ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>GUNCEL
28 Ağustos 2010 Cumartesi - 02:58

MMO'dan tarım politikalarına eleştiri

İthal et tartışmalarına, makina mühendisleri de katıldı. Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Nejmi Furunci, et fiyatlarında yaşanan sorunun, uygulanan hayvancılık politikalarının yanlışlığından kaynaklandığını söyledi.

MMO dan tarım politikalarına eleştiri

HAYVANCILIK POLİTİKASINDA DEĞİŞİM İHTİYACI

Et fiyatlarında yaşanan artışların devamında, hükümetin fiyatları ucuzlatmak amacıyla et ithalatını açma kararı verdiğini hatırlatan Furunci, hükümetin talimatının ardından; Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ve karkas et ithalatı yapma yetkisi verildiğini belirtti. Et fiyatlarında yaşanan sorunun, uygulanan hayvancılık politikalarının yanlışlığında kaynaklandığını anlatan Furunci, “Bu sorun et, süt ve yem dahil olmak üzere hayvancılıkta kısa, orta ve uzun vadeli politikaların yeniden belirlenip, istikrarlı şekilde uygulanmasıyla düzeltilebilecektir. 2007 yılında süt fiyatlarında yaşanan düşüşe gereği gibi müdahale edilememesi et sektöründe yaşanan bu sıkıntıya temel oluşturmuştur. Yaşanan deneyimler göstermiştir ki; et ithalatı sektördeki sorunları çözmemekte, daha da derinleşmesine neden olmakta, sektöre yönelik değişken üretim politikaları fayda getirmemektedir.” diye konuştu.  

İTHALAT BOLLUK GETİRMEZ

Besici, akademisyen ve ilgili birçok kişi ve kuruluşun karşı çıkmasına rağmen 90’lı yıllarda yapılan et ithalatına 1996 yılında son verildiğini vurgulayan Furunci, “Son 8 yılı halen var olan hükümet tarafından yönetilen 15 yıldan sonra yeniden ithalatın çare olarak görülmesi, sorunun yanlış politikalardan kaynaklandığının açık göstergesidir. Yaşanmakta olan sorun; Et ve Balık Kurumu’na ithalat yetkisi verilerek çözülmek istenmektedir. Oysa ne acıdır ki, sorunun temelinde Et ve Balık Kurumu’nun özelleştirilmesi ve müdahale kurumu olarak işlev görememesi yatmaktadır. Et ve Balık Kurumu ithalat yapan değil, piyasayı yönlendiren, müdahale eden kurum olmalıdır. Bu ithalat; Avrupa Birliği ülkelerine yıllardan beri uyguladığımız et ithalatını kısıtlayan politikaların sonu olacak, yapılacak et ithalatı diğer ihracatçı ülkelere emsal oluşturacak ve Dünya Ticaret Örgütü vasıtasıyla Türkiye‘ye daha fazla et ihraç edilmesi dayatılacaktır. Açılan ithalatı kısıtlı bir miktarla gerçekleştirip, kapatamayacağımızı yetkililer de bilmektedirler. Girdi fiyatlarının yüksekliği, hayvan ıslahı ve hayvan sayısındaki azalmalar konusunda yıllardır adım atılmazken; alınan bu karar hayvancılığımıza vurulan son darbe olmuştur.” diye konuştu.

“ÜLKELERİN VAROLUŞUN TEMELİNİ TARIMSAL ÜRETİM YAPMAK OLUŞTURUYOR”  

Serbest piyasa koşullarına rağmen başta AB ülkeleri olmak üzere, tüm gelişmiş ülkelerin hayvancılık sektörü de dahil olmak üzere tarımı desteklediklerini ve müdahale kurumları ile de piyasayı denge altında tuttuklarını anlatan Furunci, “Çünkü bilinmektedir ki; ülkelerin varoluşunun temelini tarımsal üretim yapmak; bu üretimi arttırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak oluşturmaktadır. Ülkemiz, tarım ve hayvancılık potansiyeli bakımından birçok gelişmiş ülkenin gıpta ile baktığı bir noktadadır. Buna rağmen; her yıl büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarının azalması; sürekli olarak sütte, ette, yemde kriz boyutunda sıkıntılar yaşanması; üreticinin üretimden vazgeçer hale gelmesi ve ihracat yapabilecek potansiyele sahip olan ülkemizin ithalat yapar hale gelmesi, yapılan yanlışın boyutunu göstermektedir.” dedi.  

MMO İL TEMSİLCİLİĞİ’NEN HÜKÜMETE ÖNERİLER…

Başkan Furunci, tüketicinin güvenli ve ucuz et tüketebilmesi, üreticinin hak ettiği kazanca ulaşarak üretimini sürdürmesi ve sanayicinin uygun fiyatlarla yeterli miktarda hammaddeye kavuşması için başta Erzurum milletvekilleri olmak üzere, hükümete şu çağrıda bulundu:

“Sizi et ithal etmeye değil, piyasaya müdahale etmeye, acilen bütçeden kasaplık besi hayvancılığına ayrılan payı arttırmaya, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı desteklemeye, mera alanlarını geliştirmeye, verimli yerli ırk geliştirmek için çalışmalar yapmaya, politikaların belirlenmesine yönelik olarak tüm paydaşlarla sürekli değerlendirmeler yapmaya davet ediyoruz.”

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 30 Ağustos 2010 Pazartesi 00:58

Yapmayın Allah aşkına, Makina Mühendisleri Odasının Türkiye'nin tarım politikalarını eleştirmesini haber yapıyorsunuz. Bu kadar vahim birşey olabilirmi? Sayın Oda başkanı meslekle ilgili sorunları ve Makina Mühendislerinin ekonumiye ve teknolojik gelişime katkılarını konuşmalıyken tarım politikalarını eleştiriyor. Bunu zirazt odalarının yapması gerekmezmi? Yoksa referandum öncesi Makina Mühendisleri Odası bazı siyasi partilerin paravanlığınımı yapıyor? Buralara siyaseti sokmayın Allah aşkına.

Yorumu oyla      6      4  
ZEKİ 29 Ağustos 2010 Pazar 13:10

Kimse kusura bakmasın elbiriğiyle ülkeyi hale getirdik. Ev yapmak veya oğlunu-kızını evlendirmek isteyen hatta yeni model bir araba almak isteyen hayvancılık kredisi aldı ama krediler geri ödenmedi.Köylüler eskiden acil bir ihtiyacını karşılamak üzere 3-5 sığır beslerdi. Şimdi hastane masraflarını devlet karşılıyor, anne veya babasına bakana 350 TL ödüyor, okula giden çocuğun kitapları sırada ücretsiz onu bekliyor diye kimse hayvan beslemek istemiyor. SONUÇ İTHAL ET HAYIRLI OLSUN

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdağ'dan Çat'a referandum çıkarması
Sağlık Bakanı Recep Akdağ referandum gezilerinin Çat ayağında ilginç bir ...
Önasya'ya ulaşımda Erzurum kilit kent
Yolculuk ve taşımacılık alanında tarih boyunca hareketli günler geçiren, ...
Ulaştırma yine müdürsüz kaldı
Erzurum Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, yine müdürsüz kaldı. Geçtiğimiz Mart ...
 
Sokak hayvanlarına çağdaş yaklaşım
Büyükşehir Belediyesi’nce sokaklardan toplanarak Hayvan Toplama Merkezi'nde ...
Evsel atıklar ekonomiye kazandırılıyor
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER)’in gönüllü ve ücretsiz ...
Kongre asfaltlanıyor
Yakutiye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri asfalt çalışmalarını ...
 
Palandöken’de Ramazan coşkusu
Palandöken Belediyesi Ramazan ayı münasebetiyle 5 Ağustos'ta Ramazan-ı ...
Hazine, uzman yardımcısı alacak
Hazine Müsteşarlığı, 16 Ekim'de düzenleyeceği sınavla 40 uzman yardımcısı alacak.
Kadayıf üzerinde bilimsel çalışma
Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri özellikle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva