AFET DERS OLSUN !
Erzurum ciddi boyutta bir alt yapı sorunuyla karşı karşıya. Mevcut kanalizasyon ağı artık ihtiyaca cevap veremiyor. Her yağmur sonrasında su taşkınları yaşanıyor, bahar aylarında eriyen karlar şehirde gündelik yaşamı alt üst ediyor. Bu durum yerel bazda öncelikli ihtiyacın alt yapı yatırımı olduğunu ortaya koyuyor.
ŞEHİR ŞEBEKESİ YENİLENMELİ
1980’li yıllarda yapımına başlanıp, 1990’lı yıllarda dış bağlantıları tamamlanan kanalizasyon kolektörünün, şehir bağlantıları yapılmamış halde. Kent merkezindeki kanalizasyon şebekesi atık su ve yağmur sularını taşıyamıyor. Erzurum’da öncelikli ihtiyaç alt yapı. Tarihi hüviyetiyle AB şehri olmaya aday olan ve Büyükşehir sıfatını taşıyan Erzurum’da ciddi boyutlara varan altyapı sorunu, üst yapı oluşumunu da olumsuz etkiliyor.
YA BİR DE ERZURUM’DA AKARSU OLSAYDI
Şehir merkezi ve civarında akarsu olmamasına rağmen, yağan yağmur ve eriyen kar sularının taşkın ve sele dönüşmesi; kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Önceki gün yaşanan ve iki gencin kaybına yol açan elim sel afeti de altyapının iflasın eşiğinde olduğunun bariz bir göstergesi.
ALTYAPI TÜKENME NOKTASINDA
Tarihi dokuyu barındıran Yakutiye ve Kazım Karabekir beldelerindeki kanalizasyon ağı 1960’lardan kalma. Selin etkili olduğu 17 yerleşim alanına dikkat edildiğinde, bu mahallerin çoğunun sonradan kurulmuş olduğu görülüyor. Bu durum da eskisi ve yenisiyle Erzurum’daki bütün yerleşim alanlarında altyapının tükendiğini resmediyor.
SORUNA HÜKÜMETİN EL ATMASI ŞART
Altyapı yatırımları gözle görülür hizmetlerden olmadığı ve büyük meblağlar gerektirdiği için, yerel yönetimler bu hizmeti sadece rutin olarak gerçekleştirme durumunda kalıyorlar. 1990’lı yıllardan sonra Erzurum kent merkezinde altyapı adına gerçekleştirilmiş, büyük boyutlu hiçbir yatırım bulunmuyor. Hükümetin Erzurum’un alt yapı sorununun giderilmesi yolunda acil ve ciddi bir atılımına ihtiyaç var.