ÇARPIK SEYİR
Erzurum’da ortalama yaşam ve refah düzeyi düşük olmasına rağmen, motorlu kara taşıtı sayısındaki artış, ildeki gelir dağılımındaki çarpıklığı ortaya koyuyor. Bir yanda ulaşımda toplu taşıma araçlarını tercih eden nüfus yoğunluğu, diğer yandan özel araçların kullanım yüksekliği dikkat çekiyor.
MERKEZ İLÇE ÖN PLANDA
Erzurum’un trafiğe tescilli araç profilinde, merkez ilçe ön planda. Kent merkezindeki motorlu kara taşıtı sayısı diğer 18 ilçe toplamının en az beş katı bir yükseklik sergiliyor. Kent merkezi toplam taşıtın yüzde 80’inin barındırıyor.
ÇARPIK YAPI, ARAÇ YÜKÜNÜ KALDIRAMIYOR
Erzurum’da ciddi biçimde etkisini gösteren çarpık yapılaşma, artan araç sayısına paralele olarak trafikte kaos yaşanmasına neden oluyor. Otopark sorunu had safhada, mevcut arterler araç yoğunluğunu kaldıramıyor. Kentin kronik sorunu olan Hava kirliliği de yükselen araç sayısıyla birlikte artış kaydediyor.
HER 5 AİLEYE BİR OTOMOBİL
Erzurum’da trafikteki araç sayısı yüzde 0.46 oranında artış kaydederek 60 bin 139’a yükseldi. Faal nüfusun ortalama hane büyüklüğüne bölümüyle elde edilen sonuca göre, Erzurum’da her 2.5 aileye bir motorlu kara taşıtı, her beş aileye de bir otomobil düşüyor.
OTOMOBİL İLK SIRADA
Türkiye istatistik kurumu verilerine göre Eylül ayında Erzurum trafiğine tescilli motorlu kara taşıtı sayısı 60 bin 139’a yükseldi. İlde trafiğe kayıtlı 29 bin 792 otomobil, 2 bin 868 minibüs, 880 otobüs, 9 bin 493 kamyonet, 5 bin 139 kamyon, bin 547 motosiklet, 304 özel amaçlı taşıt ve on bin 117 traktör bulunuyor.
OTOMOBİLSİZ ÇIKMAM, DÜŞÜNCESİ
Erzurum’da otomobil kullanma kültürü modern seviyede değil. Gelişmiş toplumlarda özel araçlar zaruri haller dışında kullanılmıyor. Ulaşımda toplu taşıma araçları tercih ediliyor. Özellikle hafta sonlarında özel araç kullanım oranı düşüyor. Erzurum’da ise özel araçların trafiğe çıkma yoğunluğu hafta sonlarında artış kaydediyor.
EKONOMİK YOZLAŞMA
Kentteki özel araçların çoğunluğunu lüks ve modelli araçlar oluşturuyor. Bu durum, kentteki tasarruf anlayışını da belirliyor. Gelir dilimi orta ve üst düzeyde olan aileler otomobile yöneliyor. Kazançların yatırıma değil lüks ihtiyaçlara yönelmesi de, kentteki ekonomik yozlaşmanın bir sonucu olarak görülüyor.