ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2011 Salı - 05:08

İşsizlere müjdeli haber

İstihdamda, bir yıldan fazla işsiz kalanlara, ailede başka çalışanı olmayanlara ve yeşil kartlılara öncelik verilecek.

İşsizlere müjdeli haber

ERZURUM gazetesi
İstihdamda, bir yıldan fazla işsiz kalanlara, ailede başka çalışanı olmayanlara ve yeşil kartlılara öncelik verilecek. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, devletten ihale alanlara 'yoksulu istihdam etme şartı' getirildiğini söyledi.Çalışma Bakanlığı, yoksullukla mücadele için yeni bir stratejiyi hayata geçiriyor.
Buna göre üç grubun istihdamına öncelik verilecek. Bir yıldan fazla süredir işsiz kalanlar, ailede başka çalışanı olmayanlar ve yeşil kartlılar, muhtemel iş imkânlarından öncelikli faydalanacak. Kamu İhale Kurumu ile yapılan anlaşma kapsamında bundan sonra devletten ihale alan patrona 'yoksulu istihdam etme şartı' getirildi. İhaleyi kazanan firma, personelini kendisi belirlemeyecek, Türkiye İş Kurumu'nun (İşkur) gösterdiği kişileri istihdam edecek. Kurum, patronlara, belirlenen üç grup arasından eleman önerecek. Uygulamayı Zaman'a anlatan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, söz konusu sistemin kamuda da geçerli olacağını söyledi. Dinçer, seçimden sonra sosyal yardımların tek çatı altında toplanacağını ve daha etkin hale getirileceğini de vurguladı.
YOKSULLUKTA GERİLEME
Yoksulluk, ekonomide büyümeye paralel olarak büyük gerileme gösterdi. Türkiye'de 2002'de yüzde 22,4 olan yoksul hane sayısı, 2009'da yüzde 14'e geriledi. Ancak fakirlik hâlâ büyük bir problem teşkil ediyor. Bu durumu dikkate alan hükümet, yoksullukla mücadele için 'öncelikli istihdam' stratejisini yürürlüğe koyuyor. Bir yıldan fazla süredir iş arayanlar, ailede başka çalışan olmayanlar ve yeşil kartlıların istihdamı için iki yöntem geliştirildi. Bunlardan birincisine göre İşkur, öncelikli olarak bu kişilerin istihdamına eğilecek. Herhangi bir işveren, işçi talep ettiğinde bu üç gruba girenlerden birini önerecek. Talep edilen pozisyon için bu gruba girenlerden birisi işe yerleştirilecek. Ancak istenilen pozisyon ile çalışacak kişinin nitelikleri tutmuyorsa ya da bu üç gruptan kimse yoksa o zaman diğer işsizler tercih edilecek.
ÖNCELİKLİ İSTİHDAM STRATEJİSİ
Öncelikli istihdam stratejisinin ikinci ayağını ise dolaylı kamu istihdamı olarak bilinen hizmet alımlarında yoksullara istihdam sağlanması oluşturacak. Kamu kurumlarının tamamına yakını, güvenlik, santral, kayıt, büro işleri, temizlik, çay ve getir götür gibi pozisyonlar için hizmet alım yöntemiyle çalışıyor. Devlet kurumları, ihaleye çıkarak bu hizmetleri alabileceği firmalarla anlaşıyor. Firmalar da kendi elemanları ile devletin bu tür ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Taşeronluk sistemi olarak da bilinen bu uygulama, en fazla hastaneler ile güvenlik hizmetlerinde kendini gösteriyor. Hastanelerin tamamında, kayıt ve benzeri işleri taşeron firma çalışanları yapıyor. Kamu kurumlarındaki güvenlik görevlilerinin tamamına yakını taşeron firma çalışanlarından oluşuyor. Bu tür işler için istihdam edilen kişilerin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bu istihdamda yoksulların öncelikli yer almasını sağlayabilmek için Kamu İhale Kurumu ile Çalışma Bakanlığı anlaşmaya vardı.
DİNÇER’İN AÇIKLAMASI
Konuyla ilgili Zaman'a bilgi veren Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, "Mart ayında Kamu İhale Kurumu ile Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışma ile merkezî idarenin taşra teşkilatında ve merkezde hizmet alım sözleşmesi ile hizmet veren taşeron firmalar, işçi teminini İşkur'dan yapacak. İşkur'dan eleman alırken de alacağı kişileri önce bu kuruma kaydettirip sonra almasının önüne geçtik. Alacağı kişiler, İşkur'a kayıtlı olacak. İşkur da üç şarta bağlı olarak eleman önerecek. Bir yıldan fazla süreli işsiz olanlara öncelik verilmesi, tüm dünyada önceliklidir. Altyapıyı hazırladık, genelgeleri çıkardık ve uyguluyoruz. Anamuhalefet yapacağız diyor. Biz zaten uyguluyoruz." dedi.
ORGANİZASYON DEĞİŞİKLİĞİ
Dinçer, seçimlerin ardından sosyal yardımlara ilişkin önemli bir organizasyon değişikliği yapılacağını açıkladı. Bütün sosyal yardımların tek çatı altında toplanacağını aktaran Dinçer, "Sosyal hizmetler, sosyal yardımlar, primsiz ödemeler, SHÇEK, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu bir bakanlık altında toplanacak ve bir elden yönetilecek. Dünyadaki en etkili sosyal yardım sistemini kuruyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin popülist politikalardan çok çektiğine işaret eden Bakan Dinçer, emeklilikte yaş sınırlamasının kaldırılmasının ve insanların 38 yaşında emekli edilmesinin bedelinin hâlâ ödendiğini vurguladı. Dinçer, "CHP'nin aile sigortasının içeriğinde ne var hâlâ bilmiyoruz. Sadece popülist bir tavır. Uzun sürede ne getireceğinin hesabını yapmıyor. İktidara gelemeyeceğini bildiği için, uygulama şansı olmayacağı için kolayca vaatte bulunuyor." dedi.
YOKSULA SOSYAL YARDIM
Hükümet, sosyal yardım yapmak yerine bu durumdaki aileleri yoksulluktan kurtarmaya öncelik veriyor. Çalışma Bakanlığı, yoksul aileye rehberlik edecek sosyal destek danışmanları istihdam edecek. Danışman, ailenin fotoğrafını çıkaracak. Çalışabilir olanlar İşkur'a kaydedilip öncelikli olarak iş bulmaları sağlanacak. İkinci adım olarak bu kişiler meslekî eğitimden geçirilecek. Üçüncü olarak ise okul çağındaki çocuklarına eğitim imkânı sağlanacak. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, "Bütün çabalara rağmen aile veya kişi yoksulluktan kurtulamıyorsa işte o zaman yardım yapılacak. Yani o kişi bir anlamda yardımı hak etmiş olacak. Sosyal yardım da yardım gibi olmayacak. Hak olarak, vatandaşlık hakkı olarak düzenli maaş ödenecek. Maaş, aile fertlerinin geliri yükselinceye kadar verilecek. Bu maaş kişiye, aileye özel olacak; ailenin neye, ne kadara ihtiyacı varsa ana göre verilecek. Ailenin bu ihtiyacını da sosyal destek uzmanı belirleyecek." bilgisini verdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vergide ‘kurumsal’ başarı
Erzurum, 2010 Yılı Vergilendirme Dönemi’nde, Gelir Vergisi’nde olduğu ...
Pirim şampiyonları açıklandı
SGK İl Müdürü Hulusi Bumin, 2010 yılında en yüksek prim ödeyen ilk 10 ...
Teşvik enerjisi
Hazine Müsteşarlığı 2011 Ocak-Mart döneminde verilen teşvik belgelerinin ...
 
Tarımda TKK sinerjisi
MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, Kutlu’nun, TKK Merkez Birliği Genel Müdürlüğü ...
Yılın rekortmeni Aşkale Çimento
2010 yılı Erzurum Kurumlar Vergisi Şampiyonu olan Aşkale Çimento, 16 milyon ...
Komagene Erzurum’da şube açtı
Komagene etsiz çiğ köfte salonu ülke genelindeki 211'inci şubesini Erzurum'da ...
 
DASİDEF Başkanlar Kurulu toplandı
Doğu Anadolu'daki sanayici ve işadamları bölgesel yatırım sinerjisi oluşturmak ...
Horasan için termal turizm atılımı
Erzurum'un Horasan İlçesi Kaymakamı Mahmut Ağbal ve Belediye Başkanı Abdulhatem ...
Pusuderesi’ne A.Ü-BTC desteği
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva