ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ MARKA OLDU
Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden birine sahip olan Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi’nin bünyesindeki M.Seyfettin Özege Nadir Eserler Salonu’nda bulunan kitaplardan tüm dünya yararlanıyor. Her yıl yabancı ükelerde bulunan çok sayıda araştırmacı ve bilim adamı M. Seyfettin Özege Nadir Eserler Salonu’ndaki kitaplardan yararlanmak için Atatürk Üniversitesi’ne başvuruyor.
OSMANLICA ARŞİVİ
Yıllarca sahaflardan topladığı kitapları Atatürk Üniversitesi’ne bağışlayan Özege’nin adını taşıyan salondaki Osmanlıca, Farsça ve Arapça yazılı eserlerin özel korunduğunu belirten Kütüphane Daire Başkanı Bünyamin Okuyucu, “Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi ülkesinde yaşıyorsa yaşasın Osmanlıca Farsça ve Arapça bilen bütün bilim adamları kütüphanemizden yararlanıyor” dedi.
Yurt dışına ve yurt içinden gelen talepleri karşılamaya çalıştıkarını bilerten Okuyucu, Seyfettin Özege kolleksiyonun sadece Erzurum değil, Türkiye içinde büyük önem taşıdığını vurguladı. Nadir eserlerden yararlanmak isteyen bilim adamlarına kitap vermediklerini kaydeden Okuyucu, bünyelerinde bulunan nadir eserlerin yaklaşık yüzde 70’nin tek nüsha olduğunu kaydetti.
OKUYUCU: KÜTÜPHANEMİZDEKİ ESERLERİN YÜZDE 70’İ TEK NÜSHA
Nadir eserler arasında bulunan yaklaşık 22 bin adet kitabın ise çeşitli kurum kuruluş ve kişilerden satın alma veya bağış yoluyla bünyelerine kattıklarını aktaran Atatürk Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanı Bünyamin Okuyucu, “Kütüpnanemiz sadece bir kaç salondan ibaret değil, aynı zamanda Türkiye’nin sayılı eserlerinin ve kitaplarının bulunduğu bir mekana sahip. Sadece Seyfettin Özege’nin üniversitemize bağışladığı kitap sayısı 57 bin adet. Toplam 300 bin eserin bulunduğu kütüphanemiz Türkiye’nin üçüncü büyük kütüphanesi konumunda. Ayrıca, nadir eserleri dışarıya vermiyoruz. İsteyenlere eseri bilgisayar ortamında CD'ye kaydedip veriyoruz. Osmanlı’ya matbaanın girişinden, harf devrimine kadar yayınlanmış eserlerin yaklaşık yüzde 75'i bizde mevcut ve bu kitapların da yüzde 70'i nadir eser. Yani başka bir yerde ikincisi yok. Kitaplarımızın katalogları Türkoloji bölümü olan dünyadaki tüm üniversiteler de var. İstedikleri zaman onlara CD'ye yükleyip gönderiyoruz” diye konuştu.
KÜTÜPHANEYE KAZANDIRILAN ESERLER TİTİZLİKLE KORUNUYOR
Osmanlı’ya matbaanın girişiyle yazılan eserleri, yıllarca sahaflardan toplayarak biriktiren Seyfettin Özge’nin yıllar önce şartlı bağışla verdiği kitapları korumak için büyük bir uğraş harcadıklarını belirten Bünyamin Okuyucu, “Özege’nin yaklaşık 40 yıl topladığı ve üniversitemize bir salonda toplanıp, kataloglarının yapılması şartıyla bağışladığı kitapların arasında 2 bine yakını yazma eser, salonda toplanıp katalog yapılan eserler kapalı raf sistemiyle koruma altında. İngiltere, Amerika, Almanya, İran, Irak gibi çeşitli ülkelerden yıl içerisinden talepler geliyor. Eserlerin yüzde 90’ı Osmanlıca olduğu için genelde Osmanlıca bilen bilim adamları nadir eserlerden yararlanıyor. Gelen taleplere göre eserler bilgisayar ortamına aktarılıp ücret karşılığı gönderiliyor. Ayrıca, salona görevliler haricinde başka kişilerin girişi de yasak. Yurt içinden gelip eserlerden yararlanmak isteyenlere de, görevlilerimiz gerekli yardımı yapıyor.” şeklinde konuştu.