ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Müftü Can’dan Yaz Kur’an Kursları bilgilendirmesi
Erzurum eksi 6’yı gördü
Erzurum eksi 6’yı gördü
İbrahim Hakkı’nın 1755’te tespit ettiği gerçek
İbrahim Hakkı’nın 1755’te tespit ettiği gerçek
Tekman’da futbol turnuvası düzenlendi
Tekman’da futbol turnuvası düzenlendi
Lise öğrencilerinden ‘Sabrın İzleri’ filografi sergisi
Lise öğrencilerinden ‘Sabrın İzleri’ filografi sergisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Eylül 2010 Perşembe - 00:01

Algan gözyaşlarıyla uğurlandı

3 gün önce vefat eden Erzurumlu oyuncu, yönetmen, araştırmacı, eğitmen, tiyatro sanatçısı Beklan Algan İstanbul'da göz yaşları arasında toprağa verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Beklan Algan'ın tiyatro alanının duayenlerinden olduğunu belirterek, yerinin doldurulamayacağını söyledi.

Algan gözyaşlarıyla uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede 77 yaşında vefat eden Erzurumlu yönetmen Beklan Algan için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi. Eşi Ayla, kızı Sevi Algan, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile çok sayıda tiyatrocunun katıldığı törende Algan'ın hayatından kesitler aktarıldı.
Kanser tedavisi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaşamını yitiren Beklan Algan için, Teşvikiye Camii'ndeki son yolculuğu öncesi Muhsin Ertuğrul'da tören düzenlendi. Algan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu alkışlar arasında sahneye getirildi.
//SEVENLERİ ALGAN İÇİN BULUŞTU
Saygı duruşunun ardından Eşi Ayla Algan ile kızı Sevi Algan, Beklan Algan için sahneye bir mum getirdi. Kısa bir konuşma yapan Ayla Beklan katılanlara teşekkür etti. Kızı Sevi Beklan, çok yoğun duygular içinde olduğunu belirterek, babasının son nefesine kadar tiyatroyu düşündüğünü söyledi. Onun açtığı engin yolda ilerleyeceklerini belirten Algan, "Onu gelecek kuşaklara aktarabilmek, ölümsüz kılabilmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.
//YAŞARKEN DEĞERİNİ BİLEMEDİK
Törene katılan tiyatrocu Tuncel Kurtiz ise Algan'ın çok eşikler ve köprüler kurduğuna vurgu yaparak, bir çok sanatçı gibi yaşarken değerinin anlaşılamadığını söyledi. Algan ile birlikte hep ileriye baktıklarının altını çizen Kurtiz, "Gelecek kuşaklar onu daha iyi anlayacaklar. Onun kurduğu eşiklere basıp, köprülerinden geçecekler. Sağolasın Beklan Algan." şeklinde konuştu.
Çok sayıda tiyatrocunun konuşma yaptığı törende Algan'ın hayatından kesitler aktarıldı. Konuşmaların ardından Algan, son yolculuğuna uğurlanmak üzere Teşvikiye Camii'ne götürüldü.
//ALGAN'IN ÖZGEÇMİŞİ
1933 Erzurum doğumlu olan Beklan Algan, 1952 yılında Robert Koleji'ni bitirdi. Mühendislik eğitimi için eşi Ayla Algan'la Amerika'ya gitti. Tiyatroya olan ilgisinden dolayı "New York's Actors Repertory Theatre" ve "New York Actor Studio"da sahne eğitimi aldı. Çeşitli tiyatrolarda çalıştı.
1960 yılında Türkiye'ye dönen Beklan Algan, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'na girdi. Muhsin Ertuğrul'un başlattığı yenileşme hareketinin içinde olan Beklan Algan, Sartre'ın "Sinekler", Shakespeare'in "Macbeth" ve Brecht'in "Sezuan'ın İyi İnsanı" adlı Oyunlarını yönetti. 1966 yılında yönettiği "Oppenheimer Olayı" adlı Oyunla "İlhan İskender Armağanı"nı kazandı. 1966 yılında Muhsin Ertuğrul'la birlikte Şehir Tiyatroları'ndan ayrıldı.
Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC (Language and Culture Center) Tiyatro Okulu'nda tiyatro eğitmenliği yaptı. 1968 yılında "Marat-Sade" Oyununu sahneye koydu. Bakırköy Halkevi'nde de tiyatro çalışmalarını sürdüren Beklan Algan, 1970 yılında "Hamlet 70" adlı Oyunu yönetti.
1971 yılında Grup Oyuncuları'nda Ali Taygun ile birlikte "Müfettiş" adlı Oyunu yöneten Beklan Algan, 1974'te yeniden Şehir Tiyatroları'na katıldı. Tepebaşı Deneme Sahnesi'nin yöneticiliğini üstlendi, 1975 yılında "Adsız Oyun", 1978 yılında da "Cesaret Ana ve Çocukları" adlı Oyunları yönetti. "Cesaret Ana ve Çocukları" Oyunu ile "Avni Dilligil Ödülü"nü kazandı.
1980 yılında Şehir Tiyatroları'ndaki görevine son verilen Beklan Algan, Almanya'ya giderek tiyatro araştırmaları yaptı. Berlin Schaubühne Tiyatrosu'nda 1982 yılında "Kurban" adlı Oyunu yönetti. Türkiye'ye geri döndükten sonra 1984 yılında BİLSAK Tiyatro Atölyesi'nin kurucularından oldu ve eğitmenlik yaptı.
 
Beklan Algan 1988'de yeniden girdiği Şehir Tiyatroları'nda, Tiyatro Araştırmaları Laboratuarı (TAL)'ı kurdu ve yönetti. Emekli olduktan sonra da eğitmenlik yapmaya devam etti.
Tiyatro Oyunculuğu, yönetmenliği ve eğitmenliği yapan Beklan Algan, sinema Oyunculuğu da yaptı. 1964 yılında "Karanlıkta Uyananlar", 1965'de "Sevmek Seni", 1966'da "Karanfilli Kadın", 1993'te "Kız Kulesi Aşıkları" adlı filmlerde rol aldı.
Beklan Algan, İBB Şehir Tiyatroları'ndan 1998 yılında emekli oldu. Algan, 27 Eylül 2010'da tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde aramızdan ayrıldı. Ayla Algan ile evli olan Beklan Algan, Sevi Algan'ın da babasıydı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Eylül 2010 Perşembe 13:00

çok doğru laf etmiş yorumcu..bari hiç değilse cenazeye sahiplenebilseydik..

Yorumu oyla      6      4  
Mehmet Yılmaz 30 Eylül 2010 Perşembe 00:39

Kaçımız Algan'ın Erzurumlu olduğunu biliyorduk ki. Bilseydik keşke de hayattayken yararlansaydık, keşke. Belki adını muhafazakarlıkla kapattığımız yobazlığımız yüzünden bir aydınlığı kararttık. Din taciri olsaydı herkes tanırdı.ama o sanatçıydı. ALLAH RAHMET EYLESİN

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Bediüzzaman Tırı’nı ağırladı
Yeni Asya Gazetesi’nin, Bediüzzaman Hazretlerinin vefatının 50. yılı dolayısıyla ...
Doğu, turizmde bir ilki yaşayacak
Anadolu'nun eski dönemlerine ilişkin birçok bilgiyi gün ışığına çıkaran ...
Erzurum fırsatı kaçırdı..
Erzurum Yakutiye Belediyesi Mehter takımı Doğu Anadolu Bölgesinin ilk ...
 
Nuh Peygambere adanmış Doğu Anadolu Turu
Almanya'dan 17 kişilik turist grubu, "Nuh Peygambere Adanmış Doğu Anadolu ...
EDT hedef büyüttü..
Erzurum Devlet Tiyatroları (DT) Müdürü Sedat Şenoğlu, 2010 - 2011 döneminde ...
Algan, yaşama veda etti
Tedavi gördüğü hastanede vefat eden Erzurumlu Oyuncu, yönetmen Beklan ...
 
Klasik Müzik Anadolu'ya yayılıyor
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 'Kampüste Senfonik Akşamlar' ...
Kandilli Şehitliği onarılacak
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce Kandilli Beldesinde bulunan Şehitliği onarıma alınıyor.
2011’e görsel hazırlık
Erzurum’da 2011’de yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva