ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sağlıkçılardan Filistin için sessiz yürüyüş
Sağlıkçılardan Filistin için sessiz yürüyüş
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Şubat 2010 Pazartesi - 01:45

Sarıkamış Harekatında 'Dadaş' damgası

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Türkiye’nin dört bir yanında yapılan harp ve savaşlarda üstün başarılar gösterip, ardından şehit düşen onlarca Erzurumlu komutan, er ve halk kahramanı bulunuyor. Bu kahramanlardan sadece birisi olan Binbaşı Ali Agah; Sarıkamış’ta yeri bile bilinmeyen mezarında ebedi uykusunu uyurken, vatan sevdasıyla halen daha dilden dile dolaşıyor.

Sarıkamış Harekatında  Dadaş  damgası

 Türkiye’nin dört bir yanında yapılan harp ve savaşlarda üstün başarılar gösterip, ardından şehit düşen onlarca Erzurumlu komutan, er ve halk kahramanı bulunuyor. Bu kahramanlardan sadece birisi olan Binbaşı Ali Agah; Sarıkamış’ta yeri bile bilinmeyen mezarında ebedi uykusunu uyurken, vatan sevdasıyla halen daha dilden dile dolaşıyor. Albay Arif Baytın’ın yazdığı; “İlk Dünya Harbi’nde Kafkas Cephesi: Sessiz Ölüm” adlı kitapta, Sarıkamış’ta şehit düşen Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’tan övgüyle bahsediliyor.
//BİNBAŞI ALİ AGAH
Resmi belgelere göre Erzurumlu olduğu kaydedilen Ali Agah, Harbiye’yi bitirdikten sonra Teğmen, Üsteğmen ve Yüzbaşı oldu. 27 Nisan 1911’de Binbaşı rütbesini alarak çeşitli birliklerde görev yaptı. Meslek hayatı boyunca üstlendiği en önemli görev, Sarıkamış çıkarması yapılan 86. Alay Komutanlığı olurken, bu makam, Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’ı aynı zamanda şahadete kavuşturdu. Sarıkamış Harekatı’nda büyük yararlılıklar gösteren 29. Tümen’in Komutanı Albay Arif Baytın, Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’ın Sarıkamış’ta gösterdiği cesaretten övgüyle bahsederken, O’nun şahadet şerbetini içtiği anı da anlatıyor.
//SARIKAMIŞ HAREKATINDA ŞEHADET ŞERBETİ İÇTİ
29. Tümen’in Komutanı Albay Arif Baytın, “İlk Dünya Harbi’nde Kafkas Cephesi: Sessiz Ölüm” adlı kitabında, Sarıkamış Harekatı ve Binbaşı Ali Agah’tan şöyle bahsediyor: “Kötek Sarıkamış yolunun geçtiği güneydeki vadinin sırtları dik eğimlerinden Sarıkamış kasabasının demiryolu boyunca düzlük devam ediyordu. Bu bel noktasından itibaren hafif meyillerle Çerkezköy üzerinden İstanbul’a giden yol çatışmaların devamında icra ve tarifinde her zaman esas odağı teşkil etmiştir. Sırtlara çıkmış olan 86. Alayın Komutanı Erzurumlu Binbaşı Ali Agah Bey ile görüştüm ve yapılan bir gece öncesine ait Ruslara karşı çıkışı hakkında bilgi aldım. Sonra Çerkezköy yolunun sağından ilerleyen 86. Alay, ormanlara dalarak, Sarıkamış’ın batısındaki dereye kadar inmiş ise de, karşısında piyade ve yandan Rus topçusunun ve makineli tüfeklerinin ateşine uğrayarak, çok kayıp vermişler. Daha ilk saatlerde 86. Alay Komutanı Binbaşı Ali Agah’ın şahadetinin meydana geldiği haber alınmış. Erzurumlu Binbaşı Ali Agah, tümenin ve alayın en eski ve en deneyimli subaylarındandı. Ilımlı ve metanetli, kararlarında isabetli ve tanınmış bir arkadaş idi. Şehit olduktan sonra üzerinde bir tek liranın bile olmaması, ne derece büyük özveri ve kişiliğe sahip olduğunu göstermektedir.”
//ÜNİFORMASIYLA UĞURLANDI
Albay Arif Baytın, Erzurumlu Binbaşı Ali Agah’ın, şehit düştükten hemen sonra şanlı üniformasıyla Sarıkamış tepelerine defnedildiğini aktarırken, savaştan sonra Dadaş Komutan’ın geride bıraktığı yetimleri için maaş bağlanmasını temin ettiğini bildiriyor. Albay Baytın, kitabında bu husustaki görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Erzurumlu Şehit Binbaşı Ali Agah’ı Sarıkamış’ta toprağa verdik. Onun şehadetini takip edenler de, Sabit ve Lütfullah oldu. Savaş sonrasında yetimlerine bakmak için maaş bağlanmasını da temin ettik. Böylece harp arkadaşlığı görevini yaparak, vicdanen de müsterih oldum.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alparslan Kotan 22 Şubat 2010 Pazartesi 20:20

Binbaşı Ali Agah bey dedemize rahmet, bu haberi veya yazıyı hazırlayan arkadaşımıza tebrik; Erzurum Gazetesi'ne de kültürü, tarihi ve sanatı ihmal etmeyen yayın politikasından ötürü teşekkür..

Yorumu oyla      6      4  
MÖKKEM DADAŞ 22 Şubat 2010 Pazartesi 09:35

bİ Empati yapalım bu kahramanlara biz layık yaşıyormuyuz bizim ve vatan için genç yaşta topragın kara bagrına düşen şehadet şerbetini içen bu asil ecdadımıza biz layıkmıyız bi düşünelim ruhları şad mekanları cennet olsun not editör öle fazla şehitlerden bahsetme faşist derler ırkçı derler memleket böle hale geldi üzülerek söliyim selam saygılar yorgun savaşçı

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi manastır restore edilecek
ERZURUM(CİHAN)- Hristiyan Gürcülerin her yıl hac ziyareti gerçekleştirdiği, ...
Erzurum’a 2011 turu
İHA/Acarkent Doğa Koleji Öğrencileri ve okul öğretmeni Vedat Tekin, Erzurum ...
Yoksullar için hayırda yarış
GHA/ Ebu İshak Vakfı, 2009 yılında adeta yardım rekoru kırdı.
 
Şenkaya’da “Çocuklar Duymasın”
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) – Oltu Belediyesi Şehir Tiyatrosu Kulübü son ...
Erzurum’a hayran kaldılar
GHA/Aziziye Destanı’nı beyaz perdeye taşıyacak ekip, Erzurum’da gezi ve ...
“Aziziye filmi hayal kırıklığı yaşatmasın”
İHA/ “Efsane Kadın Nene Hatun” romanının yazarı gazeteci M. Talat Uzunyaylalı, ...
 
Parlak’a teşekkür plaketi
İHA/İlçe Kaymakamı Cengizhan Yılmaz tarafından geleneksel el sanatları ...
Umre coşkusu başlıyor
GHA/Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan, 2010 yılı Umre çıkışlarının, 23 ile ...
Kaplıcalara sanatçı övgüsü
İHA/ Erzurum’a gelen bürokrat ve sanatçıların gözde mekanları arasında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva