DOĞU'DA ''METZAMOR'' TEHDİDİ SÜRÜYOR
Ermenistan'da bulunan Medzamor Nükleer Santrali, Doğu Anadolu'da özellikle sınır illeri Kars ve Iğdır'ı tehdit etmeye devam ediyor.
Kars'a 100 kilometre uzaklıkta bulunan Ermenistan'daki Medzamor Nükleer Santralinde son günlerde yaşanan arızalar, bölgedeki mülki amir ve vatandaşlarda panik yaşanmasına neden oluyor.
Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Santralin kapanması için gerekli diplomatik girişimlere bir türlü başlanmıyor'' dedi.
Kendi imkanlarıyla yıllardır konuyu dile getirdiklerini belirten Alibeyoğlu, şunları kaydetti:
''Yanı başımızdaki Medzamor tehdidine karşı ne yazık ki, hükümetler duyarlı davranmıyorlar. Yıllardır kendimiz söyleyip kendimiz dinliyoruz. Yarın olası bir facianın sorumluluğunu kim üstlenecek. Çok geç olmadan gerekli önlemler alınsın istiyoruz.''
''ERMENİLERDEN ÇOK BİZİ İLGİLENDİRİYOR''
Alibeyoğlu, Medzamor Nükleer Santralinin, sınıra yakın bölgede inşa edildiğini Kars ve Iğdır'dan bakıldığında görüldüğünü belirterek, santralin Ermenilerden çok Türkiye'yi ilgilendirdiğini ifade etti.
Çernobil faciasının bin kilometre mesafedeki bölgeyi etkilediğine dikkat çeken Alibeyoğlu, şöyle devam etti: ''Medzamor'da yaşanabilecek bir facianın Ankara'yı etkilemeyeceğinin garantisini kim verecek? Çernobil gerçeği ortada. Biz bölgede bir facia yaşanmadan sorun çözülsün istiyoruz, ancak bir türlü istenilen girişimlerde bulunulmuyor.''
ULUSLARARASI KAMUOYU OLUŞTURULMASI.
Naif Alibeyoğlu, sorunun çözümü için uluslararası kamuoyu oluşturulmasının önemli olduğunu belirterek, kendilerinin başlattıkları kampanya çerçevesinde 50 bin imza topladıklarını söyledi.
Toplanan imzaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderildiğini anlatan Alibeyoğlu, Avrupa'dan gelen bir heyet dışında gelişme göremediklerini ifade etti.
Sorunun çözümünün diplomatik yolla mümkün olabileceğini belirten Alibeyoğlu, ''Öncelikle bir acil eylem planı hazırlanmalıdır. Sorun Ermenilerden çok bizi ilgilendiriyor. Bölgesel işbirliği çerçevesinde iki ülke yetkililerinin bu konuda bir araya gelmesi şarttır'' diye konuştu.
Alibeyoğlu ayrıca, Türk Atom Enerjisi Kurumunun da konuya gereken hassasiyeti göstermediğini ileri sürdü.
''ERMENİSTAN'DA DEPREM OLMASIN''
Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras ise Medzamor'un Iğdır'a yaklaşık 25-30 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, santralin fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle, ''Ermenistan'da deprem olmasın diye dua eder hale geldik'' dedi.
Santralin faaliyetini büyük bir endişeyle izlediklerini belirten Aras, geri teknolojiyle inşa edilmiş olan santralin soğutmasının manuel olarak yapıldığını ve faaliyetin günümüz şartlarına göre sürdürülmediğini ifade etti.
Bölgede olası bir depremde radyasyonun sızmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Aras, şöyle devam etti: ''Santral fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yaşanan depremlerde gördüğü zarar ortadadır. Bölgede olası bir radyasyon sızıntısı hem insanlık hem de ekolojinin yok olmasına neden olacak. Bu sıkıntı sadece bizim değil Ermenilerin de sıkıntısı.''
ENERJİ İHTİYACI.
Aras, Ermenilerin enerji ihtiyacı nedeniyle santralin faaliyetini sürdürmesini de göz önüne aldıklarını belirterek, ''Uluslararası diplomasinin bir facianın olmaması için eğer Ermenilerin enerji sıkıntısı varsa bu sıkıntıyı gidermesi gerekir'' dedi.
Bölgede son yıllarda kanser hastalığı nedeniyle ölümlerin arttığına da dikkat çeken Nurettin Aras, ''Konuyu Avrupa Birliği yetkililerine ilettik. Uluslararası Atom Ajansına durumu bildirdik, ancak bir sonuç alamadık. Çaresiz bekleyişimiz sürüyor'' diye konuştu.
Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 50 kilometre güneyinde bulunan Medzamor Nükleer Santrali, 1970'li yılların sonunda inşa edildi. 1988 yılında Gümrü depremi sonrasında santralin 2 reaktörü devre dışı bırakıldı. Çalışmalarına bir süre ara verilen santral, 1995 yılında yeniden faaliyete geçirildi.