ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
 Erdem’den Türkçe hassasiyeti vurgusu
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Erzurum SYDV verileri açıklandı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Oltu Derebaşı’nda gölet taştı
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Askeri bando 19 Mayıs konseri büyük ilgi buldu
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
Tanfer: ’19 Mayıs milli uyanışın sembolü’
HABERLER>EKONOMİ
29 Haziran 2010 Salı - 02:31

4. Organik Tarım Sempozyumu Başladı

A.Ü., Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu” başladı.

4. Organik Tarım Sempozyumu Başladı

OKTAY FANİ (İHA) - Erzurum’da düzenlenen Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu'na katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, “Bir toprağı canla kanla sularsınız vatan yaparsınız ama o vatan topraklarının üzerinde üretim yapamazsanız çoraklaşır, kuraklaşır, tuzlaşır bu da hoş bir şey değildir” dedi.
Atatürk Üniversitesi, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu” Erzurum Palandöken Dağı'ndaki Palan Otel’de başladı.28 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında devam edecek olan sempozyuma 15 üniversiteden, 170 akademisyenin katıldığı öğrenildi.
//ERZURUM SUNUMU
Erzurum'u anlatan fotoğraf sunumu sonrası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar, Türkiye'nin organik tarım üretimi bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Gürses ise sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Tema Vakfı'nın organik tarımı desteklediğini ifade etti.
Gürses, tarımda çoraklaşmayı engellediği ve gıda güvenliğine önemli katkı sağladığı için organik tarımı desteklediklerini hatırlatarak, hidroelektrik santrallerinin nerelere yapılması gerektiğinin saptanması ve buna göre belli bir plan dahilinde yapılmasının doğru olduğunu vurguladı.
//TÖRE ORGANİK TARIMIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Uluslararası Organik Tarım Çalışmaları (IFOAM) Genel Sekreteri Markus Arbenz de IFOM hakkında bilgiler vererek, dünya genelinde yaygınlaşan organik tarım hareketinin önemine değindi.
//'AÇ İNSANLARIN SAYISI ARTTI'
Sempozyumda konuşan Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu Başkanı Markus Arbenz, "Dünyada 1 milyar insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Arbenz, "İnsanların ürünlerde dışardan beslemeyi değil, gıda üretiminde bağımsızlıklarını sağlamak gerekiyor. Son yıllarda bu söylediğiniz denge bozuldu, devamlı aç insanların sayısı arttı. Uluslararası gıda örgütlerinin politikaları endüstriyel tarımı destekledi. Endüstriyel tarımda üretim arttı fakat dağılımda dengesizlik, eşitsizlik oldu. Organik tarım ekolojik prosedüre, doğaya dayalı olan üreticilerin tecrübesi ile yapılan bir sistemdir. Dört farklı prensibimiz vardır. Birincisi sağlık, ikincisi ekoloji, üçüncüsü uyumluluk, dördüncüsü özendir" diye konuştu.
//ORGANİK TARIMDA TÜRKİYE İYİ DE DEĞİL, KÖTÜ DE
Markus Arbenz, dünyada 60 milyon hektarlık alanda organik tarım üretimi yapıldığını, geçmiş yıllara göre organik tarımın gelişme gösterdiğini söyledi. Türkiye'de ise 100 bin hektar alanda organik tarım yapıldığnı kaydeden Arbenz, "Aynı zamanda 15 bin hektarlık alanda yabani anlamda dışardan hıçbir katkı olmadan yapılmış olan bir üretim var. Akdeniz ülkeleri içerisinde Türkiye'ye baktığımızda en iyi de değil, en kötü de değil. Orta sıralarda yer alıyor. Organik tarımda en iyi konumda olan Akdeniz ülkeleri içerisinde İtalya, Slovenya ve İspanya. En kötü konumda olan Cezayir. Dünyada, 1.5 milyonun üzerinde insanın organik tarım yaptığını biliyoruz. Türkiye, 2.5 milyar euroluk ihracat ve 18.6 milyar liralık ithalat yaptı. Bugün marketteki insanların yüzde 80'i temiz bir ürün istiyor. Bu çok önemli bir potansiyel" dedi.
 
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ise konuşmasında organik tarım ürünlerinin yeryüzünde yaygınlaşması ve zenginleşmesiyle birlikte, organik tarımdan beslenen insanların da çoğalacağını söyledi.
//ORGANİK TARIM ZORUNLULUĞU
Organik tarımı destekleyici bir takım teknik ve Mali imkanları oluşturmakta devletlerin ve hükümetlerin görevli olduğunu ifade eden Töre, “Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda elde etmek sadece bir ülkeye mahsus olmaktan çıkmış, uluslararası düzeye gelmiştir” dedi.
KKTC'de organik tarımın 2006 yılında başladığını hatırlatan Töre, şunları kaydetti:
”Tarımdan bir takım faydalar elde edilmesi gerekir. Ama bu alanda eksikliklerimiz, yetersizliklerimiz var. Biz bunların giderilmesi için yoğun gayret sarf ediyoruz. Toprağa sahip olmak yeterli değildir. Toprakta üretim yapmak, kaliteli üretim yapmak çok önemlidir. Bir toprağı canla, kanla sularsınız vatan yaparsınız ama o vatan topraklarının üzerinde üretim yapamazsanız çoraklaşır, kuraklaşır, tuzlaşır bu da hoş bir şey değildir. Onun için gerek ana vatanımızda, gerekse KKTC'de vatan yaptığımız topraklarımızı, kaliteli üretime çevirmek hepimizin görevidir.”
//ILICALI’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, 4 yılda bir düzenlenen organik tarım sempozyumunun dördüncüsünün Erzurum'da düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydetti. Ilıcalı, yaklaşık bin kadar davetlinin katıldığı sempozyuma, Dünya Organik Tarım Örgütü Genel Başkanı Markus Arbenz'in de katıldığını ifade etti. Albenz'e Erzurum'u gezdirdiklerini dile getiren Ilıcalı, "Dünyada organik tarımda söz sahibi olan Arbenz Erzurum'un ekolojik yapısına hayran kaldı. Erzurum'un ve Erzurumlunun organik tarıma yönelmesini isteyen Arbenz, 'Erzurum'un kalkınmasının tek yolu organik tarım' dedi. Sempozyumda bölgemiz ve ülkemiz adına önemli sonuçların çıkmasını bekliyoruz." dedi.
//SEMPOZYUMUN BİLDİRİLERİ
Açılış programına Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, TEMA Vakfı mütevelli heyeti üyesi Ümit Gürses, IFOAM direktörü Markus Arbenz, ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ve Türkiye genelindeki çeşitli Üniversitelerden gelen bilim adamları katıldı.
Sempozyum, Dr. Ender Saraç'ın 'Organik Tarım ve İnsan Sağlığı' adlı sunumuyla devam etti.
sempozyumda, Prof. Dr. Uygun Aksoy, Atila Ertem 'Organik Tarım Çalışmalarına Bakış Çağrılı Bildiri'; Prof. Dr. Levent Şaylan 'Küresel İklim Değişikliği ve Organik Tarım Çağrılı Bildiri'; Doç. Dr. Ahmet Bayaner 'Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Organik Tarım Faaliyetleri'; Prof. Dr. Metin Petek 'Organik Hayvansal Üretim'; Prof. Dr. Fikrettin Şahin 'Organik Tarımda Biyoteknoloji ve AR-GE'; Erol Güngör ise 'Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Eko-Okullar' konulu bildirilerini okudu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
d kaya 29 Haziran 2010 Salı 11:43

hiç bir israil ajanı sinirlerimizi bozamaz gerekirse hak bildiğimiz yolda yanlız gideriz.türkiyeden beslenen batı istese istese organik ürün ister artık kimyasallarla üretim iflas etmiş durumda ordan gelen kar sağlık harcamalarına gidiyor.ortaya çıkan bu fırsat türkiyenin en önemliside erzurumun bir şansıdır bu şans iyi deyerlendirilemesse bunun talefisi yok.sağlıklı ve kazançlı günler için organik tarım şart.

Yorumu oyla      6      4  
C.Kanmaz 29 Haziran 2010 Salı 09:48

Organik tarım aldatmacadır, Üretimsizliğe mahkum etmektir, batı, Türkiyenin üretmesini istemiyor, Erzurumda O.tarıma aykırı bir üretim yapılmıyor, yemler, bitkiler, gübreler, sulama doğal ilaçlama sıfır düzeyinde, zaten hayvan hastalıklarının yaygın oluşu düzenli bir aşılamanın yapılmadığını göstermektedir. Koca koca proflar buna alet oluyor, bazı kişilerde safiyane olarak bunun borazanlığını yapıyor. Tarımın hedefi bitkisel ve hayvansal girdiler en ileri tarım teknikleri kullanılarak en yüksek üretimi hedef olmalıdır.Avrupa bize üstü örtülü olarak o.tarım maskesi altında üretmemeyi pompalıyor. Bizim bölgemizde zaten üretim organik, buğdayımız, pancarımız, otlarımız, hayvanlarımız, meyvelerimiz hepsi doğal. Doğru tarım tekniğine göre üretim yaparsanız ilaç kullanmanın, gübre kullanmanın hiçbir zararı yoktur. Bu bilgilerden mahrum yönetici ve yetkililer, rüzgara katılmış bilmeden figuran olmuşlar bir akıllı çıkıpta uyarmıyor, iş ve emanet ehil olanda değil, ehil olanı bulmak gerekmekte.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüncülerden ilginç konsept
ERZURUM(GHA) – Erzurum’daki yüncüler, hazır döşek ve yorgan furyasının ...
Tarım Kredi’de eğitim seferberliği
OKTAY FANİ(İHA) - Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği ve ...
Pazar geleneği yok olma sürecinde
ERZURUM(GHA) – Semt pazarlarında tezgah açan esnaf, alacaklı toptancıların ...
 
Erzurum'da arıcılık sanayi doğuyor
ERZURUM(GHA) - Arıcılık ve bal üretimi Erzurum’da yaygınlaştıkça, sektörün ...
Hınıs’ta çilek tarımı atılımı
OKTAY FANİ (İHA) - Hınıs Kaymakanlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ...
Geriliyoruz...!
Erzurum’da sermaye göçü boyut büyütürken, il ekonomisi ise küçülme seyri ...
 
Bölgesel çalışma planı tamamlandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Altan, Erzurum, Erzincan, ...
A.Ü.’den organik tarıma yol haritası
Atatürk Üniversitesi, 28 Haziran bugün dev bir organizasyona daha ev sahipliği ...
MMO eğitim ataklarını sürdürüyor
ERZURUM(GHA) –Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva