ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VE MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ TARİHİ ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİREREK'' KÜLTÜR PROFİLİ''MİZİ BELİRLEDİLER
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Atatürk Üniversitesi (A.Ü) ve Müze Müdürlüğü işbirliğiyle 10 yıldır sürdürülen ve büyük ölçüde tamamlanan ''Erzurum Kültür Profili'' isimli çalışmada, Erzurum ve çevresinde yer alan 8 binin üzerinde arkeolojik eser kayıt altına alındı.
ERZURUM’UN TARİHİ GEÇMİŞİ AYDINLIĞA ÇIKIYOR
A.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan, yaptığı açıklamada, Paleolotik Çağ'dan itibaren yerleşimlerden bahsedilecek olan ''Erzurum'un Kültür Profili'' çalışmasının, bölge genelinin tarihi geçmişine ışık tutacak bir çalışma olduğunu bildirdi. Erzurum'da, 7 bin yıllık tarihi kapsayan arkeolojik eserlerin 5 ciltte toplanması çalışmasında sponsora ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
KÜLTÜR PROFİLİ ON YILDA ÇIKARILDI
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen ve kendisinin başkanlığında, 10 kişilik ekiple, yaklaşık 10 yıldır sürdürdükleri araştırma çalışmalarının tamamlandığını anlatan Ceylan, şunları kaydetti: ''Bölgemizdeki arkeolojik eserleri 5 ciltlik Erzurum Kültür Profili çalışmasında toplamayı düşündük. Arazi ve müzede bulunan 8 binin üzerinde arkeolojik eseri kayıt altına almayı başardık. Ancak eserimizin basımı 100-125 bin YTL'ye ihtiyacımız var. Bu engeli, bulabileceğimiz bir sponsorla aşmayı planlıyoruz.''
TÜRKİYE'DE BİR İLK.
Ceylan, yaptıkları çalışmanın Türkiye'de ilk sayılabilecek bir nitelikte olduğunu belirterek, eldeki bulguların dönemlere göre, fotoğraflarla birlikte tanziminin yapıldığını ifade etti.
Yıl sonunda eserin basılacak hale geleceğini bildiren Ceylan, şöyle devam etti: ''Büyük bir özveriyle sürdürdüğümüz çalışmamızda sona yaklaştık. Yıl sonunda 5 ciltlik eser basıma hazır hale gelecek. Türkiye'de bir ilk nitelik taşıyan eserimizin basım masraflarını üstlenecek bir sponsor bulmamız halinde önümüzde engel kalmamış olacak.''
KÜLTÜR MİRASI KAYIT ALTINA ALINDI
Yaptıkları çalışmalarda şu ana kadar 30-40 bin YTL harcama yapıldığını belirten Ceylan, söz konusu paranın bir bölümünün Atatürk Üniversitesi tarafından, bir bölümünün ise kendi imkanlarınca karşılandığını bildirdi.
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen ise yapılan çalışmanın bölgenin tarihi geçmişine ışık tutma özelliğinin yanı sıra eldeki eserlerin kayıt altına alınmasında da ayrı bir öneminin bulunduğunu söyledi.