ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit Yaşar törenle memleketine uğurlandı
Şehit Yaşar törenle memleketine uğurlandı
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
542 düzensiz göçmen yakalandı
542 düzensiz göçmen yakalandı
Eğitimci Samancı: 'Aile herşeydir'
Eğitimci Samancı: 'Aile herşeydir'
Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu
Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu
HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2011 Pazartesi - 00:25

Doğu üreticisi don afeti mağduru

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan don afeti nedeniyle özellikle patates, şeker pancarı ve soğan üreticilerinin çok zor durumda kaldığını belirterek, borç ertelemesi uygulamasının bir an önce başlatılmasını beklediklerini bildirdi.

Doğu üreticisi don afeti mağduru

(İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan don afeti nedeniyle özellikle patates, şeker pancarı ve soğan üreticilerinin çok zor durumda kaldığını belirterek, borç ertelemesi uygulamasının bir an önce başlatılmasını beklediklerini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, don afetinden en çok besin değeri dünyadaki açlığın ve kırsal yoksulluğun azaltılmasına sağladığı katkı dolayısıyla "gizli hazine" olarak tanımlanan patatesin zarar gördüğüne dikkat çekti. Bu yılki iklim şartları nedeniyle önemli üretim merkezlerinde patates ekiminin geciktiğini, bu nedenle hasada da geç başlanabildiğine işaret eden Bayraktar, kasım ayında yaşanan don afeti nedeniyle Türkiye'de toplam patates üretiminin yüzde 30'unun gerçekleştirildiği Niğde ve
Nevşehir illeri ile Bitlis'in Ahlat, Kayseri'nin Yeşilhisar ve Tomarza ve Konya'nın Seydişehir ilçelerinde üreticilerin mağdur olduğunu bildirdi. Bayraktar, bu yıl iklim şartları nedeniyle patates ekimlerinin geç yapılmasının hasadı geciktirdiğini ifade ederek, erken gelen don olayıyla da tarladaki ürünün zarar gördüğünü belirtti.
Niğde'de bu yıl üretilen 700 bin ton patatesin yüzde 30'unun, Nevşehir'de ise üretilen 50 bin ton patatesin yaşanan don nedeniyle zarar gördüğünü kaydeden Bayraktar, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bu yıl beklenen 150 bin ton üretimin 40 bin tonu, Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde yaklaşık 3 bin 500 dekar alandaki, Tomarza ilçesinde ise 140 dekar alandaki patatesin zarar gördüğünü açıkladı.
ŞEKER PANCARI TARLADA KALDI
Bayraktar, Doğu Anadolu Bölgesi'nde -25 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarında, halen sökülmemiş olan şeker pancarının donarak tarlada kaldığı ve üreticinin büyük zarara uğradığı bilgisini verdi. Bayraktar, sezon öncesi şeker fabrikalarıyla teslim edecekleri pancar miktarı konusunda 'kota' sözleşmesi yapan üreticilerin zamanında pancar teslimatı yapamadıklarını ve zor durumda kaldıklarını söyledi. Bayraktar, tahminen Muş'ta 18 bin, Ağrı'da bin 800 ve Van'ın Erciş ilçesinde 10 bin dekar olmak üzere pancar sökümü yapılamayan yaklaşık 30 bin dekar alanda toplam 120 bin ton şeker pancarında yüzde 80-100 oranında zarar meydana geldiğini anlattı.
Bayraktar, hasat dönemi için borçlanan üreticilerin, don nedeniyle üretim için kullandığı girdi borçlarını ödemede zorlandığını vurgulayarak, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından patates üreticilerinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçlarının ertelenmesi konusunda yaptığı çalışmayı Bakanlar Kurulu'na ilettiğini hatırlattı.
Patates üreticilerinin beklediği borç ertelemesi konusunda gerçekleştirdiği çalışma için ilgili Bakanlığa teşekkür eden Bayraktar, ancak benzer kararın şeker pancarı ve dondan zarar gören diğer üreticilere de uygulanmasını beklediklerini ifade etti.
Bayraktar, ayrıca, şeker pancarı üreticilerinin şeker fabrikalarından almış oldukları çeşitli avans ve girdilerden kaynaklanan borçlarının ertelenmesini, don zararı nedeniyle eksik teslimatta bulunup kotaları dolduramayan üreticilerimize de bu konuda gerekli esnekliğin sağlanmasını üreticiler adına talep ettiklerini anlattı.
Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin dışında diğer bankalardan da kredi kullandığını anlatan Bayraktar, şunları söyledi: "Özel bankalar da üreticilerimizin durumunu göz ardı etmemeli, kredi borçlarını ertelemelidir. Patates ve şeker pancarı üreticileri için önemli diğer bir husus da tarımsal sulamada kullanılan elektriktir. Maliyet içinde önemli bir girdi kalemini teşkil eden elektrik bedellerinin ödenmesinde de büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Bu nedenle özellikle 6111 Sayılı Kanun
kapsamında ertelenen borçların Kasım ve Aralık ayı ödemelerinin ertelenmesi ve bu aylara ait elektrik borçlarının yapılandırılması önem taşımaktadır."
TARLADAKİ ÜRÜN DON SİGORTASI KAPSAMINA ALINMALI
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, meyvelerde olduğu gibi tarla ürünlerinde yaşanan don riskinin de 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınması konusunda çalışmaların hızlandırılmasını da istedi. Bayraktar, patates ve şeker pancarı için don riski, 2011 yılı 5363 Sayılı Kanun kapsamında Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen sigortalanacak ürünlerin kapsamı dışında kaldığına işaret etti. Diğer taraftan, bu ürünlerden doğan zararın 2090 sayılı Kanuna göre karşılanması, zarar tespitlerinin çiftçilerin
tüm mal varlığı üzerinden yapılması nedeniyle asgari yüzde 40 zararın kriter olarak kabul edilmesinden mümkün gözükmediğini dile getiren Bayraktar, şunları söyledi: "Bu sebeple 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile 2090 sayılı Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımla ilgili kanunda yapılacak değişikliklerle bu kanunların birbirini tamamlayıcı duruma getirilmesi halinde, çiftçilerimizin doğal afetler nedeniyle oluşan zararının telafi edilmesi mümkün olabilecektir. Bu sebeple 2090 sayılıKanun, bu kapsamda gerekli düzenleme yapılmak üzere en kısa zamanda Meclis gündemine getirilmelidir"
SOĞAN YAŞANAN DONDAN NASİBİNİ ALDI
Bayraktar, don afetinin patatese verdiği zararın yanı sıra son günlerde kuru soğan üreticilerinin gerileyen fiyatlar nedeniyle ürününü hasat edemediğini, soğanın tarlada kaldığını belirtti.
Türkiye'de yıllar itibarıyla, dalgalanma göstermekle birlikte, her yıl ortalama 2 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleştirildiği bilgisini veren Bayraktar, üretimde meydana gelen dalgalanmaların da doğal olarak fiyatlara yansıdığını bildirdi. Bayraktar, kuru soğan üretiminin azaldığı yıl aynı zamanda ihracatın da artmasıyla üretici fiyatları yükselmekte, ertesi yıl kuru soğan ekiminin artmasıyla bu kez fiyatların düştüğünü bildirdi.
Bayraktar, bu yıl kuru soğan üretiminin geçen yıla göre yüzde 10 oranında artarak 2 milyon 88 bin tona çıktığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Fiyatların 0,15 TL/kilogram kadar gerilemesinin önemli bir nedeni, ihracatın azalmasıdır. Hasadın başladığı Ağustos ile Ekim aylarında gerçekleşen ihracat rakamları bir önceki yıla göre yüzde 166 oranında azalmıştır. 2010 yılı Ağustos-Ekim ayı kuru soğan ihracatı 18 bin 166 ton iken bu yıl bu rakam 6 bin 826 tona gerilemiştir. Kuru soğan pazarlamasında yaşanansorunların çözümlenebilmesi bakımından, ihracat imkanları artırılmalı, bu amaçla bir an önce ihracata teşvik pirimi verilmeli, yeni pazarlar bulunmalıdır, işlenmiş ürün ihracatı teşvik edilmelidir, ürün arzının uzun döneme yayılmasının sağlanması amacıyla depolama imkanları artırılmalı ve üreticinin mağduriyeti önlenmelidir."

 
Gürcistan’a kimlikle geçişler başladı
 
Grup Bilmem Ne
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gokhan tekin 25 Aralık 2011 Pazar 11:05

ilk baharda kalan pancarlar ıcın dogu anadolu bolgesınde her hangı bır fabrıkanın calıştırılması kalan pancarın alınmasını ıstıyoruz aksı taktırde zararımız coktur ALLAH yardımcımız olsun zıraat odası baskanımızdan yardım beklıyoruz

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MMO’dan atama tepkisi
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu ...
Kayak Merkezinde yeni yatırım
Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde yaptırılan dört yıldızlı otelin açılışı, ...
Vatandaş hangisine inansın?
Sendikalar tarafından aylık olarak açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı ...
 
Madırlı 3’üncü şubesini açtı
Erzurum'da küçük ev aletleri sektöründe hizmet veren Madırlı, üçüncü şubesini ...
Teşvikte yeni konsept
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Teşvik sisteminde yapılacak olan değişiklikle ...
‘En büyük sorun işsizlik’
"Türkiye'nin en önemli sorunu işsizliktir" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ...
 
‘Mültecilere destek vicdan borcumuz’
Erzurum’da duyarlı işverenin çalıştırdığı 5 işçiden 2’si Afgan. İşveren ...
Öncelik turizme…
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Altan, ...
Matbaacılardan vergi matrahı tepkisi
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva