VALİ YARDIMCISI YEKELER:
“ SOKAK ÇOCUKLARI AİLE ORTAMINA MUHTAÇ”
Sokakta yaşayan çocuklara yönelik hizmet modeli Valilik toplantı salonunda yapılan toplantı ile ele alındı.Vali Yardımcısı Kasım Yekeler başkanlığında yapılan toplantıya Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürü Kamil Kılıç’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediyeleri, Emniyet Müdürlüğü, Özel İdare Genel Sekreterliği, Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri katıldılar.
UZMAN DEMİRAĞ SUNUM YAPTI
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde görevli Sosyal Hizmetler Uzmanı Nadir Demirağ tarafından yapılan sunumda sokakta yaşayan çocukların aile ortamına geri döndürülmesi üzerinde duruldu. Sosyal Hizmetler Uzmanı Demirağ; " Sokakta yaşayan çocuklar problematiğini, sadece ülke merkezli göç, işsizlik vb. nedenlerle açıklamaya çalışmak yeterli görülemez. Sokakta yaşayan çocukların, bugün toplum üzerinde biraz da tehdit duygusu yaratan bir fobi haline gelmesi, problemin çözümünü zorlaştırmaktadır. Burada konunun sorumluluğunu üstlenmiş ve üstlenecek kurumlara düşen önemli bir görev de, topluma serinkanlı olma çağrısında bulunmaktır. Sokakta yaşayan çocuklar sorununda önemle söylememiz gereken, söz konusu sorunun çözümüne ilişkin, tüm mekanizmaları sektörler arası işbirliği çerçevesinde harekete geçirmek zorunda olduğumuzdur. Çünkü ulusal ölçekli eylem planları, ulusal bilincin oluşmasıyla işlerlik kazanır, gerçekleşir ve başarıya ulaşabilir. Sokakta çalışan çocukların, zaman içinde, sokakta yaşama konusunda eğilim gösterdiği bilinmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi, çocukların sokakta karşılaştığı, madde kullanan ve sokakta yaşayan akran gruplarıdır. Sokakta çalışan çocukların, sokak yaşamına ve madde kullanımına yönelmelerinden onları koruyacak en önemli çalışma; sokakta çalışan çocukların, sokağa kolay adapte olmalarına neden olan ve sokağı sosyal bir problem haline getiren, sokakta yaşayan ve madde kullanan çocukların rehabilitasyonlarının sağlanması, çocuklara, sokaktan ve olumsuz alışkanlıklardan uzak kalmalarına yönelik sunulacak, yaşlarına uygun sosyal kültürel etkinliklerdir. Bu süreçleri tamamlayan çocukların öncelikle aile yanına, bunun mümkün olmaması halinde, SHÇEK kurumlarına veya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı YİBO ve PİO’lara yönlendirilmesi amaçlanmalıdır. Bu süreçlerden sonra meslek edinerek işe yerleştirilen ve aile yanına dönmesi mümkün olmayan ya da kurum bakımı hizmetlerinden yararlanmak üzere yaşı uygun olmayan çocuklar ise Gençlik Evlerinden yararlandırılmalıdır."
Vali Yardımcısı Kasım Yekeler ise sokakta yaşayan çocukların aile ortamına döndürülmesi konusuna değinerek, en kötü ev ortamının en iyi yurt ortamından daha iyi olduğunu olgusundan hareketle koruyucu aile ortamının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
YEKELER: ÇARE, KORUYUCU AİLE MODELİDİR
Toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Yekeler yaptığı sunumda şöyle dedi: "Sokakta yaşayan çocukların aile ortamına geri döndürülmesi için önce çocukların akrabalarının yoksa koruyucu ailelerin değerlendirilmesi gerekir. Devlet bu ailelere ciddi destekler veriyor. Devlet bu çocukları yurtlarına aldığı zaman daha büyük bir maliyete de katlanması gerekiyor. Devlet Yurtlarında bir çocuğun maliyeti yaklaşık bin YTL iken, koruyucu aileye verdiği ayni ve nakdi yardım oranı 210 YTL'dir. Yani çocuğun aileye döndürülmesi hem çocuk için, hem de devlet için sosyal ve ekonomik açıdan kazançtır. Gelişmiş ülkelerde Koruyucu Aile Modeli ciddi oranda uygulanmaktadır. Türkiye'de Koruyucu Aile oranı yüzde 10 civarlarında iken gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 70-80 düzeyindedir. Ve Avrupa'daki bu oranın yüzde 80-85'ini de akrabalar oluşturmaktadır."