ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. YAĞANOĞLU:
Doğal kaynakların değerlendirilmesi ile kalkınma sağlanır
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, ''Doğal kaynakları kalkınmanın temeli olarak kabul etmeyen ulusların alın yazısı geri kalmışlık ve fakirliktir'' dedi.
Güneş Vakfı tarafından düzenlenen ''Çölleşme, Yarattığı Sorunlar ve Aral Gölü Örneği'' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yağanoğlu, gelecekte beklenen en büyük tehlikenin beslenme sorunu olduğunu belirterek, insanoğlunun bu tehlikeye rağmen hiçbir gelecek kaygısı olmadan kaynakları israf etmeyi sürdürdüğünü söyledi.
''Bir damla dahi suyu boşa harcamamalıyız'' diye konuşan Yağanoğlu, 21. yüzyılın en büyük kaygısının su olacağını ifade etti.
Türkiye'de uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarındaki yanılma nedeniyle köylünün fakirleştiğini anlatan Yağanoğlu, tarım gelirinin gayri safi milli hasıladaki payının giderek düştüğüne dikkat çekti.
Türkiye'deki çölleşmenin önemini vurgulayan Yağanoğlu, Aral Gölünde yaşanan olaylara dikkat çekerek, şunları söyledi:
''Tarım ve sanayi birbirinin alternatifi değil destekleyicisidir. (Dövizimiz olsun alırız) anlayışı ile ülke bir yere varamaz. Tarım ve hayvancılığın yaşadığı sorunlar çözümlenmeli. Çölleşmeyle mücadele en etkin şekilde yapılmalıdır. Kırsal sanayinin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Yanlış yerlere de artık tesis kurmaktan vazgeçmeliyiz. Sadece İstanbul-Edirne otoyolu yüzünden Trakya'da 1. sınıf 10 bin hektar tarım arazisi kaybedildi. Bu arazide yılda 150 bin ton buğday yetiştirilseydi bunun kazancı 4 trilyon lira olacaktı. Bu yol gibi bir çok tesis yanlış yerlere kuruluyor. Doğal kaynaklarını kalkınmasının temeli olarak kabul etmeyen ulusların alın yazısı geri kalmışlık ve fakirliktir.''