KÜLTÜREL YAYIN ATAĞI
Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, enstitüde görevli öğretim üyeleri Doç. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Yrd. Doç. Dr. Murat Aktemur, Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak, doktora öğrencileri Muhammet Arslan ve Sibel Tığcı’nın katılımıyla Kemah ve çevresindeki kültür varlıklarıyla ilgili olarak yapılan araştırmanın, kitaplaştırılma aşamasına geldiğini söyledi.
Çalışma kapsamında tarihi eserleri ile Kemah Kalesi ve şehir merkezindeki yapılar ve kültür varlıkların incelendiğini, ilk araştırmanın ise 2007 Aralık ayında yapıldığını kaydeden Gündoğdu, “Araştırmalar işliğinde Kemah ve çevresinde çok sayıda kale, höyük, cami, tapınma alanları, türbe, kilise, şaphel ve kaya mezarı üzerinde incelemeler yapılmış, veriler bir bir kayıt altına alınmıştır” diye konuştu.
KÜLTÜREL VARLIK ARAŞTIRMALARI YIL SONUNDA KİTAPLAŞIYOR
Söz konusu bölgede yaptıkları ikinci araştırmanın, geçen hafta boyunca devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Kemah Kaymakamlığı ve Kemah Belediyesi tarafından Atatürk Üniversitesi’nden giden araştırma ekibine büyük ilgi gösterildiğini ifade etti.
Araştırmanın ikinci etabının tamamlanmasıyla birlikte, Kemah ve çevresinde tarihi ve kültürel varlıklarla ilgili tüm kayıt, bilgi ve verilerin bir araya getirileceğini, bu yılın sonuna doğru da kitaplaştırılacağını anlatan Prof. Dr. Gündoğdu, “Gerek Erzurum, gerek bölgemizin diğer illerinde gerçekleştirdiğimiz araştırmaları, birer eser halinde ilgilenenlerin hizmetine sunmak, bize göre çok büyük hizmet. Çünkü bu eserler, bizzat tarihe kaynaklık eden kültürel varlıklarla ilgili en somut ve en yeni bilgileri barındırıyor olacak. Bugüne kadar yapılmış araştırmalarla ilgili çok sayıda eserimiz var. Kemah ve çevresindeki araştırmalarımızı kapsayacak yeni çalışmamız da, 2009 yılı başında, kitaplıklar ve kütüphanelerdeki yerini alacaktır” şeklinde konuştu.