ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Ekim 2010 Cumartesi - 01:36

Tema Vakfı’nda ‘Açlığa Karşı Birleşelim’ çağrısı

TEMA Vakfı, toprağın korunarak yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle insanların gıda güvenliğinin kazanılması için arazi kullanım planının zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Tema Vakfı’nda ‘Açlığa Karşı Birleşelim’ çağrısı

//DÜNYA GIDA GÜNÜNÜN TEMASI
TEMA Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Gıda Örgütü’nün (FAO) 2010 Yılı Dünya Gıda Günü’nün ana temasını bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde açlıkla mücadele için sürdürülen çalışmalara ve çabalara dikkat çekmek üzere ‘Açlığa Karşı Birleşelim’ olarak belirlendiği kaydedildi. Dünya üzerinde çeşitli sebeplerden dolayı bir milyar insanın kronik açlık yaşadığını ifade eden TEMA Vakfı yetkilileri, “Bir başka deyişle 6 milyarlık dünya nüfusunun altıda biri daha önce hiç yaşanmamış bir şekilde yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Üçyüz milyonu aşkın çocuk yalnızca yeterli beslenemediği için, zihinsel ve bedensel özür trajedisini yaşıyor. Dünya ölçeğinde yaşanan trajik tablo, ülkemiz açısından da aynı ölçüde geçerlidir. İnsanların yüzde 11,2’si proteince, yüzde 17’5’i kalorice yetersiz beslenmekte, bu oranlar Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 30’lara kadar çıkmaktadır. Araştırmalar et, süt, meyve ve sebze gibi temel besinler açısından kişi başına tüketimin giderek azaldığını göstermektedir.
//BESLENMEDE AB’NİN GERİSİNDEYİZ
İnsanımız aday olduğumuz AB ülkelerinin üçte biri kadar hayvansal protein tüketebilmektedir. İnsanlarımız protein ve enerji ihtiyacının yarısını ekmekten karşılamaktadır. Beslenme yetersizlikleri yüzünden çocukların yüzde 20’sinde büyüme geriliği, yüzde 5-15’inde kemik bozuklukları yaşanmakta. Bebek ve çocuk ölümleri gelişmiş ülkelerin on katına varmaktadır. Doğan her on çocuktan biri, beş yaşına ulaşamadan ölmektedir. Üstelik bu ölçüde ağır beslenme ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bulunan Türkiye, her yıl nüfusa eklenen 1.5 milyon yeni insanımıza ekmek ve aş bulmak zorundadır” diye konuştu.
//SAĞLIKLI BESLENME SORUNU
Beslenme sorununun temelinde eğitimden gelir düzeyine, gelir dağılımı bozukluğundan geleneksel davranışlara, çevre bozulmasından denetim yetersizliklerine kadar çok sayıda etken bulunduğuna dikkati çeken TEMA Vakfı yetkilileri, şöyle devam etti:
“Ne var ki tümü önemli olan bu olumsuzlukların çok daha ötesinde, yeterli ve kaliteli besin üretememek sorunu yatmaktadır. Çünkü, esasen yeterli ve dengeli beslenemeyen ve hızla artmaya devam eden toplumumuzu insanca beslemenin ön koşulu, yeterli ve kaliteli gıda üretimi yapmaktır. Gıda güvenliği artık sadece aç insanların karnını doyurmak için değil, ulusların bağımsızlıklarını koruyabilmeleri için temel gerekliliktir. Türkiye, halkını insanca yaşatmak için, tarımsal üretimini geliştirmek zorundadır. Tarım üretimini geliştirmek için önce toprağını korumak, toprağını ıslah etmek ve verimli kılmak zorundadır. Çünkü toprak yoksa üretim de hayat da yoktur. Bu nedenledir ki, doğal kaynakların hızla bozulduğu ve tükendiği, insanlığın yaşam ihtiyaçlarının giderek çeşitlenip çoğaldığı bir dünyada ve bir Türkiye’de, toprağa sahip çıkmak yaşama sahip çıkmaktır, çocuklarımızın ve yeni kuşaklarımızın geleceğine sahip çıkmaktır. Ülkemiz her yıl 500 milyon ton, her saniye 16 ton tarım toprağını erozyonla kaybetmektedir. Ancak bu ciddi tehdide rağmen Türkiye halen arazi kullanım planlamasını yapmış değildir. Bu nedenle tarım arazilerinin üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, ormanlar yakılmakta veya işgal edilip yapılaşmaya açılmakta veya tarlaya çevrilmekte, sulak alanlar kurutulmaktadır. Gıda güvenliği artık sadece aç insanların karnını doyurmak için değil, ulusların bağımsızlıklarını koruyabilmeleri İçin temel gerekliliktir. Toprağımızın korunması, korunan toprağımızdan yeterli besin üretilmesi, üretilen yeterli ve sağlıklı besinle insanımızın gıda güvenliğinin kazanılması için TEMA Vakfı, 2010 yılı Dünya Gıda Günü’nde ülkeyi yönetenlere ‘Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması’ yapılması çağrısında bulunmaktadır. TEMA’nın hazırladığı Arazi Kullanım Planlaması Yönergesi’nin Bakanlıkça uygulanmasını beklemekteyiz.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Toraks Derneği’nden nefes ölçtürme çağrısı
Türk Toraks Derneği Erzurum Şubesince “Dünya Nefes Ölçüm Günü” nedeniyle panel düzenlendi.
Onlar için, bir güvercin taklası dünyaya bedel
Erzurum Palandöken’e önceki gün kar’ın yağması ve havaların iyice soğumasıyla ...
2011’in havası temiz olacak
İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, Kış mevsimi denilince Erzurum’da akıllara ...
 
Sosyal engeller sporla aşılacak
Londra 2012 Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları kapsamında yürütülen ...
Yanlış iğne iddiası soruşturuluyor
Bitlis'te, kulak ağrısı için hastaneye giden 77 yaşındaki Sabiha Üge, ...
Karayazı’da bir ilk gerçekleştirildi
Karayazı ilçesinde, doğum kontrolü sorunu yaşayan bir hastaya, tüpligasyon ...
 
Oltu’da hijyen seferberliği
Erzurum Oltu İlçe Sağlık Grup Başkanlığı personeli ilçe merkezi ve köylerdeki ...
Oltu’da sigara yasağı seferberliği
Oltu ilçesinde Sağlık Grup Başkanlığı ekiplerince kapalı mekanlara 'sigara içilmez afişleri asıldı.
Erzurum elma’sı, elmas değerinde
Erzurum organik elma üretiminde Türkiye’de bu çeşit tarımın yapıldığı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva