ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Ekim 2010 Cumartesi - 02:22

Tarihi Medrese kurtarılmayı bekliyor

A.Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gündoğdu, “Çifte Minareli Medrese için hazırlanan rapor ve restorasyonu için alınan karardan sonra devletin burası için harekete geçmesi elzem hale gelmiştir.” dedi.

Tarihi Medrese kurtarılmayı bekliyor

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Çifte Minareli Medrese’de yürütülecek olan restorasyon projesi hakkında bilgiler verdi. Gündoğdu, “Çifte Minareli Medrese için hazırlanan rapor ve restorasyonu için alınan karardan sonra devletin burası için harekete geçmesi elzem hale gelmiştir.” dedi.
//RESTORASYON TARTIŞMALARI
Restorasyonu konusunda çeşitli tartışmaların hedefi haline gelen Çifte Minareli Medrese’de, tek başına değil, entegre bir proje uygulanacağı bildirildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ve aynı zamanda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Çifte Minareli Medrese’de yürütülecek olan restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Çifteler’in restoresi için tek bir proje uygulanmayacağını, yürütülecek olan çalışmaların entegre özellik taşıyacağını vurgulayan Gündoğdu, “Tarihi Çifte Minareli Medrese için hazırlanan restorasyon projelerinde; zemindeki titreşimlerden nem durumuna, çinilerden taşların oksitlenmesine varıncaya kadar birçok teknik ayrıntı göz önünde bulunduruldu. Restore için hazırlanan ve büyük bir hassasiyetle incelenen projeler için Kurul’dan onay çıktı, bu saatten sonra devletin bu işten geri adım atması mümkün değildir. Medresede restorasyon yapılması artık kaçınılmazdır, elzemdir.” ifadelerini kullandı.
//PROJE HAZIRLIK SÜRECİ HASSAS BİR BİÇİMDE İŞLETİLDİ
Çifte Minareli Medrese’nin restore edilmesi için aylar önce başlatılan hazırlık süreci hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hamza Gündoğu, “Tarihi medresenin bakım ve onarım işine sıradan bir olaymış gibi bakmak bir kere çok yanlış. Hazırlanan projelerin incelenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde, her biri alanında uzman bilim insanları, sanat tarihçileri ve mimari alanda otoriter kabul edilebilecek kişilerden bir bilim kurulu oluşturduk. Hazırlanan entegre projeler bir bir incelendi, değerlendirildi. Daha sonra bu projeler birleştirilmek suretiyle Kurul onayına sunuldu. Yani süreç oldukça hassas bir biçimde işletildi.” diye konuştu. 
Çifte Minareli Medrese’de, zemin titreşimlerinden, taş yüzeylerinin oksitlenmesine, çinilerin sağlamlaştırılmasından, duvarların rutubetine kadar kapsamlı bir proje hazırlığının yapıldığına dikkati çeken Gündoğdu, bu ve bunun gibi daha bir çok soruna karşı önlem alınmak amacıyla entegre projeler hazırlandığını ifade etti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayından geçen bu projeler sonucunda Çifte Minareli Medrese’de yapılacak restorasyon çalışmasının kaçınılmaz bir boyut kazandığını belirten Gündoğdu, “Burada amaç, Erzurum’un adeta sembolü olan bu ihtişamlı eseri, aslına uygun biçimde onarmak ve gelecek nesillere armağan edebilmektir.” dedi.
//ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE’NİN TARİHÇESİ
Çifte Minareli Medrese'nin kitabesi olmadığından, gerçek adı ile ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Kuvvetli ihtimal Medrese’nin 1250'li yıllarda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Bu nedenle medrese Hatuniye Medresesi diye de adlandırılmaktadır. Selçuklu mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan Medresenin, 13`üncü yüzyılın sonlarında yaptırıldığı sanılıyor. Osmanlı Padişahı 4`üncü Murat`ın emri ile bir süre `Tophane`, daha sonra da `Kışla` olan medrese, 1942-67 yılları arasında Erzurum Müzesi, günümüzde ise sergi salonu olarak kullanılıyor. 35x 46 metre ebatında ki 2 katlı, 4 eyvanlı ve açık avlulu medresenin zemin katında 19, 1. katında 18 oda bulunuyor. Avlu 26 x 10 metre ölçülerinde 4 yönden evraklarla çevrili medresenin sütunların çoğu silindirik, 4 sekizgen gövdeye sahip. Medresenin bezemesinde kullanılan geometrik motifler, Selçuklu taş süslemesindeki örnekler olarak gösteriliyor. Taç kapıdaki panolarda palmiye (hayat ağacı), iki başlı kartal ve altta iki ejder figürü yer alıyor. Güney eyvanın dış duvarlarına bitişik olarak yapılan iki katlı kümbetin gövdesi 12 köşeli. Kümbetin üstü dıştan külah, içten kubbe ile örtülü olarak bulunuyor. Medrese, 2002`de Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. 2006`da medrese yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün sorumluluğuna verildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘2011 Erzurum için özel yıl’
A.Ü. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barlı 2011’in Erzurum için özel ...
Emniyet’ten örnek etkinlik
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, Yaşlılar ...
Kolcu esere doymuyor
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ...
 
Duvar yazıları çağa ayak uydurdu
Bir dönem ideolojik kavgaların sloganlaştığı duvar yazıları, yerini aşka ...
Uzundere’de ihale iptali sürprizi
‘Gürcistan’la varılan karşılıklı anlaşma’ şeklinde açıklanan bir gerekçeyle ...
Çoruh Vadisi, Festivale hazırlanıyor
Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATÜR) kapsamında düzenlenen Çoruh ...
 
Erzurum, Seval Ailesi’ne minnettar
Erzurum’un geçmiş yıllara ait fotoğraf karelerinin günümüze kadar ulaşmasında, ...
Tarihi Mahalleye tarihi imaj
Yakutiye Belediyesi; girintisi, çıkıntısıyla eski sokaklarda adeta nostalji ...
CSO turneye Doğu Anadolu’dan başlıyor...
Doğuş Grubu, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı bir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva