ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
29. Sultan Sekisi İspir’de yapılacak
29. Sultan Sekisi İspir’de yapılacak
Karayazılılar Kültür Yolu Festivalinde buluştu
Karayazılılar Kültür Yolu Festivalinde buluştu
Erzurum’da ‘Gökyüzünden Türkiye fotoğrafları’
Erzurum’da ‘Gökyüzünden Türkiye fotoğrafları’
Haluk Levent Filistinli çocuklar için söyledi
Haluk Levent Filistinli çocuklar için söyledi
‘Çoruhtan Kaçkarlara Pazaryolu Buluşması’
‘Çoruhtan Kaçkarlara Pazaryolu Buluşması’
HABERLER>GUNCEL
7 Temmuz 2007 Cumartesi - 00:00

BÜYÜK ŞİRKETLER TÜRKÇE KULLANIMINDA DAHA HASSAS

Türkiye'nin bin büyük sanayi kuruluşunun yüzde 77'sinin isminin Türkçe ve Türkçe kısaltmalardan oluştuğu, yabancı isimli kuruluş oranın ise yüzde 15'lerde kaldığı belirlendi.

BÜYÜK ŞİRKETLER TÜRKÇE KULLANIMINDA DAHA HASSAS

BÜYÜK ŞİRKETLER TÜRKÇE KULLANIMINDA DAHA HASSAS Türkiye'nin bin büyük sanayi kuruluşunun yüzde 77'sinin isminin Türkçe ve Türkçe kısaltmalardan oluştuğu, yabancı isimli kuruluş oranın ise yüzde 15'lerde kaldığı belirlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Müslüme Narin'in, ''Türkiye'nin büyük sanayi kuruluşlarının adları üzerine bir inceleme'' başlıklı makalesi, Türk Dil Kurumunun Türk Dili Dergisi'de yer aldı. Son yıllarda iş yeri, işletme, marka ve ürün adlarında yabancılaşma yaşandığı, yeni alışveriş merkezlerine yabancı isimler verildiğine dikkat çekilen makalede, İstanbul Sanayi Odası tarafından en son 2006 yılında yayımlanan ve 2005 verilerinde oluşan Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 sanayi kuruluşu kitabından yer alan isimlerin, Türk Dil Kurumu Sözlüğü ve kuruma ait internet ortamında hizmet veren Kişi Adları Sözlüğü esas alınarak değerlendirildiği belirtildi. Türkiye'nin bin büyük sanayi kuruluşundan adı açıklanan 942'sinin 783'nün adının Türkçe olduğu belirtilerek, bu adların 480'nin tam sözcükten, 303'nün de Türkçe kısaltmalardan oluştuğuna dikkat çekildi. Bin kuruluş arasında yabancı isimli firma sayısının 140 olduğu, bu kuruluşlardan 85'nin tam sözcük 55'inin ise kısaltmalardan oluştuğu belirtildi. 19 kuruluşun isminde ise Türkçe ve yabancı kökenli sözcüklerin birlikte kullanıldığına işaret edildi. Bin kuruluşun yüzde 77'sinin, Türkçe ve Türkçe kısaltmaları şirket isim olarak kullandığı, yabancı sözcük ve kısaltma kullanan firma oranın yüzde 15 olduğu, Türkçe ve yabancı sözcükleri birlikte kullanan firma oranının ise yüzde 2'lerde kaldığı vurgulandı. Bin kuruluştan yüzde 6'sının ise isminin açıklanmadığı kaydedildi. İKİNCİ 500 FİRMA DAHA HASSAS Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşundan ismi açıklanan 474'ünden yüzde 76'sının isminin Türkçe ve Türkçe kısaltmalardan oluştuğu ifade edilirken, yabancı sözcük ve kısaltmalardan ismi oluşan firma oranın yüzde 16, hem Türkçe hem de yabancı sözcük kullanan firma oranın ise yüzde 3 olduğu, yüzde 5 şirketinin ise isminin açıklanmadığını belirtildi. Ayrıca Türkiye'nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan yüzde 6'sının isminin açıklanmadığı, yüzde 81'nin isminin Türkçe ve kısaltmalardan, yüzde 12'sinin yabancı sözcük ve kısaltmalardan oluştuğu, yüzde 1'inin ise hem Türkçe hem de yabancı sözcük kullandığı kaydedildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
OĞUZ BOYLARININ ADLARI ERZURUM’DA YAŞATILIYOR
Oğuz Boylarına ait isimlerle, kültürel malzeme adlarının hala en canlı ...
ÖSYM’den KPSS Tercihleri Uyarısı
ÖSYM, KPSS-2007/5 tercih kılavuzunda yer alan kadro ve sözleşmeli pozisyonlarına ...
Sigara cepleri de yakıyor
Türkiye'de tiryakilerin sigara ve diğer tütün mamullerine 2005 yılında ...
 
Sünnette Travma Uyarısı
Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güngör Karagüzel, ...
KURUMLAR VERGİSİ DIŞINDA
VERGİ MÜKELLEFİ SAYISINDA DÜŞÜŞ Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
BÜYÜKŞEHİR’E YENİ BİR DAVA Erzurumlu bir avukat daha Çifte ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
İl Genel Meclis’te içkili mekan tartışması Erzurum İl Genel ...
OKUL KAYITLARINDA MODERNİZASYON
Yeni uygulamaya göre kayıt işlemlerini yapan Polis Amca İlköğretim Okulu ...
HİZMET İÇİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜNÜN BAŞARISI
Erzurum Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü, 4 aylık bir süre içinde tesiste açılan ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Kâbusun Büyüğü
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dilimizin Kaybolmakta Olan İncileri: Yanlış Söylenen Atasözleri ve Deyimler
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Enver Paşa kimdi bilir misin?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva