ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Şubat 2010 Perşembe - 04:15

“Aziziye filmi hayal kırıklığı yaşatmasın”

İHA/ “Efsane Kadın Nene Hatun” romanının yazarı gazeteci M. Talat Uzunyaylalı, Mart ayında çekimlerine başlanılacağı açıklanan “Aziziye” filminin senaryosunun filme maddi-manevi destek sağlayanlarca bilinmesinde yarar olduğunu belirterek, “Aziziye filmi hayal kırıklığı yaratabilir,” uyarısında bulundu.

 “Aziziye filmi hayal kırıklığı yaşatmasın”

//AZİZİYE MİLLİ DESTAN
Tarihi film yapmanın zorluklarına dikkat çeken Uzunyaylalı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Aziziye kahramanlığının Top Dağı’ndaki Aziziye tabyasında gerçekleşen Türk-Rus çatışmasını anlattığını belirterek, “Erzurum halkı yediden yetmişe, kadın erkek, tabyaya koşmuş, Mehmetçikle omuz omza Ruslara karşı amansız bir savaş vermiştir. Saldırganı, kalleşçe girdiği ve canı pahasına tutunmaya çalıştığı tabyanın taş duvarları arkasından pençesiyle söküp geldiği Vank deresine döken Erzurum halkının temiz kanıyla yazdığı büyük milli bir destandır, Aziziye. Nene Hatun ise, bu destanın simgeleşmiş kadın kahramanıdır. Bu nedenle sadece yapımcı ve yönetmenin değil, aynı zamanda senarist ve oyuncuların yüksek bir sorumlulukla hareket etmeleri gerekir,” değerlendirmesini yaptı.
//NENE HATUN’SUZ AZİZİYE EKSİK KALIR
Omurgasını Nene Hatun’un oluşturmayacağı bir Aziziye filminin dramatik etkisinin tam olarak gerçekleşemeyeceğine dikkati çeken Uzunyaylalı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Aziziye savunmasının milletimizin meydana getirdiği büyük bir destan olarak tanınıp bilinmesi Nene Hatun’un yaşam öyküsüyle özdeş kılınmıştır. Aziziye’de ortaya konulan milli kahramanlık, milletimizin yüksek bir feragate tekabül eden yurt severliğinin bir göstergesidir. Türk milletinin bir sıfatı olan ‘ordu-millet’ sözünün bir kere daha değerini bulması ve taçlanmasıdır. Konuyu ele alan edebi ve tarihi metinler bu destanı bir nakış gibi hep Nene Hatun tipolojisi etrafında örmüştür. Aziziye kahramanlığı deyince akla ilk gelen de bu yüzden Nene Hatun’dur. Türk milleti, Aziziye Destanını Nene Hatun üzerinden tanıyıp bilmiştir. Haliyle Nene Hatun’suz bir Aziziye kahramanlığı anlatımının eksik kalacağının farkında olunmalıdır.”
//SENARYO GÖRÜCÜYE ÇIKMALI
Aziziye filmi için 3 milyonluk bir bütçeden söz edildiğini hatırlatan Uzunyaylalı, “Bu, oldukça iyi bir bütçe. Bu kaynağı sağlayanların senaryoyu bilmeye hakları vardır. Çekimler başlamadan önce film senaryosunun Erzurum’da da konuya vakıf kişilerce tartışılması eksiğin-gediğin görülmesi ve doğru yaklaşımların ortaya konulması bakımından önemlidir. Senaryo öyküsü nedir? Senaryo da kaç karakter var, bu karakterler üzerinden nasıl bir tarih anlatılacak? Bu çalışmanın tarih ve edebiyat danışmanları kimlerdir? Bunlar kamuoyuna açıklanmalıdır.” dedi.
//AZİZİYE BİR ŞEHİR PROJESİ OLAMAZ
Uzunyaylalı, tarihi olayların, belli bir zamanda ve mekânda geçmesine karşın onu yapan milletin tamamının ortak duygularına hitap ettiği gerçeğini hatırlattı.
Uzunyaylalı, “Bu nedenle Aziziye filmine sadece bir şehir projesi gözüyle bakılmamalıdır. ‘Erzurum’un tanıtımına yardım edecek(!)’ gibi ifadeler haberlerde yer alıyor. Bu yaklaşım yanlıştır. Erzurum, Türkiye’de en çok tanınan ve bilinen şehirlerimizdendir. Aziziye filminde anlatılması gereken ise tarih ve kültürdür. Bu filimle Türk milletinin ortak tarih bilincine hitap edileceği unutulmamalı ve buna göre davranılmalı,” saptamasını yaptı.
//OYUNCU SEÇİMİ ÖNEMLİ
“Aziziye filmindeki oyuncu seçimi de önemlidir” diyen Uzunyaylalı, şöyle devam etti: “Gazetelerde yer alan haberlerde Aziziye filminde rol alacak bazı isimler de zikrediliyor. Bu isimlerin bazıları ‘gülmece sinemasının’ özneleri. Dizilerde de aynı özellikte gözüküyor bu insanlar. Aziziye filminde anlatılacak öykü ise bir dramdır. Gülmeceyle özdeşleşmiş karakterlerin bu özellikteki bir filme katacağı artıların ve eksilerin umarım yapımcılar farkındadır.”
Daha başka bazı endişelerinin olmasına rağmen çalışmanın başarıyla tamamlanmasını arzu ettiğini ifade eden Uzunyaylalı, yapımcıların, senaryo aşamasında, Aziziye kahramanlığını anlatan “Efsane Kadın Nene Hatun” romanından yararlanıp yararlanmadıklarını ise bilmediğini ifade etti. Uzunyaylalı, böyle bir durumun söz konusu olması halinde eserin haklarının hukuken korunacağını sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Parlak’a teşekkür plaketi
İHA/İlçe Kaymakamı Cengizhan Yılmaz tarafından geleneksel el sanatları ...
Umre coşkusu başlıyor
GHA/Erzurum İl Müftüsü Yakup Arslan, 2010 yılı Umre çıkışlarının, 23 ile ...
Kaplıcalara sanatçı övgüsü
İHA/ Erzurum’a gelen bürokrat ve sanatçıların gözde mekanları arasında ...
 
Askere, “Beybaşı”yla uğurlandılar
B.MAVZER/İHA/Doğu Anadolu Bölgesinde aileler için en büyük gurur erkek ...
“Bay Hooop Evde Şamata” çocuklarla buluşacak
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından çocuklara sigorta ...
ERBİRDER’den sanat hizmeti
MURAT ÇANKAYA(İHA) - Erzurum Birleşim Derneği Başkanı Osman Nuri Toraman ...
 
Ülgen Erzurum’a hayran kaldı
ERZURUM(CİHAN)- Ünlü tiyatro sanatçısı Levent Ülgen ve Selahattin Taşdöğen, ...
Külebi, Erzurumlu Emrah’la komşu olacak
İHA/Ünlü şair Cahit Külebi'nin mezarının Tokat'ın Niksar ilçesine taşınması ...
GSF takdir topladı
İHA/Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva