Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde uygulanacak olan Çocuğun Pisikososyal Gelişimini Destekleme Programı’nın Erzurum etabına başlandı. Erzurum’daki muhtelif sağlık ocaklarında çalışan personellerin eğitilmesiyle başlayan program, çocukların ruhsal ve psikososyal açıdan sağlıklı gelişmelerini amaçlıyor.
ULAŞ UYGULAMAYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Ali Bilal Ulaş, Türkiye genelinde uygulanması planlanan (ÇPGD) Programı’nın, Erzurum etabına geçildiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen programın, illerin kademeli geçişiyle birlikte Türkiye geneline yayılmasının amaçlandığını anlatan Bilal Ulaş, “Program kapsamında Erzurum’daki çalışmalara da başlandı. Yürütülmesine ilk olarak Dadaşkent Sağlık Ocağı’nda başlanan (ÇPGD) Programı, Aşağı ve Yukarı Sanayi sağlık ocaklarında devam ettiriliyor.” dedi.
DR. ULAŞ: ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİ TAKİP ALTINA ALINACAK
İnsanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığının, beyninin gelişimiyle yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Ulaş, beyin gelişiminin büyük oranda gebelik döneminde ve yaşamın ilk beş yılında oluştuğunu aktararak, “Bu dönemde beyin, dramatik bir hızla milyarlarca nöronun ve nöronlar arasında yüzlerce trilyon sinapsın oluşması ile büyür. Bu büyümenin anlamı, dünyayı algılayabilmek, düşünebilmek, hissedebilmek, hareket edebilmek ve belli şekillerde davranabilmek amacıyla kompleks bir komuta merkezinin gelişmesidir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde bu yıllarda gelişir. Toplumların globalleşen dünyada diğer toplumlara göre pozisyonunu, bireylerinin beceri düzeyleri ve kapasiteleri belirleyecektir. Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı birinci basamak sağlık hizmetleri içine çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimini izleme ve destekleme boyutlarını entegre ederek, gebe ve çocuğun birinci basamakta biyopsikososyal bakış açısı ile izlenmesini amaçlamaktadır.” diye konuştu.
ÇPGD PROGRAMINA DADAŞKENT SAĞLIK OCAĞI’NDA BAŞLANDI…
Programın amacının, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini sağlık ocağı hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini ele alarak, ruhsal, sosyal ve bedensel olarak sağlıklı nesiller yetişmesini desteklemek olduğunu dile getiren Bilal Ulaş, programın Erzurum etabını ise şöyle anlattı: “Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde başlatılan bu proje ilimizde de uygulanmaya başlandı. Bu proje kapsamında sağlık personellerine yönelik eğitimler planlanarak uygulamaya başlandı. Bu kapsamda ilde pilot bölge olarak belirlenen Dadaşkent Sağlık Ocağı personellerine ilk etapta konu ile ilgili eğitimler düzenlendi. Daha sonra Yukarı Sanayi ve Aşağı Sanayi Sağlık Ocaklarında çalışan personellere yönelik eğitimler tamamlanarak proje ile ilgili saha çalışmalarına başlandı. Bu çalışmanın Türkiye’de olduğu gibi, Erzurum’da da çocuklarımızın daha sağlıklı yetiştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bir sonra ki aşamada diğer Sağlık Merkezlerimizle çalışan personellere yönelik eğitimler devam edecektir. Erzurum’da bu proje ile hedeflediğimiz 0-6 grubu çocuklara ulaşmış olacağız.”