3 BİN 269 TURİSTE 1 REHBER DÜŞÜYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör, Türkiye'ye yılda 17 milyon turist geldiğini belirterek, 1 rehbere 3 bin 269 turist turist düştüğünü söyledi.
Erzurum’da turist rehberlik kursuna katılan Güngör, yaptığı açıklamada, son yıllarda ülkemize gelen turist sayısında önemli artış yaşandığını, bu nedenle rehber sıkıntısının ortaya çıktığını belirtti.
Türkiye'de kayıtlı 9 bin 700 rehber bulunduğunu, bu kişilerden sadece 5 bin 200 rehberin aktif durumda olduğunu anlatan Güngör, şöyle konuştu:
''Turizm sektörünün gelişmesinde rehberlere önemli görevler düşmektedir. Ülkemizin tanıtımını ne kadar iyi yaparsak yapalım, eğer rehberlik hizmetlerinde sıkıntı yaşanıyorsa istenilen sonuç alınamaz. Asıl tanıtımı rehberler yapacaktır. Bunun için ülkemizde yaşanan rehberlik sıkıntısını gidermek için 5 ilde rehberlik kursu açtık.''
Devlet memurlarının yapılan yasal düzenlemelere göre rehberlik yapmasının engellendiğini, bunun sonucu olarak aktif durumda olan rehber sayısında azalma yaşandığını dile getiren Güngör, şöyle devam etti:
''Rehberlik hizmetlerine önem veriyoruz. Rehberlik işinin ülkemizde profesyonel bir meslek olması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda rehberlerimizin uzmanlaşması için kurslar düzenliyoruz. Daha önce lise mezunları rehber olabilirken, şimdi eğitim seviyesi biraz daha yüksek tutuluyor. Artık bir rehberin en az yüksekokul mezunu olması şartı aranıyor.''
RUSÇA VE FARSÇA BİLEN REHBER SIKINTISI
Güngör, rehberlerin büyük çoğunluğunun İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yoğunlaştığını belirterek, özellikle Rusça ve Farsça dillerinde rehberlik sıkıntısı yaşandığını bildirdi.
Rusya'dan gelen turist sayısında önemli artış yaşandığını, komşu ülke İran'dan da gelen turistler bulunduğunu belirten Güngör, ''Bu nedenle bu yıl açtığımız rehberlik kurslarında 19 farklı dile yer verdik. Bunlar arasında ülkemizde çok az rehberin bildiği Rusça, Farsça, Yunanca, Hollanda dilleri de yer alıyor'' diye konuştu.
KAYIT DIŞI REHBERLERLE MÜCADELE...-
Kayıt dışı rehberlik yapanlarla mücadelenin devam ettiğini kaydeden Güngör, açılan kurslarla bu sorunu çözmeyi planladıklarını söyledi.
Bir rehberin ülkesini en iyi şekilde temsil etmesi gerektiğini ifade eden Güngör, şunları kaydetti:
''Rehberlerin kontrol altına alınması ve sürekli takip edilmesi lazım. Çünkü bir turist gittiği ülkeyi rehberler aracılığıyla tanımaktadır. Turistler, rehberin anlattıklarıyla o ülke hakkında fikir sahibi olur. Rehberlerimiz, ülkemizi ne kadar iyi temsil eder ve doğru bilgiler sunarsa, turistler de o kadar memnun kalır ülkemizden.''