ÇOCUK, PSİKOSOSYAL GELİŞİMİ DESTEKLENECEK
Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD), Erzurum’da bütün sağlık ocaklarına yaygınlaştırılacak. Halen 4 sağlık ocağında uygulanan programın amacı 0-6 yaş grubu çocukların sağlıklı yetişmesini sağlamak. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından 2005 yılında başlatılan, ÇPGD programı, Erzurum’da 4 sağlık ocağında uygulandı.
0-6 YAŞ GURUBUNA SOSYAL DESTEK
Çocuğun fizyolojik gelişiminin yanı sıra, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini, sağlık ocağı hizmetlerine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik dönemini ve 0-6 yaş çocukluk dönemini destekleyip, ruhsal, sosyal ve bedensel olarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamayı amaçlayan program yıl sonuna kadar bütün sağlık ocaklarına yayılacak.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesinden alınan bilgiye göre, 2005 yılında Dadaşkent sağlık ocağı, 2006 yılında Evrenpaşa, Yukarısanayi, Sanayi sağlık ocakları olmak üzere 4 sağlık ocağı program kapsamına alındı.
SAĞLIĞIN SOSYAL BOYUTUNA YOĞUNLAŞMA
Bugüne kadar yapılan uygulamalarda, sağlığın sosyal, ruhsal yönünün geri kaldığının gözlemlendiğini belirten Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “İnsanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı, beyin gelişimiyle ilişkili olduğu, beyin gelişimi büyük oranda gebelik döneminde ve yaşamın ilk 5 yılında tamamlandığı vurgulanmıştır. Kişinin yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişkili yetenekleri, kişiliği ve beyin gelişiminin yüzde 90’ı 0-6 yaş arasında oluştuğu, bu dönemde çocuğun yetersiz beslenmesi, psikolojik açından olumsuz aile bireylerine sahip olması, açlık düzeyinde yoksulluk aile içinde şiddet istismar, çocukta varsa gelişim geriliği tespit edilmesi ve bu sorunların giderilmesi ÇPGD programının amacıdır.” dediler.
DÜZENLİ OLARAK GEBE TAKİEBİ YAPILACAK
Programa göre,Erzurum İl Sağlık Müdürlüğünce her ay düzenli olarak gebe takibi, bebeklerin boy, kilo gibi sağlık takipleri yapılarak, besin desteğine ihtiyacı olanlar sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılacak. Maddi durumu yetersiz ailelere besin yardımı sağlanacak. Program kapsamında çocuğun veya annenin istismarı tespit edilirse; şiddet oluşturabilecek sonuçlar hakkında taraflar bilgilenerek, gerekli takipler yapılacak ve gerekirse psikososyal destek sağlanarak, aile destek alabileceği kurumlara yönlendirecek.