ. 900-600), İskitler, Metler ve Perslerin istilasına uğramıştır.M.Ö. 65 yılında Romalıların hakimiyetine geçmiştir. M. S. 1040 ile 1063 yıllarında Büyük Selçuklu Devleti Komutanlarından İbrahim Yınal ile Kurtarılmış, Erzurum 'u ele geçirmek için Ilıca'da ordugah kurmuşlardır. Malazgirt Zaferinden sonra Ilıca tamamen Türklerin eline geçmiştir.Birçok kez işgal ve istilaya uğrayan Ilıca, l Cihan Harbinde General Yudeniç kumandasındaki Rus ordusunun 16 Şubat 1916 günü Erzurum'u işgaliyle geri çekilen Türk ordusunu takip ederken 16-17 Şubat 1918 gecesi vuku bulan şiddetli çarpışmalardan sonra Rusların eline geçti. Kazım Karabekir Paşa kumandasındaki Türk ordusunun saldırışı karşısında Ermenilerin kaçması neticesinde 11 Mart 1918 günü Ilıca yeniden Türklerin eline geçti” dedi.