ÇOCUKLARDA İLERİ YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİM PROGRAMI
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak, "Çocuklarda İleri Yaşam Desteği Eğitim Programı" ile tüm acil sağlık personeli, bebek ve çocuklara yönelik acil müdahaleler konusunda eğitilecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, söz konusu programın tüm dünyada başarıyla uygulandığını belirterek, Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan bebek ve çocukların acil durumlarda maruz kaldığı tüm sağlık sorunları konusunda, sağlık personelinin eğitim sürecinden geçirilmelerinin amaçlandığını kaydetti.
HER ÇOCUĞUN YAŞAMAYA HAKKI VAR
Bakan Akdağ yaptığı yazılı açıklamada, her bebek ve çocuğun yaşama hakkı olduğunu ifade ederek, "Sağlık personelimize dünya standartlarında vereceğimiz eğitimlerle, acil müdahale ihtiyacı olan tüm bebek ve çocuklarımızın hayatlarının kurtarılması ve sakat kalmalarının önlenmesini hedefliyoruz" dedi. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin tüm Türkiye'de yaygınlaştırıldığını ifade eden Akdağ, acil sağlık hizmeti veren tüm personelin çok özverili ve gayretli çalıştığını ifade etti. "Çocuklarda İleri Yaşam Desteği Eğitim Programı" kapsamında, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile tüm hastanelerin acil servislerinde çalışan sağlık personelinin eğitimlerinin yapılacağını dile getiren Akdağ, şunları kaydetti:
"Sağlık personelimize, yeni doğan canlandırması, bebek ve çocuklarda temel yaşam desteği, kalp ve solunum durması sonucu uygulanacak kurtarma ve tedavi yöntemleri, omurgada kırık tespiti ve omurganın sabitlenmesi, şok tedavisi, hasta bebek veya çocuğun en uygun şekilde taşınması konularında bilgiler veriyoruz. Bebek ve çocuklarımızın acil hastalık durumlarına, trafik, ev ve diğer kazalar ile afetler sonucu maruz kaldığı travmalara yönelik çok etkin bir acil müdahale sistemi temel önceliğimizdir."
ACİL SAĞLIK İSTASYON SAYISI ARTIRILDI
Türkiye genelinde acil sağlık hizmetlerinin eşit, ulaşılabilir ve kaliteli olarak sunulmasının Sağlık Bakanlığı'nın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Akdağ, 2002 yılı sonunda 481 olan acil sağlık istasyonu sayısının, 2004 yılı sonunda 889'a ulaştığını hatırlattı. 2005 yılı içerisinde, 370 yeni istasyonun faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Akdağ, şu ifadelere yer verdi: "Bu yılın sonunda, toplam acil sağlık istasyonu sayımız bin 259'a ulaşmış olacaktır. 2002 yılı sonunda 140 bin 964 vatandaşımıza bir istasyon düşmekte iken, 2005 yılı sonunda ortalama 53 bin vatandaşımıza bir istasyon sağlamış olacağız. Mevcut ambulans ve acil sağlık personelinin aktif olarak istihdamı sonucunda, 112 trilyon liralık bir tasarruf sağladık. Türkiye genelinde sunulan tüm ambulans hizmetlerinin gelişmiş ülkeler düzeyinde olması temel önceliğimizdir. Bakanlığımızca yayımlanan 'İl Ambulans Servisi Çalışma Yönergesi' ile ambulans hizmetlerinde kimi zaman yaşanan yanlış uygulamalar ve bilgi eksikliklerinden kaynaklanan olumsuz sonuçların bertaraf edilmesini hedefliyoruz."