Ameliyattan sonra aynalarla tanışıyorlar
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Diş Hekimliği Fakültesi'nde yapılan operasyonlarla, çene yapısı bozuk olanlara yeni bir çehre kazandırılıyor.
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 2 yıl önce kurulan Yataklı Çene ve Yüz Cerrahisi Bölümü'ne başvuranların sayısı her geçen gün artıyor.
Türkiye'de az sayıda bulunan merkezlerden biri olan A.Ü Çene ve Yüz Cerrahisi Bölümü'ne, Erzurum dışındaki illerden de çok sayıda hasta geliyor.
Özellikle çene yapısı bozuk olan gençlerin başvurduğu bölümde yapılan başarılı operasyonlarda, hasta adeta yeni bir yüze kavuşuyor.
TOPLUMDAN KOPUK VE GÜVENSİZ YAŞIYORLAR
A.Ü Diş Hekimliği Fakültesi Yataklı Çene ve Yüz Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çene yapısı bozuklukları ve bu bozuklukların ortaya çıkardığı sorunları anlatırken, çene yapısı bozuk olanların önemli bir bölümünün özellikle psikolojik açıdan sorunlar yaşadığına dikkat çekti.
Bu kişilerde güvensizlik, içe kapanıklık, rahat diyalog kuramama gibi bariz sorunların görüldüğünü anlatan Ertaş, kişinin kendisiyle ve toplumla barışık yaşayamadığını ifade etti.
Çene yapısı bozukluğu nedeniyle bazı kişilerin ''güler yüzlü olmayı bile unuttuğunu'' kaydeden Ertaş, çene yapısı bozukluğunun psikolojik olanların yanı sıra fiziksel sorunlara da yol açtığını dile getirdi. Ertaş, çene yapısı bozukluğunun üst solunum yolu enfeksiyonları ve ağızda besinlerin sağlıklı çiğnenememesi nedeniyle sindirim güçlüğü gibi rahatsızlıklara da kaynaklık edebildiğini söyledi.
ÇENENİN DÜZELTİLMESİ İŞLEMİ
Ertaş, çene bozukluğu şikayetiyle kendilerine başvuran hastaların genellikle 18-30 yaş grubunda olduklarını belirterek Ertaş, 18 yaş altındakilere, henüz kemik gelişimleri devam ettiği için cerrahi yöntem uygulamadıklarını bildirdi.
Hastaya yapılacak operasyonu önce bilgisayar ortamında değerlendirdiklerini belirten Ertaş, ardından 5-6 ay kadar ortodonti tedavisi uyguladıklarını anlattı.
Bu tedavinin tamamlanmasından sonra cerrahi müdahale yaptıklarını belirten Ertaş, ameliyatta, belirlenen bozukluğa göre çenenin geriye, ileriye, sağa ya da sola kaydırıldığını söyledi.
AYNALARLA BARIŞIYORLAR
Ameliyattan sonra hastalarının ''adeta aynalarla barıştıklarını, sosyal hayatlarında önemli değişikliklerin olduğunu'' dikkat çeken Ertaş, şunları söyledi:
''Hastamız ameliyatın ardından artık yaşama daha farklı bakıyor, kendine daha fazla güveniyor ve toplumla daha fazla diyalog içinde oluyor. Hatta, ameliyatın ardından evlenen hastalarımız var. Kişi artık daha güler yüzlü olabiliyor. Psikolojik rahatlamanın yanında, hastamız fiziksel olarak da kendini daha rahat hissediyor''