Bir şeyler yapılmalı
Erzurum’da 40 belediyeden 10’un da kanalizasyon şebekesi bulunmazken, belediyelerin hiçbirinde arıtma tesisi yok. Erzincan ve Elazığ’da 1, Van da ise fiziksel ve biyolojik olmak üzere 2 arıtma tesisi bulunurken, Erzurum’da bu tip arıtma organizasyonlarının eksikliği, çevreyi olumsuz etkiliyor.
BELEDİYELERİN YÜZDE 25’İ ŞEBEKESİZ
Devlet İstatistik Enstitüsü; Kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi ile hizmet verilen belediye sayıları ve hizmet ettikleri nüfus yüzdeleri 2002 sonuçlarını açıkladı.Erzurum’da 616 bin 579 kişinin bağlı bulunduğu toplam 40 belediyeden sadece 30’u kanalizasyon şebekesine sahip bulunuyor.
BELEDİYELER NÜFUSUNUN YÜZDE 8’İ HİZMET ALAMIYOR
Kanalizasyon şebekesi ile alt yapı hizmeti verilen belediye nüfusunun toplama oranı yüzde 92.2. Bu sonuca göre belediyeye bağlı nüfusun yüzde 7.8’i kanalizasyon hizmeti alamıyor. Erzurum’da kanalizasyon şebekesi bulunan 30 belediyenin deşarj ettiği atık su miktarı ise 38.066.000 metreküp yıl.
ARITMA TESİSİ YOK!
Atık sunun alıcı ortamı bakımından da Erzurum’daki 30 belediye kanalizasyon atıklarının 37.883.000 metreküp yılını akarsuya, 183.000 metreküp yıllık miktarını ise göle boşaltıyorlar. Buna göre atık suların yüzde 99.5’i akarsulara deşarj edilirken binde 5’i de göl tipindeki sulara bırakılıyor. Erzurum’da kanalizasyon şebekesi bulunan belediyelerce arazi, baraj, zerzemin ve foseptik türünden alıcı ortam uygulaması yapılmıyor. Fiziksel, biyolojik ve gelişmiş arıtma tesisleri de bulunmuyor.