DOÇ. DR. CEYLAN, HİNDİSTAN’DA TÜRK İZLERİNİ ANLATTI
En karmaşık ülke Hindistan
Dini ve kültürel bakımından dünyanın en karmaşık ülkesinin Hindistan olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Güneş Vakfı Genel Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, “Hindistan İzlenimleri” konulu bir konferans verdi. Kültür Merkezi Mavi Salon’da dün düzenlenen konferansa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
AKAT VE İSKİTLERİN HİNDİSTAN DÖNEMİ
Konuşmasına, Türklerin Hindistan’da Akatlar ve İskitler döneminde bulunduğunu söyleyerek başlayan Ceylan, tarihin seyri içerisinde çok değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Hindistan’ın, hem din, hem de dil açısından dünyanın en karmaşık ülkesi olduğunu bildirdi. Şu anda Hindistan’da binlerce dini inanış ve yüzlerce dilin bulunduğuna dikkati çeken Ceylan, ülkenin, Budizm’in anavatanı olduğunu dile getirdi. Merkezi Yeni Delhi olan Hindistan’ın, ucuz işçilik nedeniyle Batılı devlet tarafından tercih edildiğini aktaran Ceylan, “Bu ülkede bir çalışanın aylık geliri 10-30 dolar arasında değişiyor. Bu yüzden batının bu ülkeye yönelimi söz konusudur” dedi.
HİNDİSTAN’DA KAST SİSTEMİ
Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Güneş Vakfı Genel Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, Hindistan’da yerli halkın sefalet ve yoksulluk içerisinde olduğunu vurgulayarak, prens anlamına gelen Hindistan Racaları’nın, ikamet ettikleri sokakların bile muhafaza altında bulunduğunu kaydetti.
RACALARIN AYRICALIĞI
Ceylan, “Racaların yaşadığı semt ve sokaklara, ne araç, ne de insan girebiliyor. Bu sokaklar adeta koruma altında. Yerli halkın içinde bulunduğu sefalet ve racaların yaşam tarzı arasında dağlar kadar fark var. Hatta öyle ki, insanlar baraka ve sokaklarda yaşadıkları için buralarda nüfus sayımı dahi yapılamıyor. Bu nedenle halk kimlik kullanmıyor.” diye konuştu.
Hindistan’ın bir diğer yüzü anlamına gelen su saraylarının, ülkedeki iki önemli nehrin kıyısında bulunduğunu aktaran Ceylan, mimari yapılaşma açısından Hindistan’ın çok değerli eserle sahip olduğunu söyledi.
HİNDİSTAN’DA İSLAM MEDENİYETİNİN ETKİSİ
Mimari bağlamında Hindistan’ın en önde gelen bölgenin Jaipur olduğunu dile getiren Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, “Hindistan’da Hint, Moğol ve İslami yapılar göze çarpmaktadır. Ajiupar’da göze çarpan en önemli eser, Anber Kalesi’dir. Ayrıca Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Hattat İsmail de, Taç Mahal’in yapımında görev almıştır.” şeklinde konuştu.
TAC MAHAL BİR TÜRK ESERİ
Hindistan denilince akla gelenin Tac Mahal olduğuna dikkati çeken Ceylan, “Dönemin Hint Racası, bu eseri eşine yaptırtmıştır. Racanın eşi öldükten sonra bu eserin yanında yaptırılan kubbeli bir mekanda defnedilmiştir. Hint Racası daha sonra bu eserin yine yanında kendisi için kubbeli bir eser daha yaptırmaya kalkışmıştır. Ancak racanın oğlu, ekonomik sorunlar nedeniyle bu işe izin vermemiş ve babasını tutuklattırmıştır. Hint Racası, 6 yıl boyunca Tac Mahal’de tutuklu olarak yaşamış ve ölümüne kadar hapis kalmıştır” diye konuştu.