ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Haşıloğlu Ailesi yasta
Haşıloğlu Ailesi yasta
Jandarma aranan hükümlüyü yakaladı
Jandarma aranan hükümlüyü yakaladı
‘Tuzdan Tarihe: Minik Ellerden Erzurum’
‘Tuzdan Tarihe: Minik Ellerden Erzurum’
Erzurum Şehir Hastanesinden bir ilk
Erzurum Şehir Hastanesinden bir ilk
Polisin şefkat ve merhamet görüntüsü gündem oldu
Polisin şefkat ve merhamet görüntüsü gündem oldu
HABERLER>EĞİTİM
6 Eylül 2008 Cumartesi - 03:51

A.Ü’den Genetik Atılım

Türk Bilim adamları 750 genin şifresini tespit etti. Hastalıkların tedavisinde büyük kolaylık sağlayacak çalışmayı 6 yılda tamamlayan bilim adamları, genlerin şifrelerinin belirlenmesiyle hastalıkların tedavisinin daha da kolaylaşacağını bildirdiler.

A.Ü’den Genetik Atılım

KÜFREVİOĞLU’NUN BİLİMSEL BAŞARISI

Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa'dan 7 araştırma grubunun başlattığı gen araştırmaları projesine Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof .Dr. Ö.İrfan Küfrevioğlu, ekibiyle birlikte katıldı. 2002 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında Erzurum'da fare genleri üzerinde inceleme yapan Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu ve ekibi 750 genin şifrelerini çözdü.
BULUŞ ULUSLAR ARASI BİLİM CAMİASINDA YANKI BULDU

Almanya'nın Göttingen Max-Planck Enstitüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gregor Eichele gözetiminde İngiliz, Alman, İtalyan, İspanyol ve Fransız bilim adamlarıyla birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Küfrevioğlu, fareler üzerinde yaptıkları çalışmanın insanlık adına büyük önem taşıdığını vurguladı.

KÜFREVİOĞLU ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Farelerin gen yapısıyla insanların gen yapısının ortak özellik taşıdığı gerekçesiyle çalışmalarını fareler üzerinde çalıştıklarını anlatan Küfrevioğlu, "Proje kapsamında farelerle çalışma yaptık. Farelerin gen yapısı ve insan gen yapısı özellikle farelerin beyin fonksiyonlarıyla insan beyin fonksiyonlarının ortaklık gösterdiği biliniyor. Bunun için fareleri tercih ettik. Yaptığımız projede özsellikle enzim genlerinin farede hangi dokularda şifrelendiğini belirledik. Bunları yayınladık. Sonuçlar, özel bir databazda web sayfasında depolandı. Bunlar bilim adamlarının istifadesine sunuldu" dedi.
A.Ü’DEN İNSANLIĞA ARMAĞAN

Yapılan çalışmalardan insanlığın istifade edebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Küfrevioğlu, "Almanya'daki grubun yaptığı çalışmada 20 bin gen çalışması yapıldı. Beyinde hangi dokuların şifrelendiği belirlenerek yayınlandı. Bu araştırmanın sonuçlarında bir defa genlerin fonksiyonları anlaşılacak, nerede görev yapıyor bunlar ortaya çıkacak. Kanserli bir doku ile sağlıklı bir dokunun analizi yapılarak hangi genlerin kanserli dokuda açıldığı tespit edilerek tedavisinde kolaylık sağlanacak. Ayrıca günümüzde kök hücreyle doku çalışması sürüyor. İnsan DNA'sında 30 bin gen var. Karaciğerde sorun varsa bu gen tespit edilirse kök hücre doku üretilebilecek. Yine çalışma grubunda Alzheimer hastalığıyla ilgili genler çalışıldı önemli sonuçlar bulundu. Bu sonuçlar yayınlanarak bilim adamlarının istifadesine sunuldu" diye konuştu.
İNSAN VÜCUDUNUN ÖZELLİKLERİ

İnsan vücudunda yaklaşık 100 trilyon hücre bulunduğunu ve her hücrede yaklaşık 30 bin genin var olduğunu belirten Prof. Dr. Küfrevioğlu, şunları söyledi:
''İnsan hayatı için önemli olan genlerin hangi dokularda şifrelendiğini bulmaya çalıştık. Fareler üzerinde yaptığımız çalışmadan elde edilen sonuçlar insanlara uygulanabilecek. Hangi gen nerede, hangi dokuda şifreleniyor, genler nerede açılıyor, genlerin fonksiyonları nasıl, sorularının cevaplarını bulduk. Genlerin şifrelerinin çözülmesiyle birlikte birçok hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar alınacak."
HEKİMLERİN İŞİ KOLAYLAŞACAK
Yaptıkları çalışmaların hekimlerin tedavideki işlerini kolaylaştıracağının altını çizen Prof. Dr. Küfrevioğlu, "Bulunan sonuçlar her hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Örneğin Alzheimer hastalığına sebep olan gen şifresini bulduk. Bu hastalığın genetik fonksiyonları ile şifreler çözüldü. Bu hastalığın tedavisinde bu bilgiler kullanılabilir. Kanserli hücrelerden alınacak genler üzerinde yapılacak çalışma sonucunda da hastalığın tedavisi geliştirilebilir. Tedavisi olmayan hastalıkların tedavisine
yardımcı olabilecek bir çalışma, biz de destek hizmeti vereceğiz" şeklinde konuştu.
500 BİN YTL DESTEK
6 yıl süren proje çalışmasında; Doç. Dr. Mehmet Çiftçi, Doç. Dr.Hasan Özdemir, Doç. Dr. Şükrü Beydemir, Doç. Dr. İlhami Gülçin ile araştırma görevlileri Murat Çankaya, Murat Şentürk, Deniz Ekinci ve Melda Şişecioğlu ile birlikte çalıştıklarını anlatan Prof.Dr. Ö.İrfan Küfrevioğlu, Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK'tan 500 bin YTL destek aldıklarını açıkladı.
YENİ PROJE
Genler üzerindeki projenin ardından ilaçların genleri nasıl etkilediğini araştırmak için çalışma başlatacaklarını anlatan Prof. Dr. Küfrevioğlu, "Gen yapısındaki çalışmalarımızda görev alan arkadaşlarımızla birlikte ilaçların analizlerini yapacağız. İlaçlarla çok çalışmamız oldu. Bazı kullanılan ilaçların zararlı olduğunu tespit ettik. Bunla ilgili yayın yaptık. Yeni çalışmamızla ilaçların insan vücudundaki etkilerini belirleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü.'ye Biyoteknoloji Enstitüsü
Atatürk Üniversitesi’nde Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Enstitüsü kurulacağı bildirildi.
Bölge tarihine bilimsel katkı
Atatürk Üniversitesi, sadece Erzurum’a değil, bölgenin tarihi ve kültürel ...
“Ana-Kız Okuldayız” kampanyası tamamlandı
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ...
 
Aşkale okullarına internet hizmeti
Erzurum’un Aşkale ilçesinde, internet kullanımından mahrum 17 okula Milli ...
Okula gitmeyen çocukların haritası çıkarılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu eğitim çağında olduğu halde okula gitmeyen ...
Okul fobisini uzmana danışarak yenin
Okulların açılmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen okula, ...
 
A.Ü’de Kayıt Kuyruğu
Atatürk Üniversitesinde kayıtların başlamasıyla birlikte, bütün fakültelerin ...
Fen-Edebiyat’ta Öğretmenlik Yarışı
Fen Edebiyat Fakültesi Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji Bölümlerinden ...
Açıköğretim Lisesi Öğrencilerine Ek Sınav
Milli Eğitim Bakanlığı, açıköğretim lisesi ve mesleki açıköğretim lisesinde ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva