ÇEVRE ADINA SEVİNDİRİCİ GELİŞME
TORTUM GÖLÜ KORUMA ALTINDA
Erzurum'un doğal güzelliklerinden ve doğa turizmi kaynaklarından olan Tortum gölü havzasında ekolojik rehabilitasyon gerçekleştiriliyor.
Tortum Gölü Havzası ekolojik rehabilitasyon projesi hayata geçiriliyor. Atatürk üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Çevre Mühendisliği tarafından organize edilen proje; Merkez Müdürü Yrd .Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, Prof. Dr. Avni Çakıcı,Yrd. Doç. Dr. Alper Nuhoğlu, Yrd. Doç. Dr.Ümmühan Danış, Yrd. Doç. Dr. Nesrin Boyabat, Fen Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Cemal Oğuz Ve Çevre Müh. Son Sınıf öğrencilerince yürütülüyor.
TORTUM GÖLÜNDE EKOLOJİK DENGE SAĞLANACAK
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd .Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, yapılacak bu çalışmada en fazla kirlenmeye maruz kalan Tortum Çayı’nın ele alınarak tarımsal, yerleşim yeri ve endüstriyel kaynaklı kirleticilerin neden olduğu su kirliliğinin etüt edileceğini,. su kaynağının kendi kendini yenileme özelliğinin araştırılacağını ve gerekirse arıtma sistemi önerileceğini bildirdi. Demircioğlu; Ayrıca gölün mevcut durumunun analiz edilerek, biyo çeşitlilik açısından değerlendirileceğini ve bu araştırmanın multi disipliner bir ekip tarafından yürütüleceğini kaydetti.
GÖL ENDÜSTRİYEL ATIKLARDAN TEMİZLENECEK
Yrd .Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu; Erzurum ilinin en önemli havzalarından birini oluşturan Tortum Havzası Sınırları içerisinden doğan Tortum Çayının, ekolojik, çevresel ve turizm açısından önemli bir yere sahip olan Tortum Gölüne döküldüğünü; Çayın, Yumaklı ve Akbaba’dan çıkan çaylarla oluştuğunu söyleyerek:”Tortum Havzasını geçerken, civardan gelen çeşitli derelerin sularıyla beslenerek Tortum Gölü’ne akmaktadır. Bölgede kanalizasyon sistemi olmadığından, evsel ve küçük çaplı endüstrilerin atık suları Tortum Çayına deşarj edilmektedir.Bu durumda, Tortum Çayı, dolayısıyla bu çayla beslenen Tortum Gölünün ekolojisi, tamamen bozulmaktadır. Belirtilen bu istenmeyen durumların yanında, sürekli olarak kendi kendini yenileme kapasitesinin üzerinde kirletilen su kaynaklarının estetik görünümleri kaybolmakta ve rekreasyon amacıyla kullanılamamaktadır.
Kirlenme nedeniyle doğal ve ekolojik yapısını kaybeden su kaynaklarına aynı özelliği sonradan kazandırmak, yok olan türleri geri getirmek ya çok zor ve pahalı olmakta veya hiç mümkün olmamaktadır. Bu istenmeyen sonuca ulaşılmaması için, atık ve artık maddelerin bir ön arıtıma tabi tutulduktan sonra su kaynaklarına zarar vermeyecek özelliğe getirilerek boşaltılması gerekir.” dedi.
AB Hibe Projeleri kapsamında değerlendirilecek uygulama kapsamında, Tortum gölündeki fitoplankton, benthoz ve balık türlerinin saptanması, avlanabilir balık miktarlarının tespiti de yapılacak