''ŞEHİR VE MEDENİYET'' TOPLANTISINDAKONUŞAN BİLGE MİMAR CANSEVER:
DİKEY YAPILAŞMA KÜLTÜREL EROZYONA YOL AÇIYOR
"Bilge mimar" olarak tanınan Dr. Turgut Cansever, çok katlı binaların toplumun ahlaki yapısını ve şehirleşmeyi bozduğunu savunarak, Türk halkının yüzde 80'inin müstakil evlerde yaşamak istediğini söyledi.
KÜLTÜREL DİRENÇ DÜŞÜKLÜĞÜ, ÇARPIK YAPILAŞMAYA NEDEN OLUYOR
Erzurum'da, ''Şehir ve Medeniyet'' konulu toplantı düzenlendi.Erzurum Lisesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen toplantıda, Türkiye'de şehirleşme süreci ve Erzurum konusu ele alındı.
Mimar Turgut Cansever de Türkiye'de, kentlerdeki nüfus artışına değinerek, nüfusun önemli bir bölümünün gecekondularda yaşamaya başladığını vurguladı.
Cansever, ''İnsanlar bahçeli evlerde oturmak isteseler de şehir plancıları, kendi menfaatleri doğrultusunda, insanları apartman dairelerinde yaşamaya mecbur kılıyorlar'' dedi.
Mimar Cansever, yanlış yapılaşma nedeniyle kentlerin vahşi ortamlara dönüşmesini engellemek için kültürel direncin oluşması gerektiğini de sözlerine ekledi.
UYGULAMADAKİ ŞEHİRCİLİK MODELİ, KÜLTÜR YAPIMIZA UYGUN DEĞİL
Mimar Cansever, Paris'i örnek alarak Türkiye'de uygulanmak istenen şehircilik modelinin Osmanlı kültürünü yok ettiğini savundu. Çok katlı binaların toplumdaki insani ve ahlaki değerleri erozyona uğrattığını söyleyen Cansever, "Türk şehirleşmesi son derece kötü. Şehirler otomobillerin rahat edeceği şekilde değil, insanların hareketi ön planda tutularak yapılmalıdır" diye konuştu.
Foruma katılan Prof. Dr. Yakup Basmacı ve mimar Feyza Cansever de, Türkiye'de şehirleşmeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya belediye başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.