"KKKA'DAN ÖLÜMLER İHMALDEN KAYNAKLANIYOR"
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, kırsal alanda yaşayanlarda keneden korunma yöntemlerinin bir alışkanlık haline gelemediğini belirterek, ''Bunun temelinde 'bunlar bizim keneler, bir şey yapmaz' şeklindeki yerleşik inanç yatıyor'' dedi.
KENELERİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR
Vatansever, kenelerin, insan ve hayvanlara 200 kadar hastalık bulaştırabildiğini, bunlardan ''Lyme hastalığı''nın ABD'de yılda 25 bin kadar vakanın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
Yine keneler tarafından bulaştırılan ''kene ensefaliti''nin Avrupa'da büyük sağlık sorunlarına yol açtığını anlatan Vatansever, sözlerini şöyle sürdürdü:''Türkiye'de birçok kene türü yaygın olarak bulunuyor. Bunlar insanlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü, Lyme boreliyozu, TBE'yi (kene kökenli ensefalit) ve benekli humma gibi birçok bakteriyel etkeni bulaştırabilme potansiyeline sahip. Ancak Türkiye'nin iklim koşulları ve coğrafik yapısı ele alındığında, KKKA virüsü ve bunu insanlara bulaştıran hyalomma marginatum marginatum adındaki kene ön plana çıkıyor. Bu kene, yaşam tarzı itibarıyla beslenebilmek için erişkin kenelerin konakları olan büyük evcil hayvanlar ve küçük yaban hayvanları ile yerden beslenen yavru kenelerin konakları olan kuşlara bağımlı olduğundan, yaban hayvanları ile sığır gibi evcil hayvanların ortak yaşama alanlarına sahip olduğu yerlerde bulunur. Yani, kene kırsal bölgededir ve orada bu kene ile temas halinde olan insanlar, çoğunlukla tarlada çalışanlar ve çobanlardır. Dolayısıyla bilinçlendirme çalışmalarında hedef kitlemiz de bunlar olmalıdır.''