ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Vali Çiftçi, ‘Hafız Kal’ yarışmasının birincisi oldu
Vali Çiftçi, ‘Hafız Kal’ yarışmasının birincisi oldu
953 terörist etkisiz hale getirildi
953 terörist etkisiz hale getirildi
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
HABERLER>EKONOMİ
29 Haziran 2010 Salı - 04:51

“Kamu yararı özelleştirmeye kurban edilmemeli”

ERZURUM(GHA) – Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen “T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı” ile ilgili olarak uyarıda bulunuldu.

“Kamu yararı özelleştirmeye kurban edilmemeli”

Yasa tasarısı ile 1980’den bu yana reformlar adı altında kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yasaları değiştirilmeye çalışıldığını kaydeden Furunci, hazırlanan tasarı ile Genel Müdürlüğün özel bütçeli bir kuruluş haline getirilmek istendiğini dile getirdi. Furunci, “Tasarıyla özelleştirme gelirleri de dâhil olmak üzere yeni gelir kalemleri ihdas edilmekte, kurum ticarileştirilmekte, genel bütçeden yapılacak hazine yardımları ayrıca muhafaza edilmektedir. Söz konusu düzenleme ile "4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun" hükümleri çerçevesinde bazı otoyolların işletme hakkı devredilecek ve devredilen otoyollara ilişkin esas, usul ve geçiş ücretleri taraflar arasında sözleşmelerle belirlenecektir. Bu yasa ile köprü ve otoyolların özelleştirilmesinin önündeki engeller kaldırılmış olacak ve özelleştirilmelerine hız verilecektir.” dedi.
//OTOYOLLARDA ÖZELLEŞTİRME
2009 yılında özelleştirme kapsamında sayılan otoyolların mülkiyetinin TCK Genel Müdürlüğü adına tescilli olduğunu anlatan Furunci, “Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün bakım istasyonları, tesisleri ve hizmet binaları dahil yaklaşık 30 milyon metrekare taşınmazı bulunmaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereği kamu kurumlarının taşınmazlarının Hazine‘ye devri yapılmakta bu sayede özelleştirmelerinin de önü açılmaktadır. Tasarı ile tekrar gündeme gelen "sözleşmeli yerli ve yabancı personel çalıştırma" konusu kanun değişikliğine bir madde olarak eklenmiş, kamu personelinin de artık özelleştirme kapsamına alındığı açıkça ortaya konulmuştur. Türkiye‘de yaklaşık mühendis sayısı 354 bin, üniversitelerimizden her yıl mezun olan mühendis sayısı ise yaklaşık 20 bindir. Mühendislerimizin yaklaşık yüzde 25‘i işsiz ya da meslek dışı işlerde çalışırken, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde yabancı mühendis çalıştırmak istenmesi kendi mühendisini yok sayan bir anlayışı hakim kılmaktır.” diye konuştu.
//ORMAN YASASINA YAPILAN EK
Tasarıda ayrıca Orman Kanunu’na ek bir madde getirildiğine de vurgu yapan Furunci, şunları kaydetti: “Tasarıya eklenen madde ile deyim yerindeyse ormanların nasıl satılacağı belirtilmektedir. Buna göre Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde, özelleştirme uygulamaları kapsamında yap-işlet-devret modeli ile uygulama yapılıyorsa, uygulama alanı orman arazisine rastlasa dahi Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan izin beklenmesi gerekmeyecek. Yol ve üzerindeki tesisi işletecek olan şirketin işletme hakkı için ödeyeceği toplam tutarın bir bölümü ormanları yağmalama izni anlamına gelecektir. Karayolları Genel Müdürlüğü, bu kanun ile Orman Genel Müdürlüğü‘ne bedelini ödediği takdirde istediği orman alanını istediği şekilde kullanabilecektir. Akla ilk gelen ise 3. Köprü güzergahında yer alacak olan Belgrad Ormanları ve bu ormanların akıbetidir. Tasarının kanunlaşması durumunda, 3. köprünün yapılabilmesi için yasal bir zemin hazırlamak adına oluşturulan bu madde ile 3.köprünün ana güzergahında yer alan yaklaşık 900 hektarlık bir orman alanının talanı için yasal izin verilmiş olacaktır. Anayasa "Ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez" hükmünü içerirken; siyasiler, her yaptığı değişiklikte olduğu gibi bu tasarıda da Anayasaya aykırı davranarak ormanlarımıza da zarar vermeye çalışmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa değişikliği ile; Kamu Kurum ve Kuruluşlarının tasviyesinin hız kazandığı, kamu kurumlarının ticari şirketlere dönüştürülmesi yolunda önemli adımların atıldığı, bununla birlikte yabancı mühendislerin ülkemizde çalışmasının önünün açılmakta olduğu, orman alanlarımıza zarar verecek her türlü faaliyete izin verileceği ve küresel sermayenin ülkemize girişinin önünün açılmakta olduğu görülmektedir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği olarak kurumsal kimliğimiz, mesleki ve toplumsal sorumluluğumuz çerçevesinde bu yasa tasarısının içerdiği bazı maddelerle birlikte değerlendirildiğinde kamu, meslektaşlarımız ve toplum yararı yönünde olmadığı görülmektedir.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketicinin alışveriş trendleri belirlendi
ERZURUM (İHA) - Türk tüketicisinin yarısından fazlası kıyafetlerini tanıdıklarının ...
Erzurum balık tüketiminde geride
ERZURUM(GHA) - Havuzları, laboratuarları, üreme üniteleri ve dev akvaryumlarıyla ...
Oltu’ya yol yatırımı
Yakup Bağıran (CİHAN)- Erzurum Oltu-Aksukapı arasında yaklaşık 2 yıldır ...
 
Ekonomide kredi damgası
Merkez Bankası, Bankacılık Nakdi Kredilerinin 2010 yılı Nisan dönemi İl ...
4. Organik Tarım Sempozyumu Başladı
A.Ü., Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu ...
Yüncülerden ilginç konsept
ERZURUM(GHA) – Erzurum’daki yüncüler, hazır döşek ve yorgan furyasının ...
 
Tarım Kredi’de eğitim seferberliği
OKTAY FANİ(İHA) - Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği ve ...
Pazar geleneği yok olma sürecinde
ERZURUM(GHA) – Semt pazarlarında tezgah açan esnaf, alacaklı toptancıların ...
Erzurum'da arıcılık sanayi doğuyor
ERZURUM(GHA) - Arıcılık ve bal üretimi Erzurum’da yaygınlaştıkça, sektörün ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva