Akal: Ekonomik olumsuzluklar kayıt dışı işgücünü artırıyor
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Erzurum Şube Başkanı Zeki Akal, ekonomideki olumsuzlukların kayıt dışı işgücünü artırdığını belirterek, son dönemlerde şirket cirolarında önemli azalışlar kaydedildiğini ifade etti.
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Erzurum Şube Başkanı Zeki Akal, ekonomideki olumsuzlukların kayıt dışı işgücünü artırdığını belirterek, son dönemlerde şirket cirolarında önemli azalışlar kaydedildiğini ifade etti
Erzurum’da son günlerde SSKlı çalışan işçilerin bir çoğunun işlerin durgunluğundan dolayı işinden çıkarıldığını belirten Akal, “ Erzurum’da son günlerde işsizlik rakamlarının kısmi oranda arttığına tanık oluyoruz. Şirketlerin ciroları geçen yıllara göre önemli oranda azalma kaydetti. Piyasalarda müthiş bir durgunluk yaşanıyor ve bu durgunluğu bizim mesleğimizde olanlar bire bir yaşayarak görebiliyorlar” diye konuştu.
VERGİ TAHSİLATININ DÜŞMESİNDEN ENDİŞELİYİZ
Vergi tahsilat oranının azalmasından da kaygılı odlularını belirten Akal, “ Şirketlerin cirolarında geçen yıllara göre önemli oranda ki düşüş, vergi tahsilat oranını da olumsuz etkilemiştir. Sorun gerçekten yüzeysel değil.Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkileri halen devam ediyor. Erzurum krizin faturasını gerçekten çok ağır ödedi ve şu an dahi krizin etkileri devam ediyor. İnsanlar artık bankamatiklerle günlük ihtiyaçlarını karşılar oldular. . Erzurum’a bugüne kadar bir tek yatırım yapılmadı , inşaat sektöründe yaşanan durgunlukta işsiz sayısını artırdı” diye konuştu.
DOĞUYU DESTEKLEYECEK PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ
Doğu ile batı arasında ki kalkınmışlık farkının giderilmesi için doğu ile batı arasında ki kalkınmışlık farkının göz önüne alınması gerektiğini de belirten Akal, “ Teşvik yasasının çıkarılmasından sonra batıda onlarca fabrika kurulurken, ikilim şartları ve pazarlama olanakların yetirsiz oluşu ile yatırımcı doğu da yatarım yapmayı tercih etmedi. Doğunun şartları göz önüne alacak kararlar hayata geçirilmelidir. Doğuda ki işletmelere başta vergi muafiyeti olmak üzere bir takım avantajlar sağlanıyor. Doğunun şartları göz önüne alınarak, alım gücünün düşüklüğü ve üretimsizlik konusunda önlemler artırılmalıdır. Teşvik yasası doğunun şartları göz önünde de bulundurularak, yeniden düzenlenmelidir. Teşvik yasasındaki eksikler haksız rekabeti artıracak boyutta, bu konuda hükümetin duyarlı olmasını istiyoruz. Üretim ve istihdam artırılmalıdır” dedi.