ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
Biyolojik kaçakçılara rekor ceza
Biyolojik kaçakçılara rekor ceza
Jandarma ekipleri ters lale nöbeti tutuyor
Jandarma ekipleri ters lale nöbeti tutuyor
MEB’den tarihi duruş
MEB’den tarihi duruş
HABERLER>EKONOMİ
30 Haziran 2010 Çarşamba - 00:56

Organik tarım’da sektörleşme süreci

A.Ü. Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu’nda ülkemizdeki organik tarımın sorunları ele alınıyor. A.Ü. Rektörü Prof. Dr Koçak, Türkiye’nin tarım konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Koçak, “Tarım alanında bilgi alış-verişi ve yakın diyalog bağlarının kurulması açısından bu tür bilimsel etkinlikler önem taşımaktadır” dedi.

Organik tarım’da sektörleşme süreci

ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu’nda ülkemizdeki organik tarımın sorunları ele alınıyor.
Palandöken Palan Otel’de gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar yaptı 1980’li yıllarda ülkemizde dış talep üzerine başlayan organik tarımsal üretimin hızla gelişerek günümüzde önemli bir sektör haline geldiğini söyledi.
“Türkiye organik tarımsal üretim bakımından çok önemli bir potansiyele sahiptir” diyen Prof. Dr. Faik Kantar, potansiyelin değerlendirilebilmesi için örgütlenme, eğitim, araştırma, destek ve teşvik çalışmalarının daha organize hale getirilmesi ve artarak devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Faik Kantar, Hızla gelişen organik tarım sektörünün araştırma ve geliştirme çalışmalarına ihtiyacı olduğunu, kamu ve özel araştırma kuruluşlarının organik tarım araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız verdiğini vurguladı.
//CANPOLAT’IN DEĞERLENDİRMESİ
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ise konuşmasına tarımın günümüzü olduğu kadar geleceğimizi de yakından ilgilendirdiğine dikkati çekti. Canbolat, “Tarımsal faaliyetlerde bugünkü çabalarımızın hedefi çevre, bitki, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden tarımsal üretimin yapılması, toprak ve su kaynaklarlının korunması, tarımda sürdürülebilirliğin, gıda güvenliği ve kalitesinin sağlanmasına yönelik tarımı istenilen yere getirebilmektir. Bu bakımdan organik tarımın geliştirilmesi zorunludur” diye konuştu.
//ORGANİK TARIMDA ÇEŞİTLİLİK
Canbolat, ülkemizin iklim koşullarının sunduğu fırsatların, farklı çeşitlilikte bitkisel ve hayvansal üretimin yapılmasına imkân verdiğini hatırlatarak, dünya pazarlarından daha fazla yararlanabilme adına organik tarımın geliştirilmesinin ülkemiz için daha önemli olduğunu vurguladı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin tarım eğitiminde organik tarıma gereken önemi verdiğini, ders programlarında, araştırmalarda, hazırladığı projelerle, çevre eğitimlerinde organik tarımın esaslarını, gerekliliğini, avantajlarını ve uygulamalarını ortaya koyarak görevini yerine getirdiğini anlatan Canbolat, mezunları için organik tarımın yeni bir istihdam alanı olduğuna inandıklarını, önümüzdeki yıl, örnek organik çiftçilik uygulaması başlatacaklarını kaydetti.
//KOÇAK A.Ü’NÜN TARIMA YAKLAŞIMINI ELE ALDI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da, konuşmasında, Türkiye’nin tarım konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Koçak, “Tarım alanında bilgi alış-verişi ve yakın diyalog bağlarının kurulması açısından bu tür bilimsel etkinlikler önem taşımaktadır” dedi.
Land Grand Tipi bir üniversite olarak kurulan Atatürk Üniversitesi’nin bilimsel önderliğinde, evrensel değerlerle zenginleşip, ülkemizin geleceği için her açıdan bir güvence olma özelliğini bugünde sürdürdüğünü anlatan Koçak, “Üniversitemizin bugün itibariyle hem bilimsel nitelikli yayınlar hem de nitelikli kitle eğitimi bakımından ülkemizin en seçkin yüksek öğretim kurumlarından biri haline gelmiş olduğunu belirtmekten mutluluk duyuyorum. Bilimsel araştırmalar için zemin hazırlayan, bilimsel bilgi üretilmesi için tüm imkânlarını seferber eden Atatürk Üniversitesi’nde araştırmacılara hızlı ve etkin bir şekilde destek sağlanmaktadır” dedi.
Atatürk Üniversitesi’nde organik tarımla ilgili çalışmaların Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilerek devam ettirildiğini anlatan Koçak, yapılan çalışmalarla organik tarımı daha da yaygınlaşacağını ifade etti.
Uluslararası Organik Tarım Çalışmaları (IFOAM) Genel Sekreteri Markus Arbenz de IFOM hakkında bilgiler verdi. Arbenz, dünya genelinde yaygınlaşan organik tarım hareketinin önemine değindi.
1 Temmuz’a kadar devam edecek sempozyuma 15 üniversiteden, 170 akademisyen katılıyor.
Sempozyuma Atatürk Üniversitesi’nin yanı sıra Borusan Holding, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tema Vakfı, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği, Veteriner Fakültesi, Erzurum İl Tarım Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İspir Meslek Yüksek Okulu, Çaykur Genel Müdürlüğü katkı sağlıyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fırıncı mı haklı, vatandaş mı haklı?
Erzurum’da bir süre önce ekmek fiyatlarına yapılan zam, vatandaştan tepki ...
Kırsal Kalkınmada AB yaklaşımı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Kırsal Kalkınma ...
“Kamu yararı özelleştirmeye kurban edilmemeli”
ERZURUM(GHA) – Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, ...
 
Tüketicinin alışveriş trendleri belirlendi
ERZURUM (İHA) - Türk tüketicisinin yarısından fazlası kıyafetlerini tanıdıklarının ...
Erzurum balık tüketiminde geride
ERZURUM(GHA) - Havuzları, laboratuarları, üreme üniteleri ve dev akvaryumlarıyla ...
Oltu’ya yol yatırımı
Yakup Bağıran (CİHAN)- Erzurum Oltu-Aksukapı arasında yaklaşık 2 yıldır ...
 
Ekonomide kredi damgası
Merkez Bankası, Bankacılık Nakdi Kredilerinin 2010 yılı Nisan dönemi İl ...
4. Organik Tarım Sempozyumu Başladı
A.Ü., Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu ...
Yüncülerden ilginç konsept
ERZURUM(GHA) – Erzurum’daki yüncüler, hazır döşek ve yorgan furyasının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva