AZERBAYCAN VE ALMANYA HEDEFİ
Yurt dışına açılma çalışmaları kapsamında üniversiteye bağlı bazı bölümlerin Azerbaycan ve Almanya'da kurmayı hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Koçak, ''Almayan ve Azerbaycan'da öğrencileri çekebilecek ve tercih edilebilecekleri bölümler kurmak istiyoruz. Bazı üniversitelerin Kıbrıs'ta bölümleri var. Biz bunu biraz daha farklı düşünerek ilk planda Azerbaycan ve Almanya'da bölümler kurmayı düşünüyoruz. Yurt dışında açacağımız bölümler için proje çalışmalarımız sürüyor.'' dedi.
A.Ü. KAFKASLARA AÇILIYOR
Atatürk Üniversitesinin 50 yıllık geçmişi ile ülkenin en büyük üniversitelerinden biri olduğuna dikkati çeken Rektör Koçak, Erzurum'un konum olarak Orta Doğu ve Kafkaslara açılan bir kapı durumunda olduğuna işaret etti. Üniversitenin fen, sosyal ve sağlık bilimleri enstitüleri ve öğretim üyeleri açısında önemli bir potansiyeli sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Koçak, ''bu potansiyeli ülkemizin lehine çevirip, kullanmak istiyoruz'' diye konuştu.
A.Ü’NÜN KONUMU
Orta Doğu ve Kafkaslara yakınlığı nedeniyle üniversitenin bu konumu iyi değerlendireceğini anlatan Koçak, ''Orta Doğu ve Kafkaslar tarih boyunca devamlı hareketli bir bölge olmuştur ve Türkiye buralarda önemli roller üstlenmiştir. Gerek bundan evvel gündemde olan Ermeni diasporası, gerekse şu anda Orta Doğu'daki canlılık, hareketlilik ile Irak'taki durum karşısında Türkiye'nin belli bir politikaları var. Bunları güncel tutmak zorundayız.”dedi.
ÜLKE POLİTİKALARINA BİLİMSEL DESTEK
Atatürk Üniversitesi olarak ülke politikasına etki edecek bilimsel çalışmaları yapmayı hedeflediklerini belirten Rektör Koıcak,” Tarihi gelişmeleri sıcak tutarak, arşivleri inceleyerek bu bölgelerle ilgili çalışma yapmak isteyen gerek bilim adamlarımıza, gerekse siyasilerimize yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bunun için de Orta Doğu, Kafkas ve Orta Asya ülkeler adı altında bir enstitü kurma projemiz var.'' diye konuştu.
ORTAK HAREKET EDİLECEK
Enstitü çalışmalarında Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerindeki üniversitelerle ortak çalışma yapabileceklerini anlatan Koçak, ''üniversite olarak bu bölgedeki üniversitelerle ortak bütçe oluşturarak hem öğrenci hem de öğretim üyesi değişiminde aktif rol oynamak istiyoruz'' dedi.
YÖNERGE HAZIRLIĞI
Rektör Koçak, kurulması planlanan enstitünün yönergesinin de hazırlandığını kaydetti.
Trakya Üniversitesinin de Balkan ülkeleriyle ilgili bir enstitü kurma çalışması olduğunu hatırlatan Koçak, ''enstitünün kurulması için YÖK ve Bakanlar Kurulundan karar çıkması lazım. Bu konuda Trakya Üniversitesiyle ortak hareket edeceğiz'' şeklinde konuştu.