ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Ekim 2010 Cuma - 00:01

Erzurum, Seval Ailesi’ne minnettar

Erzurum’un geçmiş yıllara ait fotoğraf karelerinin günümüze kadar ulaşmasında, Seval ailesinin büyük katkılarının bulunduğu öğrenildi. 1960’lı yıllardan günümüze ulaşan ve her biri tarihi belge niteliğindeki tüm fotoğraflarda onların damgası var. Bir başka deyişle Sevaller Erzurum’un hafızasını fotoğraflara kazıyan örnek aile..

Erzurum, Seval Ailesi’ne minnettar

Erzurum’un geçmiş yıllara ait fotoğraf karelerinin günümüze kadar ulaşmasında, Seval ailesinin büyük katkılarının bulunduğu öğrenildi. Erzurumlu tiyatro oyuncu Cumhur Seval’in dedesi Fuat ve babası Cahit Seval’in gözüyle çekilmiş ve günümüze kadar ulaşmış Erzurum’a ait çok sayıda fotoğrafı olduğu öğrenilirken, Seval’ler tarafından çekilen fotoğraflar, Erzurum’un tarihini anlatan birçok kaynak eserde de yer bulmuş. İ. Hakkı Konyalı tarafından kaleme alınan ve yayınlandığı 1960 yılında büyük yankı uyandıran “Erzurum Tarihi” adlı eserde kullanılan fotoğrafların, Fuat Seval’e ait olduğu kaydedilirken, Erzurum’un ilçeleri ve tarihi yerlerini gezen fotoğraf sanatçısı Seval’lerin, usta çekimleriyle birçok kitaba değer kattıkları ifade ediliyor.
//FOTO SEVAL’İN ERZURUM’A HİZMETLERİ
Tarihçiler, şehrin tarihinin belgelenmesinde fotoğraf gibi bir imkanın çok büyük bir öneme haiz olduğuna vurgu yaparak, “Nusret Efendi’nin ‘Hemşehrilerime Armağan’ adını taşıyan kitapta fotoğraf, devrin imkansızlıkları nedeniyle göze çarpmaktadır. Ondan sonra Erzurum tarihini yazan Abdurrahim Şerif Beygu, ilk defa şehrimiz tarihine fotoğraflarla renk katmıştır. Mali imkansızlıklar nedeniyle kendisine has bir stüdyo oluşturan Beygu, arazi tespitlerinde kullandığı fotoğraflarla dikkatleri üzerinde toplamıştır. Kendisi, profesyonel değilse de, amatör olarak gerçekten nefis görüntüler ortaya koymuştur. Şimdi ise onun tespitlerini bir daha tekrarlamanın kesinlikle imkanı yoktur.” şeklinde bir görüş dile getiriyorlar.
//ERZURUM’LA İLGİLİ KAYNAKLARDA, SEVALLERİN İZİ VAR… 
Erzurum’un tarihiyle ilgili olara en güvenilir kaynak kişilerin başında gelen İ. Hakkı Konyalı’nın, Erzurum Tarih Derneği ile yaptığı anlaşma üzere hazırladığı eserinde, Fuat Seval’in sanatçı kişiliğinden de istifade ettiği bilinirken, konuyla ilgili olarak şu bilgiler göze çarpıyor: “Konyalı’nın özelliği, araştırmalarında önemi dolayısıyla bol fotoğraf kullanmış olmasıdır. ‘Erzurum Tarihi Araştırmaları’nda kendisine bu konuda yardımcı olan kişi de, Fuat Seval’dir. Daha çok arazi aracıyla ulaşımı sağlanan yerlerde artistik ve belgesel içerikli çekimleri başarılı bir şekilde yapan Fuat Seval, günümüzde kalmayan ve bize kadar gelmeyen birçok eski eserin sonsuza dek kalıcılığını temin eder. Özellikle Avnik, Hasankale, Micingerd, Zivin, İspir ve Oltu gibi yerlerdeki çekimlerde bazen tehlikeler atlatılmasına rağmen, Seval’ler Erzurum için sanatlarını ortaya koymaktan uzak durmazlar.”
Fuat Seval gibi, yeğeni ve Cahit Seval’in de, Erzurum’un tarihine tanıklık eden fotoğrafların günümüze kadar ulaşmasında büyük rolü bulunuyor. Türkiye’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’le olan yakın dostluğuyla da hatırlanan Cahit Seval de, amcası Fuat Seval gibi, Erzurum tarihine bulunduğu katkılarla yad ediliyor.
//“SANATÇI SEVAL’LER ERZURUM ADINA EŞSİZ BİRER DEĞERDİR”
Tarihçiler, ilerlemiş yaşına rağmen Erzurum’dan ayrılarak İstanbul’daki yakınlarının yanına yerleşen Fuat Seval’in yanı sıra, Erzurum’da uzun yıllar fotoğraf sanatçılığı yapmış olan Cahit Seval hakkında sanatçı ve biyografi yazarlarının da bir araya gelmesi gerektiğini kaydediyorlar. Tarihçiler, sanatçı Seval’lerin Erzurum’a kazandırdıkları tüm değerlerin, Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından da, bir albüme dönüştürülmesi tavsiyesinde bulunuyorlar. Amca Fuat Seval ve yeğen Cihat Seval’in, Erzurum’un unutulup giden birçok değeriyle aynı akıbete uğratılmamsı çağrısında bulunan tarihçiler, “Sanatçı Seval’ler hakkında bir araştırma yapılsa, kim bilir Erzurum’a dair bugüne kadar hiç görmediğimiz ne kareler elde edilir.” ifadelerini kullandılar.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KOTAN 6 Ocak 2011 Perşembe 09:49

Foto Fuat belki de Erzurum'un Freres kardeşleridir. Ancak kör talih gel gör ki işte Erzurumludurlar. Kıymetleri bilinmez. Ne bir hatıra kitabı vardır. Ne bir daimi sergisi... Ne bir iltifat nişanesi... Bu da Erzurum'lu değerlerin asla kabul etmediğimiz ve değiştirmeye kararlı oldugumuz ortak talihidir.

Yorumu oyla      6      4  
Bedrettin Derici 1 Ekim 2010 Cuma 15:19

Erzurum'a hizmet edenlere minnettarız. Bu İbrahim Hakkı Konyalı ve Seval ailesi olmasa Erzurum tarihiyle ilgili gerçek bir kaynak olmayacakmış. Hele o fotoğraflar. Bu kaynak öyle bir hazineki, Araştırmacı geçinenler bile bu kaynaktan alıp alıp kullanıyorlarda yıllardır eskimiyor. Sevalleri minnetle anıyorum.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi Mahalleye tarihi imaj
Yakutiye Belediyesi; girintisi, çıkıntısıyla eski sokaklarda adeta nostalji ...
CSO turneye Doğu Anadolu’dan başlıyor...
Doğuş Grubu, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı bir ...
Bardız Kilimi Pendik Vizyonunda
Pendik Yeni Mahalle Semt Konağı'nda kurulan Bardız Halı Atölyesi'nde 25 ...
 
Palandöken’de kültür atılımı
Erzurum’da Palandöken Belediyesi, Kültür Serisi projesi kapsamında kent ...
Milli birliğe ‘bar örneklemesi’
Psikolog-Yazar Prof. Dr. Dökmen, Bar'ın, birlikte oynanan bir oyun olduğunu ...
“Türkçe Milli Birliğin ifadesi”
Prof. Dr. Muhsine Börekçi, “Türkçe için gerçek bir bayram ortamı olmasa ...
 
Erzurum, festivale hazırlanıyor
Dadaş Film tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Dadaş ...
Algan gözyaşlarıyla uğurlandı
3 gün önce vefat eden Erzurumlu oyuncu, yönetmen, araştırmacı, eğitmen, ...
Erzurum Bediüzzaman Tırı’nı ağırladı
Yeni Asya Gazetesi’nin, Bediüzzaman Hazretlerinin vefatının 50. yılı dolayısıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva