ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’den I. Erzurum Fen Liseleri Sempozyumu
ETÜ’den I. Erzurum Fen Liseleri Sempozyumu
700 kilo uyuşturucu ele geçirildi
700 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Arıkan’dan ‘Etkili Hitabet’ semineri
Arıkan’dan ‘Etkili Hitabet’ semineri
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
4 Kasım 2014 Salı - 07:13

Erzurum’dan 10 ayda 30 milyon ihracat

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Ekim ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Ekim ayında 1 milyon 593 bin dolar, ocak-ekim ayları döneminde de 30 milyon 624 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

Erzurum’dan 10 ayda 30 milyon ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Ekim ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Ekim ayında 1 milyon 593 bin dolar, ocak-ekim ayları döneminde de 30 milyon 624 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.
AYLIK VE ON AYLIK DEĞİŞİM
  Erzurum’dan bu yılın eylül ayında yapılan ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 oranında azalırken, ocak-ekim ayları arasında kaydedilen ihracat değeri ise 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 4,83 oranında artış kaydetti. Erzurum’da 2013 ekim ayında 3,4 milyon, ocak-ekim ayları arasında ise 29,2 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.
10 AYLIK DAĞILIM
TİM verilerine göre Erzurum’da bu yılın 9 ayında en fazla tutarda ihracatın gerçekleştiği dönem 4.7 milyon dolarla yinemayıs ayı olarak kaydedildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) verilerine göre Erzurum’da ocakta 4.6 milyon, şubat ayında 2.6 milyon, mart ayında 3.5 milyon, nisan ayında 3.2 milyon, mayıs ayında 4.7 milyon, haziran ayında 2.3, temmuz ayında 2.4, ağustos ayında 2.4, eylül ayında 2.9, ekimde de 1.5  milyon dolarlık ihracat yapıldı.
BÖLGESEL VERİLER 2014 EKİM
Ekim ayında Erzurum’dan 1,5 milyon, KUDAKA Bölgesinden 1,9 milyon, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 18,9 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 80,01 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Ekim ayları arasında ise Erzurum’dan 30,6 milyon, KUDAKA’dan 36,2 milyon, Kuzeydoğu Anadolu’dan 211,4 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 1,09 milyar dolarlık ihracat kaydedildi.
EKİM AYI BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI
 TİM verilerine göre, Erzurum bölge illeri ihracat değeri sıralamasında 7’inci oldu. Bu yılın ekim ayında Hakkari’den 13,1, Malatya’dan 28,2, Elazığ’dan 14,8, Iğdır’dan 10,6, Ağrı’dan 6,0, Erzurum’dan 1,5, Van’dan 3,6 milyon, Bingöl’den 581, Erzincan’dan 151, Bitlis’ten 691, Kars’tan 121 bin TL tutarında ihracat kaydedildi.
BÖLGE İLLERİ OCAK-EKİM DÖNEMİ
2014’ün ocak-ekim ayları arasında Hakkari’den 348,1, Malatya’dan 300,4, Elazığ’dan 194,6, Iğdır’dan 101,8,  Ağrı’dan 71,1, Erzurum’dan 30,6, Van’dan 24,5, Bingöl’den 6,9, Muş’tan 4.3, Erzincan’dan 4,6, Bitlis’ten 3,9, Kars’tan 1,1 milyon dolar, Ardahan’dan 1,0, Tunceli’den 67 bin TL tutarında ihracat yapıldı.
EKİM AYI İHRACATI 12 MİLYAR 598 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıkladı. TİM verilerine göre Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.
TİM'in açıkladığı verilere göre ilk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıkladı. Buna göre Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Ekim ayı mal ihracatı Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı olarak gerçekleşti. Senenin ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu. İhracat rakamları toplantısında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, Trakya'nın incisi Kırklareli'nin 2013 yılında 155 milyon dolar ihracat yaptığını hatırlatarak, teşvikte 2. bölge kapsamında olan kente yatırım yapmaları için işadamlarına çağrıda bulundu.
KARAMAN ERMENEK'TEKİ MADEN OCAĞINDAN İYİ HABER ALMAYI UMUT EDİYORUZ
Sözlerine Karaman Ermenek maden ocağında mahsur kalan tüm işçilerin ve ailelerinin dualarla yanında olduklarını vurgulayarak başlayan TİM Başkanı Büyükekşi, açıklamasına şu şekilde devam etti:
"Hepimiz iyi biliyoruz ki maden kazalarında "kanuni şartlar” kadar "vicdani şartlar” da önemli. Çünkü kanun ve mevzuat ancak asgari olarak yapılması gerekeni tarif eder. İşletme sahibinin ise "önce emniyet” demesi gerekir. Toplum olarak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için ölümlü kazaları ortadan kaldırmanın yolunu bulmak gerekiyor. Bu anlamda işletmelerde toplam kalite yönetimi felsefesinin benimsenip uygulanmasını, insani çalışma ortamları tasarlanmasını oldukça önemli görüyoruz. Eğer insanı merkeze koymadan üretirsek bu sadece "büyüme" olur, ancak insanı merkeze koyarsak "kalkınma" gerçekleşir.”
DÜNYA EKONOMİLERİNDEN YAVAŞLAMA SİNYALLERİ GELMEYE DEVAM EDİYOR
Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomik veriler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
İkinci çeyrek itibariyle dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini belirten Büyükekşi, bunun üç ana nedenini AB'nin tekrar resesyona girme endişesi, hızla artan jeopolitik riskler ve FED etkisi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerdeki kur ve faiz dalgalanmaları olarak açıkladı. Dünyanın birçok ekonomisinde 4.çeyrek güven endekslerinin de pek olumlu olmadığını açıklayan TİM Başkanı "Dünya Ticaret Örgütü sene başında yüzde 4,5 olan ticaret hacmi artış beklentisini Eylül'de yüzde 3,1 olarak revize etti. Öte yandan Avrupa bölgesindeki duraklama sinyallerini yakından takip ediyoruz. Çünkü bu sene AB'ye ihracatımız son derece iyi gidiyor. Alınacak önlemlerle, 2015 yılında ihracat hedeflerine ulaşmada AB belirleyici olacak” dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ ABD'DE GÜÇLÜ TOPARLANMA DEVAM EDİYOR
TİM Başkanı, ABD Merkez Bankası FED'in parasal genişlemeden çıkışı tamamladığını açıklaması ve beklentilerin üzerinde gelen yüzde 3,5'lik 3. çeyrek büyüme verisi ile FED'in 2015 yılında faiz artırımına gitme ihtimalinin daha olası göründüğünü belirtti. Büyükekşi, ABD ve İngiltere'nin güçlü büyüme beklentilerinin bu ülkelere ihracatın geleceği açısından da olumlu gözüktüğünü dile getirdi.
Takip ettikleri diğer bir önemli konunun petrol fiyatlarında yaşanan gevşeme olduğunu belirten TİM Başkanı, düşen petrol fiyatlarının hem cari açığı azaltmasını, hem de ithalatı aşağı çekmesini beklediklerini ayrıca düşük petrol fiyatlarının enerji ve hammadde maliyetlerini aşağı çekerek rekabetçiliklerini olumlu etkileyeceğini iletti.
Geçen ay açıklanan 2015-2017 Orta Vadeli Programı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, OVP'nin gerek bölgesel, gerek küresel tüm riskler dikkate alınarak en olumsuz senaryoya göre hazırlandığını söyledi. OVP'de dikkat çeken bir noktanın, net ihracatın büyümeye katkısının 2015'te sıfırlanacağı, daha sonra ise negatife geçeceği öngörüsü olduğunu belirten TİM Başkanı, her halükarda ihracatın net katkısının, mutlaka yüzde 1-1,5 puanlarda tutulması gerektiğini düşündüklerini açıkladı.
2023'E DOKUZ YIL KALA ŞEVKLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Açıklamasına Amerikalı yazar Vincent Peale'in "Bir fikir oluştur, buna şevkle sarıl ve çalış. Bunları gerçeğe dök. İnsanlığı böyle bir zenginliğe kavuşturan başka bir formül yoktur dünya üzerinde...” sözüyle devam eden TİM Başkanı, 2023'e koşarken çalışmalarına yılmadan devam ettiklerini söyledi.
İhracatın katma değerini arttırmanın bir numaralı gündem maddeleri olduğunu, bunun yolunun da dört ana kulvar olan inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmadan oluştuğunu vurgulayan TİM Başkanı, Türkiye'nin uluslararası inovasyon endekslerinde yükselen değerine dikkat çekti. INSEAD'ın 142 ülkeyi kapsayan inovasyon sıralamasında Türkiye'nin 2012 yılında 74.sırada iken 2013 yılında 68. sıraya, 2014 yılında 54. sıraya yükseldiğini, 2 yılda 20 basamak yukarı çıkılmasını yeterli görmediklerini ve Türkiye'yi daha yukarılara çıkarmak için çaba gösterdiklerini açıkladı.
5-7 KASIM TARİHLERİ ARASINDA GAZİANTEP İNOVASYON HAFTASI'NDAYIZ
Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları'nın üçüncü ayağını 5-7 Kasım tarihleri arasında Gaziantep'te düzenleyeceklerini hatırlatan Büyükekşi, "Gaziantep İnovasyon Haftası'nda, kent ve çevresindeki illerden çok sayıda üniversite, Ar-Ge merkezi, bilim ve teknoloji merkezi yer alacak. Üç gün boyunca ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı ve tasarım yarışması eserleri sergilenecek. Görme yetisi olmayan sürücüler için araba yapan Dennis Hong, Innovation Resource'un kurucusu Robert Tucker, başarılı Türk mucitler, tasarımcılar, marka uzmanları Gaziantep İnovasyon Haftası'nda yer alacak” dedi. Büyükekşi, 4-6 Aralık tarihleri arasında da İstanbul'da Türkiye İnovasyon Haftası'nı yapacaklarını belirterek Kırklareli'nde inovasyona ilgi duyan herkesi etkinliğe davet etti.
İhracat Rakamları
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan Ekim ayı rakamlarından öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:
Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında Cumhuriyet tarihin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirildi.
İlk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu.
Son 12 aylık ihracat ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.
Ekim ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 713 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, 1 milyar 508 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 503 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
Ekim ayında en fazla ihracat artışını yüzde 267 ile gemi ve yat, yüzde 91 ile tütün ve yüzde 70 ile mücevher sektörleri yakaladı.
Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu.
Almanya'ya ihracat yüzde 11 artarken, İngiltere'ye ihracat yüzde 6,  İtalya'ya ihracat yüzde 9,  ABD'ye ihracat ise yüzde 27 arttı
IRAK'A İHRACAT İSE YÜZDE 23 GERİLEDİ.
En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 79 ile Mısır'a gerçekleşti. Mısır'ı yüzde 72 artışla İran ve yüzde 48 artışla Kanada takip etti.
Ekim ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Ekim'de Umman'a ihracat yüzde 348 artarken, Peru'ya yüzde 228 ihracat artışı yakalandı.
Ekim ayında AB'ye ihracat yüzde 8 artarken, Orta Doğu'ya yüzde 3, Afrika'ya yüzde 13 arttı.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 16 artış ile Denizli oldu. Denizli'yi yüzde 11 artış ile İstanbul ve Mersin takip etti.
Kırklareli'nin Ekim ayı ihracatı yüzde 79 artarak 26 milyon dolara, ilk 10 aylık ihracatı ise yüzde 59 artarak 219 milyon dolara yükseldi.

 

 
‘12 Ekim Seçimi Türk Yargısında bir milat’
 
Erzurum’un Ekim TÜFE’si açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
62 bin Erzurumlunun borcu var..!
Erzurum’da 27 binin üzerinde vergi mükellefi olduğunu ifade eden Sefer ...
ATATEKNOKENT ‘TeknoGP’ başladı
Erzurum’un ilk Girişimcilik Ekosistemi olan "TeknoGP" başladı
Dış ticarette güz etkisi…
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum dış ticaretinde 8 aydır süre giden ithalatta düşüş, ...
 
Ötügen: 'Önceliğimiz İstihdam'
M.COŞKUN-3’üncüsü düzenlenen Kariyer Günü Etkinlikleri ve İstihdam Fuarı’nın ...
Aziziye’de termal açılım başarısı
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, ilçede yaptığı çalışmalar ...
TKDK’dan bölge tarımına yatırım
M.COŞKUN-Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep ...
 
Erzurum’a 86 milyonluk DSİ yatırımı
M.COŞKUN-Devlet Su İşleri Erzurum Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, ...
Vatandaşın hakkını kim arayacak?
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici market fiyat farkının bir ...
Teşvikte pozitif ayırımcılık beklentisi
Hayvancılık sektörünün daha hızlı gelişebilmesi için sektörün girdi maliyetlerinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva