ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Şubat 2010 Pazartesi - 01:53

Türk Dünyası’nın acı kaybı

İHA/Doğu Türkistan Vakfı Genel Başkanı M. Rıza Bekin Paşa vefat etti. Bekin Paşanın vefatı Türk Dünyasında derin bir üzüntü ile karşılandı. 1999 yılında Güneş Vakfı tarafından gerçekleştirilen Doğu Türkistan paneline katılan Bekin Paşa iyi bir Erzurumspor taraftarıydı.

Türk Dünyası’nın acı kaybı

Doğu Türkistan Vakfı Genel Başkanı M. Rıza Bekin Paşa vefat etti. Bekin Paşanın vefatı Türk Dünyasında derin bir üzüntü ile karşılandı. 1999 yılında Güneş Vakfı tarafından gerçekleştirilen Doğu Türkistan paneline katılan Bekin Paşa iyi bir Erzurumspor taraftarıydı.
Türk Dünyası’nın yitirdiği Bekin Paşa hakkında açıklamalarda bulunan Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, merhum Bekin’in Mustafa Kemal Atatürk’ün Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye getirdiği son öğrencilerden olduğunu belirterek, Türk Dünyasına başsağlığı diledi. Ceylan, “Doğu Türkistan Türklüğü ve Türk dünyasının vefakâr, kadirbilir bir evladını ve büyüğünü kaybetmekten dolayı büyük üzüntü içindeyiz. “dedi.
CEYLAN:DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ
Ceylan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:”1924 yılında Doğu Türkistan'ın Hoten şehrinde dünya'ya gelen M. Rıza BEKİN Paşa, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’ye getirdiği son öğrencilerden olup Türk Silahlı Kuvvetlerinde çeşitli kademe ve birliklerde komutanlık, Tahran Büyükelçiliğinde Askeri Ateşe Yardımcılığı, CENTO Kurmay Başkanlığı, 1973'de Tuğgeneral rütbesi ile İzmir'deki 57. Topçu Er Eğitim Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. Bu görevlerden ayrı birçok kuruluşun çalışmalarında önemli görevler üstlenen M. Rıza BEKİN Paşa aynı zamanda 1986 yılında üstlendiği Doğu Türkistan Vakfı Genel Başkanlığı görevini de sürdürmekteydi.
Doğu Türkistanlı gençlerin Türkiye'de eğitim alması ve yetiştirilmesi için büyük çabalar sarf eden, yüzlerce öğrencinin ülkemizde okuyup yetişmelerini sağlayan, mazlum Doğu Türkistanlıların dertleri ile yakından ilgilenen, onların problemlerinin çözümü için büyük gayret gösteren M. Rıza BEKİN Paşa nadide şehrimiz Erzurum’da Güneş Vakfı’nın açılışı dolayısıyla gerçekleştirilen panele ve yine 1999 yılında Güneş Vakfı tarafından organize edilen “Doğu Türkistan Günleri” konulu konferansı ile şehrimizde de layıkıyla ağırlanmıştır. Ayrıca kendisi bir Erzurumspor taraftarıydı.
Ne yazık ki bu büyük insan 16 Şubat 2010 tarihinde hayata gözlerini kapadı.
Doğu Türkistan Türklüğü ve Türk dünyasının vefakâr, kadirbilir bir evladını ve büyüğünü kaybetmekten dolayı büyük üzüntü içindeyiz.
Aziz Milletimize, mazlum Doğu Türkistanlılara ve kederli ailesine başsağlığı diliyor ve merhuma Yüce Allah'tan rahmet diliyoruz.”
 BEKİN KİMDİR?
Asker ve cemiyet adamı olan M. Rıza Bekin, 1925′te bugün Çin esareti altında bulunan Doğu Türkistan ‘ın Hoten şehrinde doğmuştur. Uygur Türklerinden olan M.Rıza Bekin, dokuz yaşında iken ailece yurtlarından ayrılıp , Afganistan’da Kabil’e yerleşmişlerdir. O yıllarda oldukça yüksek seviyede seyreden Türkiye-Afganistan münasebetleriyle, eniştesi Mehmet Emin Buğra’nın girişimi, Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Memduh Şevket Esendal’ın yardımları ile yeğeni Niyaz Mehmet ‘le birlikte askeri okulda okumak için Türkiye’ye gönderilen M.Rıza Bekin, 1938′de Maltepe Askeri Lisesi’nin orta kısmında öğrenime başladı. 1944′de Askeri Liseyi bitiren M. Rıza Bekin, 1944-1946′da Kara Harp okulunu, 1946-1948′de Topçu okulunu bitirerek Topçu subayı olarak Türk ordusuna katıldı. Görev yaptığı esnada (1950) yılında Uzak-doğuda patlayan Kore savaşına Birinci Türk Tugayı Topçu Taburuna teğmen rütbesiyle katılarak, gazilik madalyası aldı.
1963-1965′te Kara Harp Akademisi ,1966′da Yüksek Komuta Akademisi’ni bitiren M. Rıza Bekin, 1949′da Almanya’da Askeri İstihbarat, 1953′te ABD’de Subay Muharebe, 1959′da Stratejik istihbarat, 1963′te Topçu tekamül kurslarına katılarak kariyerine; Edremit ve Bornova’da Tugay Komutanlığı, Topçu okulu ve Muharebe istihbarat okulunda öğretmenlik (1954-1959) ,Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nda Şube Müdür Vekilliği (1965-1967), Van Jandarma Tugay Kurmay Başkanlığı(1967-1968), Doğu Menzil K. Plan Şube Müdürlüğü (1968-1969) , 5.Kolordu Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü (1969-1971) , K.K.K Harekat Başk. Eğitim Şube Müdürlüğü (1971-1973) ile devam etmiş, 1973′te Tuğgeneral rütbesiyle, CENTO Askeri Planlama Karargah Harekât Başkanlığıyla, 19.Piyade Tugay ve 57. Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı (1975-1977) ile kadrosuzluk sebebiyle 1977′de Tuğgeneral rütbesiyle emekli olarak tamamlamıştır.
 
General, M. Rıza Bekin, askeri kariyeri içinde, Birinci Kore Tugayı Topçu Tabur Takım Komutanlığından (1950-1951) başka, 1959-1961 arası Türkiye’nin Tahran Askeri Ataşe Muavinliği görevini ifa etmiş, emekli olduktan sonra bir müddet Başbakanlıkta uzman olarak çalışırken Afganistan meselesinin patlak vermesi üzerine 1989-1990 yılları arasında BM’lerin Afganistan’a insani yardım programı çerçevesinde Pakistan’da kurmuş olduğu Mayın Temizleme Eğitim Merkezinde (İslâmabad) Başdanışmanlık görevini yürütmüştür.
1986′da kurulan Doğu Türkistan Vakfı Başkanlığına seçilen M.Rıza Bekin, halen Çin esareti altında yaşayan Doğu Türkistan (Uygur Türkleri) meselesinin insani ve siyasi boyutta dünya kamuoyuna duyurulması yolunda Doğu Türkistan vakfı bünyesinde çalışmalarına devam etmiştir.
Merkezi Münih’te bulunan “Doğu Türkistan Milli Kongresi’nin onursal Başkanı da olan M.Rıza Bekin, evli ve iki çocuk babası olup, İngilizce ve Farsça biliyordu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MÖKKEM DADAŞ 22 Şubat 2010 Pazartesi 09:12

Ruhu şad mekanı cennet olsun türk dünyasının başı sag olsun

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sarıkamış Harekatında 'Dadaş' damgası
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Türkiye’nin dört bir yanında yapılan harp ve savaşlarda ...
Tarihi manastır restore edilecek
ERZURUM(CİHAN)- Hristiyan Gürcülerin her yıl hac ziyareti gerçekleştirdiği, ...
Erzurum’a 2011 turu
İHA/Acarkent Doğa Koleji Öğrencileri ve okul öğretmeni Vedat Tekin, Erzurum ...
 
Yoksullar için hayırda yarış
GHA/ Ebu İshak Vakfı, 2009 yılında adeta yardım rekoru kırdı.
Şenkaya’da “Çocuklar Duymasın”
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) – Oltu Belediyesi Şehir Tiyatrosu Kulübü son ...
Erzurum’a hayran kaldılar
GHA/Aziziye Destanı’nı beyaz perdeye taşıyacak ekip, Erzurum’da gezi ve ...
 
“Aziziye filmi hayal kırıklığı yaşatmasın”
İHA/ “Efsane Kadın Nene Hatun” romanının yazarı gazeteci M. Talat Uzunyaylalı, ...
Parlak’a teşekkür plaketi
İHA/İlçe Kaymakamı Cengizhan Yılmaz tarafından geleneksel el sanatları ...
Umre coşkusu başlıyor
GHA/Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan, 2010 yılı Umre çıkışlarının, 23 ile ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva