Tekstil sektörü can çekişiyor
Konfeksiyoncular ve İmalatçılar Odası Başkanı Fuat Yılmaz, "Tekstil sektörü can çekişiyor. Tekstil sektörünün sorunları bitmediği gibi artarak devam ediyor" dedi.
Konfeksiyoncular ve İmalatçılar Odası Başkanı Fuat Yılmaz, tekstil iş kolunda önemli sorunları olduğunu belirterek, "Tekstil sektörü can çekişiyor. Tekstil sektörünün sorunları bitmediği gibi artarak devam ediyor" dedi.
Türkiye'nin yaşadığı ekonomik sıkıntıları aşacak güce sahip olduğuna inandıklarını belirten Yılmaz, tekstil sektörünün Türkiye'nin istihdam, üretim ve ihracat lokomoifi olduğunu anlattı. Yılmaz bağlı oldukları iş kolunun bugün hazan mevsimini yaşadığını belirterek "Sektör can çekişiyor. Tekstil sektörünün sorunları bitmediği gibi artarak devam ediyor. Sektörün en temel sorunları; kayıt dışı istihdam, istihdam üzerindeki ağır yükler, maliyetler, vergiler, döviz kuru ve Uzakdoğu ülkelerindeki ucuz işçiliktir. Bu sorunlar çözülmedikçe yenilerini doğurmaktadır. Bu ülkede fabrikalar kapanıyor, on binlerce tekstil işçisi işinden, aşından oluyor. Ülkede üretim bitiyor. Bu gidişe dur demenin vakti geldi de geçiyor" dedi.
İSTİHDAMDAKİ AĞIR YÜKLER
İstihdamın üzerindeki ağır yüklerin kayıt dışı sorununu getirmenin yanında ülkede sanayinin göç etmesine neden olduğunu anlatan Yılmaz, "Hükümet, sanayiciyi kendi ülkesinde üretim yapmaya değil başka ülkelerde üretim yapmaya teşvik edecek sonra da üretilen ürünlere 'Türk kalitesi' diyeceğiz. Türk sermayesiyle Türkiye'de üretilmeyen ve Türk işçilerin üretmediği hiçbir ürün Türk Malı değildir." dedi.
Kamuoyunca Sosyal Güvenlik Reformu olarak adlandırılan 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasası'nı değerlendiren ve sosyal güvenlik konularının öteden beri tartışıldığını anlatan Yılmaz, yapılacak değişikliklerde norm ve standart birliği sağlanması gerektiğini söyledi. Yeni yasayla birlikte emeklilik yaşının 60'tan 65'e, prim gününün 7 binden 9 bin güne çıkarılmasını emekliliğin sona erdirilmesi olarak yorumlayan Yılmaz, bu durumun kayıt dışı istihdamı daha da teşvik edeceğini savundu.