ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>TÜRKİYE
27 Mart 2015 Cuma - 04:51

Tarım’da Hedef 2023 yaklaşımı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tarım şu anda küreselleşmenin ve küreselleşme içinde süregitmekte olan varoluş mücadelesinin ve stratejik savaşların en temel sektörüdür" dedi.

Tarım’da Hedef 2023 yaklaşımı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tarım şu anda küreselleşmenin ve küreselleşme içinde süregitmekte olan varoluş mücadelesinin ve stratejik savaşların en temel sektörüdür" dedi.

Davutoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılış törenine katıldı.Burada yaptığı konuşmada, heyecan verici bir projenin daha tamamlanıp açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Davutoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde Türkiye ekonomisinin ayrılmaz ve asli parçası olan tarım sektöründe olağanüstü devrimler yaşandığının ve başarılara imza atıldığının tartışılmaz bir vaka olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin onikinci büyük tarım ülkesi konumundan yedinciliğe, Avrupa'da ise dördüncülükten birinciliğe yükseldiğine işaret ederek, Türkiye'nin, dünyanın ilk üçüncü ya da dördüncü büyük tarım ülkesi haline gelmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Türkiye'nin insanlık tarihinin tarımsal gelişiminin merkezinde olan bir coğrafyada bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:"İklim çeşitliliği bağlamında belki 10 misli büyük ülkelerde görülmeyecek bir iklim çeşitliliği ve bunun getirdiği doğal çeşitlilik içerisinde tabii bitki ve tarım çeşitliliği söz konusu. Bu bize büyük bir nimettir. Bu coğrafya stratejik birçok riski getirmekle birlikte, özellikle de ilkim çeşitliliği ve ılıman iklim kuşağının merkezinde olması hasebiyle farklı iklim şartlarında yetişen son derece zengin doğal kaynaklara ve bitki örtüsüne sahip bir ülke. Heyecan verici dedim, hem tarımsal kalkınmayı ve tarımsal yenilenmeyi bir aşamaya getirmesi bakımdan hem de niteliksel dönüşüm bakımından heyecan verici."

12 YILLIK EKONOMİK BAŞARI

Davutoğlu, 12 yıllık ekonomik başarının ardından yeni hedeflerinin bu ekonomik başarının niteliksel dönüşümünü sağlamak olduğunu ifade ederek, niteliksel dönüşümle teknolojik alanda başka bir düzleme çıkarak ekonomiyi büyütmeyi kastettiklerinin altını çizdi.

Niteliksel dönüşümü öngörerek 2023 hedeflerini belirlediklerini anımsatan Davutoğlu, ekonominin genelinde ve tarımda niteliksel dönüşümün ana odağının Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik yenilik olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, geçen hafta ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi'nin, dün Konya'da Atış Test Değerlendirme Merkezi'nin, bugün de Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılışının yapıldığını, son bir hafta içinde savunma sanayinde ve tarımda 3 büyük Ar-Ge merkezinin ülkeye kazandırıldığını anlattı.

"TARIM SADECE EKONOMİK BİR SEKTÖR DEĞİLDİR"

Birçok şey olmadan insanın hayatını sürdürebileceğini ama tarımsal üretim olmadan sürdüremeyeceğinin altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu."Öyle bir tarımsal zemine sahip olacaksınız ki bu tarımsal alan ülkenin geleceğini de teminat altına alacak. Yani tarım sadece ekonomik bir sektör değildir. Tarım varoluşsal bir sektördür. Olmazsa insan oğlunun olamayacağı bir sektördür. Onun için de tarım alanında bazen yürütülen stratejik mücadeleler gözardı ediliyor. Zannediliyor ki tarım geleneksel bir sektördür, tarımda çalışanlar kırsal kesimde yaşayan köylülerdir. Hayır, tarım şu anda küreselleşmenin ve küreselleşme içinde süregitmekte olan varoluş mücadelesinin ve stratejik savaşların en temel sektörüdür. İklim değişiklikleri ve bu iklim değişikliklerinden kaynaklanabilecek riskler ülkeler için o kadar önemli ki. Su konusu ülkeler için o kadar önemli ki. Sulanabilir arazi konusu ülkeler için o kadar önemli ki. Bunları kaybettiğiniz de sadece bir geleneksel sektörde gerilemiş olmazsınız, en küresel sektörde de büyük bir rekabet gücü kaybına uğrarsınız. Eğer tarım geleneksel, modern ve küresel ekonominin can damarıysa ve oradaki hareketlilik birçok şeyi belirliyorsa, bu belirlenen alanın son dönemlerdeki en önemli ve stratejik zemini biyoteknolojidir."

Biyoteknoloji başta olmak üzere gen teknoloji alanında vaktinde rekabet gücünü gösteremeyen ülkelerin, sanayi devrimi dönemini yakalamayıp rekabette geri kalan ülkelere benzeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, biyoteknoloji başta olmak üzere gen teknoloji alanlarındaki rekabet gecikmesinin ülkeleri sadece tarımda değil bütün bir ekonomideki gecikmeyle karşı karşıya bırakacağını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılış törenindeki konuşmasında, Davutoğlu, biyoteknolojinin mevcudiyetinin suni bir tarım üretimi artışı olmadığını, organik tarımın, muhafaza edilerek daha etkin bir şekilde yeniden üretimin sağlanması üzerine olacağını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılışıyla Türkiye'nin bitki çeşitliliğinin özelliklerini, dünya teknikleriyle muhafaza edecek, geliştirecek ve bunları ıslah edecek kapasiteye kavuşacağını vurguladı.

Biyoteknolojinin etik boyutuna herkesin dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "Biyoteknoloji sadece bir tekniğin geliştirilmesi ve onun üzerinden üretimi, sağlık ya da tarımla ilgili adımların atılması değil. Aynı zamanda büyük bir ahlaki ve etik boyut da getirir, o da klonlanma üzerinden. Bunun yol açabileceği insan neslinin tahribatına yol açabilecek boyutlar ya da tarımda GDO'lu ürünler üzerinden insanın dokusunu, doğasını da değiştirebilecek yediğiniz şeyler karakterinizi etkiler" ifadelerini kullandı.

"OLUMLU SONUÇLAR DOĞURUR"

Başbakan Davutoğlu, bazen hayatı bütüncül görmekten kopulduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:"Zannediyoruz ki yediklerimiz nesnedir, biz özneyiz. Biz istediğimizi seçer, yeriz ve o bizi etkilemez. İnsanoğlu, sıradan bir depo değildir, yediğini depolayan sonra harcayan bir depo değildir. İnsanoğlu, o doğa içindeki üretimi kedisine taşıyan, onu şekillendiren ama onun tarafından da şekillenen bir varlığa sahiptir. Sürekli GDO'lu ürünler yiyen bir neslin, ne kadar suni, iki-üç nesil sonra aynı o lezzetli elmalardan suni, görünüşü güzel ama lezzeti olmayan elmalara geçildiği gibi nesillerimiz de bozulur. Biz, o bozulmayı fark ettiğimizde bir daha asli meseleye dönemeyiz.

Biyoteknololjk çalışmaların olduğu her yerde ister Sağlık ister Tarım Bakanlığı mutlaka etik bir boyut, hatta felsefi bir boyutu da içine katmak, eğitimin içinde onu vermek gerekir. Biyoteknoloji eğer sağlıklı genlerin muhafazası, bunun geliştirilmesi, ıslah edilerek etkinliğin artması yönünde çalışılırsa olumlu sonuçlar doğurur. Başta söylediğimiz niteliksel değişimlerin önü açılır. Ama aynı biyoteknoloji eğer suniliği ve onun üzerinde organik olamayan bir hayatı önüne çıkartırsa işte o zaman gerçekten varoluş anlamında kıyameti beklemek gerekir. Çünkü bir daha insanoğlu ve doğanın o çeşitliliği kazanması mümkün değil. "

Bu anlamda çevre, iklim, tarım ve sağlık bilincinin hepsinin birbirini tamamlayan hususlar olduğuna işaret eden Davutoğlu, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin bu perspektifle hayata geçirildiğine inandığını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, artık toplumların birbiriyle iç içe yaşadığını, yanlış uygulamalar yaygınlaştığı zaman bir anda bütün ülkeyi, dünyayı etkisi altına alabileceğini vurguladı.

"SULANABİLİR BÜTÜN ALANLARIN SULANMASI"

Kendisinin Dışişleri Bakanı iken Birleşmiş Milletler'de (BM) yapılan çevre toplantısına katıldığını hatırlatan Başbakan Davutoğlu, ilginç bir tartışma yaşandığını anlattı.

Davutoğlu, Dünya İklim ve Çevre Zirvesi için yapılan bir toplantıda birçok resmi görüşün ifade edildiğine değinerek, şöyle konuştu:"Baktım ki herkes kendi ülkesinin perspektifiyle yazılı metinden resmi görüşlerini açıklıyor. Ama konu bütün insanlığı ilgilendiren bir konu. Yaklaşık 40 bakanın katıldığı bir toplantı, bir müddet sonra sıkıcı bir hal aldığında yazılı metni bir kenara bırakarak, bütün oradaki dışişleri bakanlarına ithafen şunu söyledim, şimdi resmi görüşümü okumayacağım size. Bunu herkese dağıtarak da okuyabiliriz. Ama sizi bir şeye davet ediyorum. Bizler dışişleri bakanları olarak dünyanın her yerinde ülkemizin ulusal pozisyonunu, milli görüşünü savunmakla yükümlüyüz. Bu bizim görevimiz ama iş çevre, iklim, tarım, insanlığın varoluşu söz konusu olduğunda, bizim ulus devletlerin dışişleri bakanları olarak değil de insanlığın içişleri bakanları olarak konuşmamız gerekir. Bütün insanlığın geleceğinden sorumlu bakanlar gibi davranmamız gerekir."

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere, üniversitelere, tarım sektöründeki şirketlere, kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunmak istediğini bildiren Davutoğlu, "Sizin üzerinize aldığınız emanet, insanlığın varoluşuyla ilgili bir emanettir, sıradan bir görev değildir. Herhangi bir şekilde kar dürtüsüyle, daha fazla kar edeyim dürtüsüyle kesinlikle tarımın, biyolojik çeşitliliğin dokusunu, doğasını bozacak ihtiraslardan uzak durun" dedi.

Başbakan Davutoğlu, GDO'lu ürünler üzerinden dış görüntüsü çok iyi ama içeride insanın kendi doğasını da değiştirecek yanlışlıklardan Türkiye'nin azat kılınması gerektiğine dikkati çekti. Devlet olarak her türlü tedbiri aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, bu tedbirin yanında önemli olanın toplumsal bilinçlenme olduğunu dile getirdi.

"2023 hedefleri doğrultusunda 150 milyar dolara varan tarımsal üretim, 40 milyar dolara varan tarımsal ihracat planlıyoruz" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:"Bu anlamda 2023 hedeflerinde sulanabilir bütün alanların sulanması, toplumlaştırma üzerinden miras yoluyla parçalanmış bütün alanların birleştirilerek tarımın verimlilik alanının genişlemesi yönünde kesin kararlı bir politika benimsedik. İnşallah bu anlamda dünyanın en büyük ilk 5 hatta 3 tarım ülkesi arasına girmek için de 2023 yılına kadar çok yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Birçok alanda projeyi gündeme soktuk, bunları takip etmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin ilk EXPO'su olan 2016 Antalya Botanik EXPO'su ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Dünyanın ılıman iklim kuşağındaki en büyük bitkiler bahçesini Yalova'da hizmete açtık. Dünyanın 3. büyük tohum, gen bankasını 2010'da kurduk, bu yolla tohumlarımızı ve genlerimizi muhafaza etme imkanı bulduk. Türkiye'nin bütün tarımsal alanını takip eden, kayda geçiren, merkezden kontrolünü çiftçilerimizle interaktif bir şekilde sürecin yönetildiği bir bilgi sistem merkezini kurmuş olacağız."

"BÜYÜK HİCAP, ISTIRAP DUYDUM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bilgiyle üretimi, teknolojiyle verimliliği bir araya getirdiklerini söyledi. Konya'da dün tarım fuarının açılışındaki mobil güneş enerjisiyle çalışan mobil sulama sistemi projesinin kendilerini heyecanlandırdığını dile getiren Davutoğlu, birçok Havza'da sulama sıkıntısı olduğunu, sıkıntının bu sistem yoluyla aşılabileceğini belirtti. Davutoğlu, "Patenti bize ait. Mesele bilgiyi aktarmak değil, bilgiyi aktarmak ya da teknolojiyi taklit etmek değil, mesele bilgiyi yeniden üretebilmek ve kendinizin ürettiği bilgi üzerinde teknolojiyi kurabilmek" dedi.

Bugünlerde herkesi üzen bir konuyla da bunu ilişkilendirmek istediğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: "Çalınan sorularla elde edilen makamlar aynen GDO'lu ürünler gibidir. İnsan hakkına, hukukuna tecavüz edeceksiniz, kendi yakınınızı, tanıdığınızı bu sorularla bir yere getireceksiniz ve bu yolla devleti denetim altına almaya çalışacaksınız. İşte bizim tam da 'paralel çete' dediğimiz husus bu. Bilginin paralelini kuracaksınız, sorunun paralelini oluşturacaksınız ve kendine has bir dünya kuracaksınız, biz buna izin vermedik vermeyeceğiz. Bilginin de gerçeğine saygı duyarız, sınavın da gerçeğinin sonuçlarına hepimiz saygı duyarız. Ama bir öğretim üyesi olarak da ilk bilgiler bana geldiğinde, ÖSYM KPSS ile ilgili, emin olun büyük hicap, ıstırap duydum. Bir hoca ya da bir öğrenci, en ufak ahlaki ilke almış olan birisi nasıl böyle bir şeye tenezzül eder, örgütler, nasıl böyle bir şey üzerinden mevki ve makama gelir de bunu da içine sindirir. Eğitim hayatının da devlet hayatının da en önemli ilkesi adalettir. Adalet söz konusu olduğunda kendi oğlunuz kızınız, kardeşiniz ile hiç tanımadığınız vatandaşınız arasında eğer bir an ayrımcılık yaparsanız işte o an adaleti de devleti de yok edersiniz, bütün bir ilkesel çerçeveyi de ayaklar altına alırsınız. Bunu bilgi temelli bir teknoloji, teknoloji temelli bir ekonomi, verimlilik üzerine oturmuş bir sosyal hayat için vurguluyorum."

Başbakan Davutoğlu, etik boyuttan arındırılmış bilginin, ahlaktan soyutlanmış bilginin ve siyasetin yaşama şansının bulunmadığını ifade ederek, herkesin öncelikli ve tek hedefinin, toplumdaki bu niteliksel dönüşümü teknoloji alanında gerçekleştirirken, ahlaki yozlaşma ve dönüşüme izin vermemek olması gerektiğini söyledi.

Niteliksel olarak teknolojinin geliştirileceğini ama ahlaki özün, varoluşsal, ilkesel, etik boyutunun güçlü şekilde muhafaza edileceğini ifade eden Davutoğlu, bu çerçevede Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin teknoloji ve gen araştırmaları konularında yapacağı çalışmaların yanı sıra eğitim kurumu olarak insan yetiştirme yönüyle de teknolojiyle bütünleşik bilginin örneklerini sunacağını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, merkezin oluşumuna katkıda bulunanlara teşekkür ederek, hayırlı olmasını diledi.

 
Çevrede tarihi açılım
 
Eroğlu’ndan Erzurum’a bir müjde daha
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hedef 2023…'
Erdoğan, “Önümüzde 2023 hedeflerimiz var. Bunun için çözmemiz gereken ...
'Hiçbir şey alınterinden değerli değildir’
Davutoğlu, "Dünyada hiçbir şey alın teri ile kazanılmış kazançta daha değerli değildir."dedi
İki açıklama da yanlıştır
Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye ...
 
Davutoğlu’ndan Çanakkale Ruhu vurgusu
Başbakan Davutoğlu, Hem Çanakkale Savaşı'nın ve İstiklal Marşı'nın ruhunu ...
‘27 Mayıs süreci bir katliamdır’
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Adnan Menderes’in asıldığı ...
‘Gayret Bizden, Tevfik Allah’tan’
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilen muhtarlar toplantısında konuşan ...
 
Güllüce’den ahilik vurgusu
Ahilik teşkilatının önemine dikkat çeken Güllüce, "Ahilik denen şeyin, ...
‘Gündem Yeni Türkiye’
Seçimlerde gündemin yeni Türkiye olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, ...
‘Birlik, dirlik ve kardeşlik’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, nevruzu, baharı idrak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva