DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfi Elvan Doğunun ve özellikle Erzurum’un kalkınması için kaynakların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti:
“yapılacak çok şey var”
DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfi Elvan İTO'nun haftalık Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Doğu’nun Bölgeler arası kalkınmışlık farkından en fazla etkilenen bölge olduğunu, bölgenin kalkınmasında turizm ve hayvancılık sektörlerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
İNSAN KAYNAKLARI YETERLİ HALE GETİRİLMELİ
Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye'nin en geri kalmış bölgesi. Bu bölgeyi Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi izliyor. Bu bölgede gerekli eğitim düzeyine sahip olan, proje hazırlayacak ve üretecek insanların azlığı geri kalmışlığı körükleyen nedenlerden bir tanesi. Bu durum yalnız kamu kurumları için geçerli değil.
DAP’DA BAŞARILI OLUNAMADI
DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfi Elvan, geçmişte Doğu Anadolu Projesi Bölgesel Kalkınma Planı (DAP) hazırladıklarını hatırlatarak "Bu planda bölgenin öncelikleri göz önüne alındı. Örneğin Erzurum'un bir ticaret merkezi olması, Kars'ın hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi konusunda geliştirilmesi gerektiği, Van'ın tarım ağırlıklı bir sanayi merkezi olabileceği saptandı. Turizm alanında turizm güzergahlarını ortaya koyan çalışmalar yapıldı. Ancak uygulamada çok başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değil."
DPT KIŞ TURİZMİNE DESTEK SAĞLAYACAK
Müsteşar Yardımcısı Elvan,:"Turizm alanında da yapılacak çok şeyler olduğuna inanıyorum. Özellikle kış turizmi açısından Erzurum, Kars gibi illerimizin çok büyük potansiyeli var. Alt yapının oluşturulmasına yönelik sivil toplum kuruluşları, özel kesim ve kamu kuruluşlarının yoğun gayret içinde olacaklar diye düşünüyorum. İTO'nun da bu alanda kapsamlı çalışması olduğunu biliyoruz. Yapılan çalışmalara DPT olarak biz de elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. " dedi.
KALKINMAK İÇİN KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI
Müsteşar Yardımcısı Elvan şu açıklamaları yaptı:
"Dolayısıyla bana göre öncelikle yoğunlaşmamız gereken alanlardan bir tanesi yöre halkının ürettiği zaman bir şeyler kazanabileceği mantalitesini, felsefesini kafalarına yerleştirebilmek olmalı. İlgili özel kesim ve sivil toplum kuruluşları, halkın bir şeyle üreterek kazanabileceğini ön bir adım olarak halka anlatabilmeli ki arkadan devlet desteği gelsin. Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları işbirliği içerisinde bir arada hareket ederek söz konusu bölgeleri kalkındırabilmeleri mümkün."
BÖLGESEL KALKINMAYA START VERİLİYOR
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde de bölgesel kalkınma programı başlattıklarını söyleyen Müsteşar Yardımcısı Elvan, söz konusu bölgesel kalkınmayı 2005 yılında uygulamaya koyacaklarını söyledi. Kalkınma programlarının bir anlamda yöre insanlarının hazırladığı ürünleri sunması açısından faydalı olacağını belirten Elvan, yöre halkının destek alabileceğini görmesi açısından kalkınma programlarının son derece önemli olduğunu kaydetti. (İTO Haftalık Gazetesi/ 31 Aralık 2004)