Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Kütüphane Müdürü Ali Güven, “Milli kültür mirasımızı yaşatan, nesillere intikal ettiren, insanlığın kültür ürünlerini toplumun istifadesine sunan; kütüphanelerimizi tanıtmak amacıyla ülkemizde 1964 yılından beri kutlanmaktadır. Dünya uygarlığının bugünkü seviyesine ulaşmasında, eğitim ve kültür bakımından gelişmesinde kitabın ve kütüphanenin çok büyük katkısı olduğu gerçeğini bütün insanlık tartışmasız kabul etmiştir” dedi.
OKUMA BİLİNCİ VE KÜLTÜR SEVİYESİ
Bir ülkenin içinde bulunduğu eğitim ve kültür seviyesinin ve sosyo-ekonomik hayatının, o ülkede basılan ve çeşitli usullerle çoğaltılan belgelere yansıyacağını anlatan Güven, “Milli varlığımızı oluşturan bu belgelerin toplanması, saklanması, istifadeye sunulması ve gelecek nesillere intikali kütüphaneler yolu ile gerçekleşmektedir. Bütün dünya milletleri bilim, ekonomi ve kültür alanlarında kıyasıya bir rekabetin içindedirler. Bu yarışı kazanmayan milletlere ve devletlere hayat hakkının tanınmayacağı aşikardır. Halk kütüphaneleri bu yarışta önemli roller üstlenecek konumdadır. Çünkü modern anlamda bir halk kütüphanesi toplum faaliyetlerinin merkezidir.” şeklinde konuştu.
OLTU KÜTÜPHANESİNDE 18 BİN ESER VAR
Kütüphane Müdürü Ali Güven, Halk kütüphanesi’nde 17 bin 785 kitap bulunduğunu ve 2008 yılı içerisinde kütüphane kaynaklarından 17 bin 191 okuyucunun yararlandığını, 31 adet dergi ve 2 adet günlük gazetenin yanı sıra 20 adet internet bağlantılı bilgisayarla vatandaşın hizmetinde olduklarını belirtti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren ve en çok kitap okuyan öğrencilere ödüller verildi.
Ardından Oltu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Erzurum Halk Oyunları Ekibi tarafından sunulan oyun konuklar tarafından ilgiyle izlenmesinden sonra, kitap sergisinin gezilmesi ve ikramın ardından program sona erdi.