DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLLERİNDEKİ 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜNDE, MİLLİ İMAN BİR KEZ DAHA DİLE GELDİ:
ŞEHİTLERE RAHMET, BÖLÜCÜLERE LANET OLSUN
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla Tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de etkinlikler düzenlendi.
Erzincan'da Garnizon Şehitliği'ndeki tören İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşu ile başladı. 3. Ordu Komutanlığına bağlı askerlerin saygı atışının ardından Erzincan Valisi Ali Güngör, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Sadıray Berk, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk şehitlikteki anıta çelenk koydu.
Törende Silahlı Kuvvetler adına konuşan Topçu Kurmay Binbaşı Şükrü Bilir, Çanakkale Zaferi'nin Türk ve dünya tarihi açısından önemli olduğunu belirtti.
Bilir, ''Türk milletinin onur mücadelesi verdiğinin, ülkenin parçalanmayacağının göstergesi olan, Çanakkale'nin geçilmeyeceğinin tüm dünyaya haykırıldığı 18 Mart, Şehitleri Anma Günü olarak kabul edildi'' dedi. Vali Güngör şehitlik anı defterini imzalamasının ardından Orgeneral Berk ve Vali Güngör mezarlıkları gezerek karanfil bıraktı. Şehitlikteki törenin ardından davetliler 13 Mart Deprem Şehitliği ve Hava Şehitliği'ni de ziyaret etti.
ŞEHİT AİLESİNE ŞEHADET BELGESİ
Iğdır'daki törenler il merkezindeki Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Iğdır Valisi Saffet Karahisarlı, Garnizon Komutanı Albay Osman Nuri Erkan ve Belediye Başkanı Nurettin Aras anıta çelenk koydu.
Törenlere daha sonra Kültür Sarayı Konferans Salonu'nda devam edildi. Buradaki törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Piyade Yarbay İbrahim Buğru, terörle mücadelenin devam ettiğini belirtti. Buğru, şöyle konuştu: ''Ülkemi bölmek, parçalamak isteyen, milletimin huzuruna göz diken hainler, hangi maskeyi takarsanız takın hainliğinizi gizleyemiyorsunuz. Bir elinizde yıldırım, diğer elinizde tufan taşısanız, denizleri taşırıp üzerimize akıtsanız, güneşi yaklaştırıp dünyayı kavursanız dahi şehitlerimizden aldığımız kuvvetle karşınızda daima bizi bulacaksınız. Her zaman olduğu gibi kanımızla boğulacak ateşimizle yanacaksınız.''
ŞEHİT BABASI KATILIMCILARI AĞLATTI
Konuşmaların ardından 13 Kasım 2007'de Şırnak'ta güvenlik güçleri ile teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Komando Er Erdem Yüce'nin babası Muhsin ve annesi Müyesser Yüce'ye Vali Karahisarlı tarafından ''Şahadet Belgesi'' verildi. Belgeyi alan Muhsin Yüce, ''Ben Türkiyeliyim. Türkiye'mi seviyorum. Bir şehit babası olarak gençlere tavsiyem bayraklarını, vatanlarını sevsinler'' dedi. Yüce'nin sözleri üzerine törene katılan bazı vatandaşların ağladığı gözlendi. Tören, günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunması ile sona erdi.
YANIK CAMİSİ ZİYARET EDİLDİ
Ardahan'daki törenler Halil Efendi Mahallesi'ndeki şehitlikte yapıldı. Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Topçu Binbaşı Volkan Tuna, ''18 Mart, Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür'' diye konuştu.
Ardahan Vali vekili Halil Karbuz, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen, Belediye Başkanı Mikail Kayatürk ile davetlilerin katıldığı törende daha sonra 4-5 Ocak 1915'te Ermeniler tarafından 300 Türk'ün yakılarak katledildiği Yanık Cami'si ziyaret edildi. Törenler, Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen etkinliklerle sona erdi.
TÜRK TARİHİ KAHRAMANLIKLARLA ÖRÜLÜ
Bingöl'de Genç Caddesi'ndeki Şehitler Anıtı önünde düzenlenen tören İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Daha sonra Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Güray Alpar ve Belediye Başkanı Hacı Ketenalp anıta çelenk koydu.
Törende konuşan Bingöl Şehit Aileleri Malulleri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Ziya Sözen, vatanın bölünmez bütünlüğü adına sayısız şehit verildiğini anımsatarak ''Bölücü terör örgütü hiçbir zaman emeline ulaşamayacak'' dedi.
Türk tarihinin kahramanlık örnekleri ve zaferlerle dolu olduğunu ifade eden Sözen, şöyle konuştu: ''Atalarımız, Türk'üyle Kürt'üyle Çerkez'iyle, her karışı kanla yoğurulmuş kutsal vatan topraklarının savunması için Malazgirt'te, Mohaç'ta, Çanakkale'de, Sakarya'da ve daha nice yerlerde kanlarını, canlarını vermiş, şahadet şerbetini içmişlerdir. Bizler de onların torunlarıyız. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum.''
Kutlamalar, Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerin ardından sona erdi.
ŞEHİTLER MİLLETİN YÜREĞİNDE YAŞIYOR
Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Bitlis Kültür Merkezi'ndeki törenlerde, Çanakkale şehitlerinin hiçbir zaman unutulmayacağını söyledi.
Şehitlerin bu milletin şanlı geçmişini yaratan insanlar olduğunu belirten Atbaş, ''Çanakkale, Sarıkamış sizlerin gösterdiği gayretler sonucu alındı. Kocatepe'de, Mustafa Kemal'in yanında sizler vardınız. Bayrağı diken de sizlerdiniz. Bu vatan ve bu milletin bugünlere ulaşmasında en büyük emek sizlerindir'' dedi.
''Şehitler unutulunca ölür'' şeklinde bir söz bulunduğunu hatırlatan Atbaş, ''Şehitler ölmez. Biz şehitlerimizi unutmadık. Ölene kadar da unutmayacağız'' diye konuştu.
Öğrencilerin şiirler okuduğu program, günün anlam ve önemini belirten sinevizyon gösterimiyle sona erdi.
TUNCELİ’DEKİ TÖRENLER
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlere, İl Kültür Merkezi konferans salonunda devam edildi.
Törene, Vali Mustafa Yaman, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral İbrahim Yaşar, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Ali Özkara, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Jandarma Kurmay Yüzbaşı Atilla Tamer, Çanakkale'nin Zaferiyle, Türk milletinin esir edilmeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığını kaydetti.
Tören, ''Çanakkale Geçilmez'' isimli tiyatro oyununun ardından, Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı bandosunun konseriyle sona erdi.