ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KOM’dan sahte içki operasyonu
KOM’dan sahte içki operasyonu
Jandarma’dan duygu yüklü 'Anneler Günü' klibi
Jandarma’dan duygu yüklü 'Anneler Günü' klibi
Anneler gününde evlat yolu gözlediler
Anneler gününde evlat yolu gözlediler
 Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı
 Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı
Gür gözyaşlarıyla uğurlandı
Gür gözyaşlarıyla uğurlandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Ekim 2010 Çarşamba - 04:30

Erzurum elma’sı, elmas değerinde

Erzurum organik elma üretiminde Türkiye’de bu çeşit tarımın yapıldığı iller arasında ilk sırada yer alıyor. Uzundere, Tortum, İspir, Narman, Oltu ilçelerinde yetişen organik elmalar yurt dışından geniş ölçekli talep buluyor. Meyvenin doğal zenginliğinin yanı sıra organik ortamda yetişmesi sebebiyle bir besin hazinesi haline gelen Erzurum elması özellikle İtalya ve Almanya’da tüketiliyor.

Erzurum elma’sı, elmas  değerinde

SAMET ÖZÜNAL(GHA) –
Erzurum organik elma üretiminde Türkiye’de bu çeşit tarımın yapıldığı iller arasında ilk sırada yer alıyor. Uzundere, Tortum, İspir, Narman, Oltu ilçelerinde yetişen organik elmalar yurt dışından geniş ölçekli talep buluyor. Meyvenin doğal zenginliğinin yanı sıra organik ortamda yetişmesi sebebiyle bir besin hazinesi haline gelen Erzurum elması özellikle İtalya ve Almanya’da tüketiliyor.
Organik tarımın tüm Dünyada ve Türkiye’de ilgi bulması, elmanın doğal şifa kaynağı bulunmasına rağmen, Erzurum’da doğal ortamda yetişen yabani diye adlandırılan elmalar ise değerlendirilmiyor, çürümeye bırakılıyor.
//DOĞAL ŞİFA HAZİNESİ
Uzmanlar, sinir sisteminden kansere, uykusuzluktan baş ağrısına kadar birçok konuda elmayı tavsiye ederken, elmanın iyi bir şekilde yıkandıktan sonra kabuğu ile yenmesi öneriliyor.
Uzmanlara göre elmanın verdiği enerji 100 gramda 54 kalori iken, bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır olarak sindirilen şekerden geliyor.
Elmanın besleyici özelliği, bu meyveyi özellikle spor yapanlar için vazgeçilmez kılarken, spor öncesinde ve sonrasında elmanın organizma üzerinde pozitif etkiler oluşturduğu belirtiliyor.
Uzmanlara göre elma, spor öncesinde tüketildiğinde enerji verirken, spor sırasında tüketildiğinde organizmaya çeşitli mineral ve vitaminler yüklüyor, spor sonrasında tüketildiğinde ise, yüzde 85 oranındaki su içeriğiyle organizmanın ihtiyacı olan suyu tamamlayarak toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor.
//VİTAMİN DEPOSU
Elmanın sağladığı vitaminlerin en önemlisinin C vitamini olduğu ve bu vitaminin en fazla kabuğunda ve kabuğun hemen altında yoğun olarak bulunduğu ifade ediliyor.
İyi yıkanmış elmanın kabuğuyla tüketilmesini öneren uzmanlar, elmanın içerdiği potasyum zenginliği ve az sodyumdan ötürü dinlendirici bir faydası olduğunun da altını çiziyor. Elmanın lif zenginliğiyle sindirim sisteminde büyük rol oynadığına dikkat çekilirken, elmada bulunan ve suda çözülen liflerin ve suda çözülmeyen lifler kombinasyonunun bağırsak hareketlerini tetiklediği ve hızlandırdığı belirtiliyor.
//BİN TÜRLÜ DERDE DEVA
Kabızlığa karşı elmanın kabuğuyla yenilmesi önerilirken, yapılan pek çok araştırmanın ortak sonuçlarına göre; günlük olarak tüketilecek 3 adet elmanın 2 ayda yaklaşık yüzde 10 oranında kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu, kötü kolesterol oranını düşürdüğü ve iyi kolesterol oranını da 4 misli yükselttiği saptandı.
Yenen ortalama elma miktarı arttıkça sigara kullananlarda bile nefes alma kapasitesinde artış görüldüğü belirtilirken, bu etkinin de elmadaki antioksidanlardan kaynaklandığı vurgulandı.
Uzmanlar, elmanın başlıca faydalarını ise şöyle sıralıyor: Böbreklerin temizlenmesine yarar, baş ağrısına iyi gelir, kolesterolü düşürür, yüksek tansiyonu düşürür, kan şekerini kontrol altında tutar, romatizma ve gut hastalığına iyi gelir, uykusuzluğa iyi gelir, bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.
Öte yandan, çağın belalı hastalığı kanserden kolesterole kadar birçok hastalığın gerek riskini azaltmada gerekse önlemede önemli rol üstlenen elma, öğle yemeğinden önce yendiğinde ya da kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırıyor ve yumuşatıyor. Sabah aç karnına yendiğinde kanı temizleyen elma, ısırarak yendiğinde dişleri de temizlediği ve diş etlerini güçlendirdiği kaydediliyor.
Günde bir elma yemek, insanları tüm hastalıklardan korurken, iki elma yiyen kişi kalp ve damar hastalıklarından korunmuş oluyor. Elmanın güzel kokusu insanı rahatlatırken, sinirleri de yatıştırıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havalar soğudu, hastalıklar arttı
Sonbahar ve kış mevsimlerinde havadaki ısı değişikliği nedeniyle çok sık ...
Sağlıkta “Solunum Seferberliği”
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nce (TÜSAD) 14 Ekim Dünya Spiromete ...
Kan bağışlamak için kuyruğa girdiler
Erzurum Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi tarafından Kars’ta başlatılan ...
 
Sigara timi ceza yağdırdı
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 30 ekip eş zamanlı olarak şehir merkezindeki ...
Kaza geçirdi, hayatı karardı
Erzurum'da pazara giderken otomobilin çarpması sonucu kalçası kırılan ...
Keçili’de beş ev yahdı
Olur’da çıkan yangında 5 ev ve 2 ahır kullanılamaz hale geldi.
 
Türkmen gözyaşlarıyla uğurlandı
Önceki gün vefat eden Antalya Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri Şube ...
Kaybolan Erzurum’u maketlerle anlattı
Erzurum’da yaşayan emekli İlham Durmaz 8 yıldır tarihi Erzurum evlerinin minyatürünü yapıyor.
Gezköy'de çağdaş dönüşüm
Gezköy birinci etabı yüzde doksan oranında tamamlayan Aziziye belediyesi, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva