ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
 Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
2024-ALES/1 sonuçları açıklandı
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
Erzurum'da faal mükellef sayısında kesintisiz artış
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
'Teşekkürler Büyük Erzurumspor Taraftarı'
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
Erzurum’da kaçak göçmen operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Ağustos 2010 Pazartesi - 01:27

Sosyal Dayanışma, Türk Kültürü'nün eseri

"Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın" gibi kutsal öğütlerle Orta Asya'dan yola çıkan göç kafilelerinin ardından yerleşik düzene geçen Türkler, kurdukları her medeniyette bu tavsiyeleri baş tacı yaptı.

Sosyal Dayanışma, Türk Kültürü nün eseri

Kültür Bakanlığı’nın Osmanlı Mutfağı adı altında yer alan araştırma bilgilerine göre, bir zamanlar, Asya'dan Anadolu'ya doğru akan Türk boyları, eski uygarlıkların mayaladığı bu topraklara Uzak Doğu'da oluşan o zengin kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu, geçtikleri her ülkeden aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşıdı. "Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın, az halkı çok edin" gibi kutsal öğütlerle yola çıkan göç kafilelerinin yeni vatandaki görevleri kendilerine böylece bildirildi.

Osmanlı'da yoksulları doyurmak için kurulan ve adı imarethane olan mutfakların İslam'ın zekat ve fitre gibi dini vecibelerinin yerine getirilmesine dayandığı kaydedildi. Ücretsiz olarak dağıtılan yemeklerin masraflarını zenginlerin kurduğu vakıfların karşıladığı ve bu sayede dönemin İstanbul'unda 5 bin kişiye yemek verildiği öğrenildi.

RAMAZAN SOFRALARI

Osmanlı Mutfağı araştırmasında, çeşitli tür yemekler hakkında bilgi verilirken, Osmanlı dönemindeki Ramazan sofraları hakkında da şu bilgiler yer alıyor:

"Ramazan günlerinde sofraların her gün 2 türlüsü kuruluyor. Bir iftar sofrası. Öbürü sahur sofrası. İftar sofrası, saati belli olan ve akşam saatlerinde açılan sofradır. Genelde oruç açma zamanını ve sofraya daveti şehirlerde ve kasabalarda toplar patlatarak haber verirlerdi insanlara. Top sesini duyanlar aile sofralarının töresine uyarak yerlerine oturur ve oruç açarlardı. Yani bütün günü hiçbir şey yemeden geçirenler oruç bozarlardı. Ya birkaç yudum suyla. Ya bir zeytinle. Ramazan sofralarının ilki olan iftar sofrası iki aşamalıdır. Birinci aşama 'İftariye' denilen ilk fasıl, ikincisi de yemeklerin yendiği ikinci fasıl. İftariye, açlığın verdiği hızla yemeklerin üstüne atılmayı önlemek üzere tertiplenmiş çerez sofrasıdır bir anlamda. Küçük tabaklarda ve sahanlarda reçeller, peynirler, zeytinler ve benzeri yiyeceklerden teker teker alınır. Bunların yanında fırınlardan yeni çıkmış pideler vardır. İftar sofrası bittikten sonra bir anda kaldırılır. O sıra akşam namazının okunma sırasıdır. İsteyenler ezanla gelen sese uyarak akşam namazını kılar. Sonra, yeniden hazırlanmış olan sofranın başına oturulur. Çorbadan sonra araya giren yemek normal sofralarda pek olmayan yumurtalı pastırmadır. Yalnız pastırma da olabilir. Bu pastırmanın pişiriminde bazı özellikler vardır. Soğanlı pişmesi gibi. Saray sofralarında hemen her Ramazan günü var olan pastırma evlerde her gün olur muydu bilemiyorum. Sonra gelen yemekler etle başlar ve genel olarak güllaçla biter. Belli saatlerde yenen sahur yemeği ikinci ve orucu karşılama yemeğidir. Sabaha karşı yenir. Bu yemeğin misafiri olmaz. Ev halkı arasında yenir. Gündüz, insanı susatmayacak ama tok tutacak yemekler yapılır. Sahur sofrasında mutlaka hoşaf olur. Pilav, makarna, börek türleri bu yemeğin tutucu yemekleridir."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manilerle sahur tadı
11 ayın Sultanı Ramazan’da vatandaşları sahura kaldırmak için her gece ...
Sezen kültürel değişimlere dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, Erzurum’daki ...
Erzurum’a has oyunlar
Erzurum asırlar boyunca Asya ve Avrupa arasında önemli bir geçit ve ticaret ...
 
Yılmaz şehit ailesinin gönlünü aldı
OLGUN YILDIZ (İHA) - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz Ardahan'da, geçen ay ...
ENER'den "Müzekent" önerisi
ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, “Erzurum, makul bir sürede “Müzeler Şehri” ...
Türk Edebiyatı Avrupa’ya açıldı
5 Mayıs 2009'da yola çıktığı Diyarbakır'dan, 25 Haziran 2010'da yolculuğunu ...
 
Markalaşma bilincimiz güçleniyor
Erzurum'a yolu düşen herkesin mutlaka uğradığı ve olmazsa olmazların başında ...
Ramazan, aşıklık geleneğini canlandırdı
Ramazan ayı münasebetiyle Kars'ta Âşıklar Gecesi geleneği başladı. Kaleiçi ...
Dünden bugüne Ramazan
Erzurum’da Ramazan ayının geçmişi Hz. Osman dönemine kadar uzanıyor. Erzurum’un ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva