PROJE BAŞARIYLA YÜRÜTÜLÜYOR
Atatürk Üniversitesi Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Beydemir liderliğinde Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, Kimya bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Çifci, Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Erdoğan ortaklığında başlatılan ''İnsan pankreas dokusundan Karbonik Anhidraz-II İzoenziminin klonlama yöntemi ile saflaştırılması ve bazı kimyasal maddelerin enzim aktivitesi üzerine in vitro etkilerinin incelenmesi'' konulu proje başarıyla yürütülüyor.
KLONLAMA ÇAĞI VE GETİRİLERİ
Doç. Dr. Beydemir, yaptığı açıklamada, klonlama çalışmalarının çağımızda biyoteknolojik çalışmaların hızla ilerlemesi ile günlük hayatta çok da farkında olmadığımız birçok proteinin ve hormonun üretilmesinde kullanıldığını anlattı.
Genetik yöntemlerin birçok hastalığın teşhisinde ve tedavisinde yaygın olarak kullanılmaya başladığını hatırlatan Beydemir, yaptıkları çalışmada insan solunumda görevli bir enzimi klonladıklarını söyledi.
HASTALIKLARIN TEŞHİS VE TEDAVİSİ İÇİN KLONLAMA GEREĞİ
Birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde enzimlerin kinetik davranışlarının ve miktarlarının bilinmesinin önemli olduğunu belirten Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Erdoğan, şunları söyledi: ''Dünyada birçok bilim insanı enzimlerin çeşitli kaynaklardan saf olarak elde edilmesi ve bu enzimlerin aktiviteleri üzerine ilaçlar başta olmak üzere tarımda ve haşaratlarla, savaşta kullanılan çok sayıda farklı kimyasal maddelerin etkilerini araştırmaktadırlar. Bu yüzden enzimlerin çeşitli dokulardan saf olarak elde edilebilmesi için birçok yöntemler geliştirilmiştir. Klonlama yöntemiyle bir enzimin fazla miktarda elde edilebilmesi sağlanmıştır. Böylece enzimlerin kinetik davranışları üzerindeki çalışmalar daha güvenilir ve tekrarlanabilir hale gelmiştir. Biz de dünyadaki bu gelişmeye ayak uydurup ilk defa klonlayarak enzim elde ettik.''
GELECEKTEKİ ÇALIŞMALARI ETKİLEYECEK
Klonlayarak enzim elde etmelerinin önemine dikkat çeken Beydemir, ''Yaptığımız çalışma ile tıbbı bazı ilaçların yan etkilerinin anlaşılmasını sağlayacağız'' dedi.
Çalışmalarının bazı kanser türlerinin tedavisine yönelik çalışmaların daha rahat şartlarda yapılmasını da sağlayacağını sözlerine ekleyen Beydemir, ''Elde edilen sonuçlara paralel olarak yakın bir zamanda özellikle kanser çalışmalarında öne çıkan bir kısım enzimlerin benzer yöntemlerle üretilip bu enzimlere spesifik inhibitörler (engelleyici) sentezlenmesi ve inhibsyon çalışmalarının yapılması da hedeflenmektedir. Böylece dünyada farklı bir boyutta yürütülen kanser çalışmalarına Atatürk üniversitesi de bu yönüyle katkıda bulunmuş olacaktır'' şeklinde konuştu.