ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldırım Bölgeyi temsil edecek
Yıldırım Bölgeyi temsil edecek
Çiftçi Kavaklıoğlu'nu ağırladı
Çiftçi Kavaklıoğlu'nu ağırladı
Benhur Keser Erzurumspor’da
Benhur Keser Erzurumspor’da
Torunlarından Dede Korkut'a vefa
Torunlarından Dede Korkut'a vefa
Erzurum Havalimanı yolcu sayısı 1 milyon eşiğinde
Erzurum Havalimanı yolcu sayısı 1 milyon eşiğinde
HABERLER>EĞİTİM
7 Nisan 2009 Salı - 03:07

Bu okulların benzeri yok

GHA/GSF Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Aktemur, Erzurum’da 1877 yılından başlanarak, klasik mimari anlayışta üslup değişimine rastlandığını söyledi. Bu üslup değişiminin Erzurum’daki en belirgin örneklerinin okullar olduğunu kaydeden Aktemur, özellikle de ısıtma sistemleriyle bazı okulların eşi ve benzerinin bulunmadığını dile getirdi.

Bu okulların benzeri yok

 Erzurum’da, 1800’lü yılların sonuna doğru klasik mimarideki üslup değişikliğine, önce okullarda rastlanmaya başlandığı bildirildi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Murat Aktemur, Erzurum’da 1877 yılından başlanarak, klasik mimari anlayışta üslup değişimine rastlandığını söyledi.
MİMARİ ŞAHESERE OKULLAR
Bu üslup değişiminin Erzurum’daki en belirgin örneklerinin okullar olduğunu kaydeden Aktemur, özellikle de ısıtma sistemleriyle bazı okulların eşi ve benzerinin bulunmadığını dile getirdi.
Erzurum Lisesi, Nenehatun Kız Lisesi, Yavuz Selim Anadolu Öğretmen Lisesi, Şair Nef’i İlköğretim Okulu, Kültür Kurumu İlköğretim Okulu, Tatbikat İlköğretim Okulu, Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMPİ) İlköğretim Okulu, Sanat Okulu ve Merkez İlköğretim Okulu’nun, 93 Harbi’nin ardından değişim gösteren mimari üslubun en güzel örneklerinden olduğunu anlatan Aktemur, “Bu okullar taş yoğunluklu mimari yapılı ve karakteristik özellikler gösteren yapılardır” dedi.
OKULLARIN MİMARİ YAPISI
Adı geçen okulların, sahip oldukları mimari özellikleri dolayısıyla eşi ve benzerlerinin bulunmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. A. Murat Aktemur, özellikle de duvar içlerinden geçirilen baca sisteminin, ısıtma tekniğinin ne kadar ince düşünüldüğünü göstermesi bakımından önemli olduğunu dile getirdi.
Yrd. Doç. Dr. Aktemur, “Özellikle dikdörtgen formlu dar kapılar, yüksek tutulmuş kapı ve pencereler, pencere sövelerinde bir içe, bir dışa doğru düzgün yerleştirilmiş kesme taşlar, bu okulların karakteristik özellikleridir. Katlar arasında yatay olarak düzeyler, cephede denge simetriği sağlayan unsunlar olarak görülür. Açıklıkların üzerini kapatan kasık kemerlerin kilit taşları dışa taşkın olup, yanlardaki taşlar sağa, sola ve yere ‘V’ olarak yerleştirilmiştir” diye konuştu.
OKULLARA KURULAN ISITMA SİSTEMLERİNİN BENZERİ YOK
Okulların, ısıtma sistemleri bakımından çok ciddi mimari örnekler arasında bulunduğuna dikkati çeken Aktemur, duvar aralarından geçirilen baca sistemiyle, ısının hem mekana, hem de duvarlara dağıtılmasının tasarlandığını belirtti. Şömine mantığı taşıyan ısıtma sisteminin, iki duvarın birleşim noktasına yerleştirildiğini anlatan Aktemur, “Bu yapılarda ocak kısımları son derece dekoratif olarak tanzim edilmekle birlikte, Erzurum’un çetin kış koşulları göz önünde tutularak tasarlanmıştır” dedi.
BALTIK MİMARİ STİLİ
Aynı okulların, pencere ve kapıları ile de Baltık mimari üslubunu yansıttıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Aktepe, geçmiş dönemlerde inşa edilen her bir yapının, sanki de geleceğe bilgi aktarma amaçlanarak yapıldığına işaret etti.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Murat Aktemur, söz konusu okulların sahip oldukları bu mimari özelliklerin korunması çağrısında bulunarak, şöyle dedi: “Günümüzde çok acımasız biçimde betonlaşıyor, kültür ve sanat tarihi olan birçok değerimizi feda ediyoruz. Sanatsal açıdan tarihi öneme sahip eski evlerimiz, camilerimiz ve okullarımıza mutlaka sahip çıkalım, onları gelecek nesillere aktaralım”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Talat Dündar [email protected] 7 Nisan 2009 Salı 09:55

Sayın HOcam İlimiz de Erzurum evlerinden halen ayakta kalanlar var,kimseler sahip çıkmıyor. Safranbolu,Kastamonu ve benzeri vilayetler bu eserleri korumaktalar malesef bu değerlere sahip çıkan yoktur. İlgi ve alakanızı bekler saygılar sunarım

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bıyıkoğlu anısına kongre
Türkiye Ulusal Zootekni Kongresi’nin 6. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat ...
Fakülteler arası bilgi rekabeti
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen bilgi yarışmasında fakülteler kıyasıya ...
7 ayda 6 proje hazırladılar
GHA/Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ...
 
Klonlayarak enzim ürettiler
Atatürk Üniversitesinde bir grup bilim adamı tarafından yürütülen çalışmada, ...
Yurtlarda güncelleştirme
GHA/A.Ü. öğrenci yurtları, inşaat sezonunda şantiyeye dönüştürülecek. ...
Bilgisayarı akvaryuma dönüştürdü
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü 3’üncü sınıfta ...
 
Oltu’da Kütüphanecilik Haftası kutlandı
Her yıl 30 Mart–5 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphaneler Haftası’nın ...
MEB Yönetici Eğitimi Başladı
Avrupa Birliği katılım öncesi 2006 Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında ...
Türkiye Kahraman Çocuklarını Andı
Kurtuluş Savaşı'nda cephede ve gerisinde işgal anında emsalsiz kahramanlık ...
 
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva