ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
HABERLER>GUNCEL
28 Ağustos 2010 Cumartesi - 02:17

Kadayıf üzerinde bilimsel çalışma

Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri özellikle ramazan ayında bolca tüketilen kadayıfın niteliklerini daha da geliştiren bilimsel bir çalışma gerçekleştirdiler.

Kadayıf üzerinde bilimsel çalışma

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferit Aydın, çalışmanın Üniversite-Sanayi işbirliğine örnek olacak bir niteliğe sahip olduğunu da ifade etti.

Aydın, Erzurum`da faaliyet gösteren Keleş Kadayıf Fabrikası ile ortaklaşa yürütülen araştırma sonuçlarına göre, kadayıf üretiminde yoğurma suyu yerine belli düzeylerde kullanılan peyniraltı suyu ile kadayıfın yağ, protein ve şeker düzeyinin arttığı, dolayısıyla besin değerinin yükseldiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Aydın, Ramazan ayında Erzurum`da tüketimi tonlarla ifade edilen tel kadayıf üretildiğini belirterek, “Bu araştırmayla, hem kadayıfın lezzetinde herhangi bir değişiklik olmadan tüketicinin damak zevkine uygun üretim yapılması (üstelik hafif peynir tadıyla künefe benzeri hoş bir tat), hem de peynir altı suyunda bulunan yüksek orandaki süt şekeri (laktoz) nedeniyle kadayıfın normal kızarma süresinin yarısı kadar bir süre içerisinde aynı kızarma rengi sağlanarak kullanılan elektrik enerjisinden tasarruf sağlanabileceği ortaya konulmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda bu araştırmayla, ülkemizde tamamına yakını değerlendirilmeden dökülen ve süt kuru maddesinin yarısını içeren peynir altı suyunun değerlendirilmesinin sağlandığını hatırlatan Aydın, çevre kirlenmesinin önlenmesine de katkı sağlandığını belirtti.

Aydın, ülkemize özgü bir tatlı olan kadayıfın aynı zamanda Ortadoğu ülkelerinde de bilindiğine dikkati çekerek “Geniş Osmanlı coğrafyasında tanınan kadayıf Osmanlı mutfağında özel bir yere sahiptir. Bu araştırma ve benzer işbirlikleriyle kadayıf dünya mutfağına Türkiye markası olarak da kabul ettirilmiş olacaktır” diye konuştu

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir iftar yemeği de müftülükten
Erzurum’un Pasinler ilçe Müftülüğünce ramazan ayında olunması nedeniyle ...
Hasankaleliler iftarda buluştu
Üyelerine iftar yemeği veren dernekler kervanına, Hasankaleliler Sosyal ...
ETSO’ya 2011 makyajı
2011 kış oyunları tanıtım çalışmaları kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi ...
 
TSK tanıtım sergisine yoğun ilgi
30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Erzurum'da, Türk Silahlı ...
Ve Harput yıkılıyor
Erzurum’un Palandöken ilçesinde gecekondu semti olarak yer alan Harput ...
Akdağ, Tortum’dan başladı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'un Tortum ilçesinde 12 Eylül Anayasa ...
 
İftar saatinde feci kaza: 2 ölü
Erzurum'da iftar saatlerinde meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere ...
10 bin polis alınacak
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir TV programına konuk oldu. Atalay, polis ...
Hafif şiddetli 3 deprem
Erzurum’da hafif şiddetli üç adet deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesinden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva