ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mütefekkir Erol Güngör'e vefa
Mütefekkir Erol Güngör'e vefa
Aliyev’den Fransa’ya gözdağı
Aliyev’den Fransa’ya gözdağı
Yumaklı tarımsal ihracat verilerini paylaştı
Yumaklı tarımsal ihracat verilerini paylaştı
MEB Yeni müfredat taslağı büyük ilgi gördü
MEB Yeni müfredat taslağı büyük ilgi gördü
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
HABERLER>EKONOMİ
29 Haziran 2010 Salı - 04:48

Erzurum balık tüketiminde geride

ERZURUM(GHA) - Havuzları, laboratuarları, üreme üniteleri ve dev akvaryumlarıyla Türkiye’nin sayılı su ürünleri tesislerinden birine sahip olan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, her yıl gerçekleştirdiği bilimsel anketlerle de büyük beğeni topluyor. 1980 yılından bu yana su ürünleri ve insan ilişkisi üzerine çok çeşitli araştırmaların yapıldığı Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü, son olarak Erzurum’daki balık tüketimine ilişkin bir istatistik çalışması yaptı.

Erzurum balık tüketiminde geride

//ERZURUM BALIK TÜKETİMİNDE GERİDE
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın gözetimindeki bir grup öğrencinin, Erzurum’un ilçelerini de dahil ederek yaptığı araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldı. Japonya ve Peru gibi ülkelerde kişi başına düşen yıllık baylık tüketiminin 100 kilograma ulaştığına yer verilen araştırmada, bu oranın Türkiye’de 7 kilogram, Erzurum’da ise 4 kilogram olduğuna değinildi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras, öğrencilerine yaptırdığı anketin sonuçlarının hayli ilginç olduğunu belirterek, “Yaptırdığımız araştırma göstermiştir ki, Türkiye ve özellikle de Erzurum’daki balık tüketimi, dünya standartlarının çok altında” dedi.
//ERZURUM’DA YILLIK BALIK TÜKETİMİ KİŞİ BAŞINA 4 KİLOGRAM
Su Ürünleri Bölümü öğrencileri, balık etinin, çok zengin bir besin kaynağı olduğunu, bu nedenle fazla tüketilmesi gerektiğini kaydederek, Türkiye’deki yıllık balık tüketiminin, dünya standartlarının çok altında olduğunu ifade ettiler. Su Ürünleri Bölümü öğrencileri olarak Erzurum ilini kapsayan araştırmalarıyla ilgili olarak bilgiler de veren öğrenciler, “Erzurum’daki balık tüketimi, beklenenin çok altındadır. Dünya ortalaması 12, Avrupa Birliği ortalaması 24 kilogram olan balık tüketimi, maalesef ama Erzurum’da yıllık 4 kilogramdır.” diye konuştular.
Yapılan araştırmada, balık etinin sağlık açısından sahip olduğu özellikler de, şöyle sıralandı: “Kalp hastalıkları başta olmak üzere tasni        yon önleyici özelliğe de sahip olan balıketi, Japonya ve Peru gibi ülkelerde her yıl fert başına 100 kilogram tüketilmektedir. Avrupa Biriliği ortalaması 24, dünya ortalaması 12 kilogram olan balık, Türkiye’de ise 7 kilogram tüketilmektedir. Erzurum’da balık tüketimi giderek atamasına rağmen istenilen seviyeye ulaşılmamıştır. Erzurum’da 1980 yılında yıllık 400 gram balık tüketilirken 2008 yılında ise, bu rakam 4 kilograma yükselmiştir. Erzurum il sınırları içerisinde yüzde 10’luk nüfus hiç balık tüketmemekte, yüzde 25’i 1- 2 kilogram altında balık tüketmektedir. Yine nüfusun yüzde 15’i 1 ile 2 kilogram arası balık tüketmektedir. Yüzde 15’i 2_4, yüzde 15’i 4_8, yüzde 10’u 8_12 kilogram balık tüketiyor.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’ya yol yatırımı
Yakup Bağıran (CİHAN)- Erzurum Oltu-Aksukapı arasında yaklaşık 2 yıldır ...
Ekonomide kredi damgası
Merkez Bankası, Bankacılık Nakdi Kredilerinin 2010 yılı Nisan dönemi İl ...
4. Organik Tarım Sempozyumu Başladı
A.Ü., Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Ekolojik Tarım Organizasyonu ...
 
Yüncülerden ilginç konsept
ERZURUM(GHA) – Erzurum’daki yüncüler, hazır döşek ve yorgan furyasının ...
Tarım Kredi’de eğitim seferberliği
OKTAY FANİ(İHA) - Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği ve ...
Pazar geleneği yok olma sürecinde
ERZURUM(GHA) – Semt pazarlarında tezgah açan esnaf, alacaklı toptancıların ...
 
Erzurum'da arıcılık sanayi doğuyor
ERZURUM(GHA) - Arıcılık ve bal üretimi Erzurum’da yaygınlaştıkça, sektörün ...
Hınıs’ta çilek tarımı atılımı
OKTAY FANİ (İHA) - Hınıs Kaymakanlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ...
Geriliyoruz...!
Erzurum’da sermaye göçü boyut büyütürken, il ekonomisi ise küçülme seyri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva