ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale'de Gastronomi Çalıştayı düzenlendi
Aşkale'de Gastronomi Çalıştayı düzenlendi
Taekwondo’da Oltu damgası
Taekwondo’da Oltu damgası
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
Çomaklı, ÜAK’da tespitlerini paylaştı
Çomaklı, ÜAK’da tespitlerini paylaştı
‘Kitap dünyasının kalbi Erzurum’da atacak’
‘Kitap dünyasının kalbi Erzurum’da atacak’
HABERLER>EKONOMİ
4 Kasım 2014 Salı - 07:18

Erzurum’un Ekim TÜFE’si açıklandı

mahmut Akdağ-Aylık enflasyon artış kaydetmesine rağmen, Erzurum istatistik bölgesi, Doğu Anadolu’yu içeren 4 istatistik bölge içinde artış oranının en düşük olduğu alan olarak kaydedildi.

Erzurum’un Ekim TÜFE’si açıklandı

Aylık enflasyon artış kaydetmesine rağmen, Erzurum istatistik bölgesi, Doğu Anadolu’yu içeren 4 istatistik bölge içinde artış oranının en düşük olduğu alan olarak kaydedildi.
TÜİK AÇIKLAMASI
 TÜİK Ekim 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar eylül ayına göre yüzde 1,26 oranında artış gösterdi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 8,30 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2013 aralık ayına göre de yüzde 7,61 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,94 olarak kaydedildi..
EKİM AYI TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM
  TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.64, yıllıkta yüzde 66, 11 aylık ölçütte yüzde 0,84 oranında düşük çıktı. Bölgedeki 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise Türkiye ortalamasından yüzde 0.29 oranında yüksek çıktı.
AĞRI BÖLGESİ EKİM TÜFE’Sİ
TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 1,64 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 9,00, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 8,27 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2013’e göre de yüzde 8,42 oranında artış kaydetti.
MALATYA BÖLGESİ EKİM AYI TÜFESİ
Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda eylül ayına göre yüzde 2,28 oranında artış gösterdi. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 10 aylık bazda yüzde 58,05, yıllık bazda yüzde 9,24 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,79 olarak açıklandı.
EKİM AYI VE VAN BÖLGESİ TÜFESİ
TÜİK verilerine göre, ekim 2014 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 1,45 oranında yükseldi. Van bölgesinde 2013 aralık ayına göre enflasyon yüzde 7,78, yıllık enflasyon yüzde 8,60 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 8.40 düzeyinde tespit edildi.
EKİM AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede ekim ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 2,28’lik artışla Malatya Bölgesi, 2013 yılı aralık ayına göre yüzde 8,42 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 9,0  ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8,94 ile Erzurum bölgesi oldu.
TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI DOĞU BÖLGELERİ
Bölgedeki 4 istatistik alan içinde eylül ayı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 1.26 ile Erzurum  Bölgesi, 10 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 7,61 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE(nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 8.30 ile Erzurum Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 8.27 ile Ağrı Bölgesi oldu.
  ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI
Ekim ayında TÜFE yüzde 1,90, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,92 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,96, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 10,10 oldu.
 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ni açıkladı. Buna göre TÜFE’de 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,96 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,65 artış gerçekleşti.
 Aylık en yüksek artış yüzde 9,95 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.
 Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ekim ayında endekste yer alan gruplardan konutta yüzde 2,94, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,65, lokanta ve otellerde yüzde 0,86, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,74 artış gerçekleşti.
 Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,18 ile ulaştırma oldu.
 Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ekim ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,10 ile haberleşme oldu.
 Yıllık en fazla artış yüzde 14,34 ile lokanta ve oteller grubunda oldu.
 TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,56 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9,91 ile sağlık, yüzde 9,14 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 8,83 ile giyim ve ayakkabı artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
 Aylık en yüksek artış yüzde 2,90 ile Balıkesir, Çanakkale’de oldu.
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 9,77 ile Balıkesir, Çanakkale bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 10,32 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,37 ile İzmir bölgesinde gerçekleşti.
 Ekim 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 302 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 68 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
 YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK YÜZDE 0,92 ARTTI
 Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,11 artış gösterdi.
 Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,32 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,35 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 6,92 artış ve su sektöründe yüzde 2,54 artış olarak gerçekleşti.
 En yüksek aylık artış elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; yüzde 6,92 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, yüzde 2,54 ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması, yüzde 2,39 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler alt sektörleridir. Buna karşılık yüzde 5,64 düşüş ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 2,30 düşüş ile ham petrol ve doğal gaz, ve yüzde 1,56 düşüş ile deri ve ilgili ürünler bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
 Ana sanayi gruplarında en yüksek artış enerji malında gerçekleşti.
 Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ekim ayında en yüksek aylık artış enerji mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.
 

 
Erzurum’dan 10 ayda 30 milyon ihracat
 
Erzurumspor için artık kazanma zamanı…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan 10 ayda 30 milyon ihracat
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Ekim ayı ihracat rakamlarını ...
62 bin Erzurumlunun borcu var..!
Erzurum’da 27 binin üzerinde vergi mükellefi olduğunu ifade eden Sefer ...
ATATEKNOKENT ‘TeknoGP’ başladı
Erzurum’un ilk Girişimcilik Ekosistemi olan "TeknoGP" başladı
 
Dış ticarette güz etkisi…
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum dış ticaretinde 8 aydır süre giden ithalatta düşüş, ...
Ötügen: 'Önceliğimiz İstihdam'
M.COŞKUN-3’üncüsü düzenlenen Kariyer Günü Etkinlikleri ve İstihdam Fuarı’nın ...
Aziziye’de termal açılım başarısı
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, ilçede yaptığı çalışmalar ...
 
TKDK’dan bölge tarımına yatırım
M.COŞKUN-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep ...
Erzurum’a 86 milyonluk DSİ yatırımı
M.COŞKUN-Devlet Su İşleri Erzurum Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, ...
Vatandaşın hakkını kim arayacak?
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici market fiyat farkının bir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva