DERİNER BARAJI, ALANINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLACAK
Yapımına 1993 yılında başlanan ve Çoruh Nehri üzerinde kurulmakta olan Deriner Barajı'nın yapım çalışmaları son sürat devam ediyor.
Çoruh Nehri'nin enerji kapasitesinin yılda ortalama 10 bin 466 kilovatsaat olduğunu ifade eden yetkililer, santrali yeraltından geçen Deriner Barajı'nın inşaatı bittiğinde, alanında dünyanın 3. büyük barajı olacağını belirtti. Çoruh Nehri üzerine 27 baraj kurulmasının planlandığı kaydeden yetkililer, bu barajlardan en büyüğünün Yusufeli ve Deriner Barajı olduğunu ifade ederek, kurulması düşünülen diğer barajların ise sırasıyla Laleli, İspir, Güllübağ, Aksu, Argun, Yusufeli, Deriner, Borçka ve Muratlı barajları ve Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri olduğunu açıkladı.
Deriner barajı HES'in 253 metre temelden yüksekliğiyle bugüne kadar Türkiye'de inşa edilmiş en yüksek beton baraj olduğuna dikkat çeken yetkililer, barajın kendi alanında dünyanın da 3. yüksek barajı olduğunu vurguladı. Gövde hacmi 3.5 milyon metreküp beton olan Deriner Barajı'nın gövde inşaatı ise yaklaşık 4 yıl sürecek.
Deriner Baraj inşaatında görülen en büyük sorun ise yeni yol inşaatları. Baraj inşaatları sebebiyle kullanılmaz hale gelen karayollarının yerine 26 kilometrelik varyant yol inşa edildiğini belirten DSİ yetkilileri, yapılan yolun yeterli olmadığını, mevcut varyant yoldan ilave olarak Şavşat ve Ardanuç güzergahına 10'ar kilometre, Yusufeli İlçesi'ne ise sol sahilden yapılmak kaydıyla 70 kilometre yol inşa edilmesi gerektiğini, yol inşaatlarının bir an önce başlatılarak inşaatın tamamlanacağı tarihe kadar yolun tamamlanması gerektiğini ifade etti.
Deriner Barajı ve HES projesinin en önemli safhası ise yeraltı santrali inşaatı. Yetkililer, Çoruh Nehri'nin Türkiye'nin en hızlı akan 1. dünyanın ise 3. nehri olması ve dik yamaçların arasından akması sebebiyle baraj inşaatlarının büyük bir zorlukla yapıldığını kaydetti.